Ομιλία του Βασίλη Α. Υψηλάντης στην Ολομέλεια της Βουλής για το ΝΣ για το Εθνικό Κτηματολόγιο

ΒΑΣΙΛΗΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης έλαβε το λόγο κατά την χθεσινή συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για βελτιώσεις στη λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου. Εκτεταμένη  αναφορά στην ομιλία του έκανε για τη μετάπτωση του Κτηματολογίου Κω-Καλύμνου-Λέρου στο Εθνικό Κτηματολόγιο επισημαίνοντας ότι οι διεργασίες για τα κτηματολόγια των νησιών αυτών είναι σύνθετες. Αφενός μεν η ολοκλήρωση των εκκρεμών προς μεταγραφή πράξεων,  αφετέρου δε των διεργασιών της μετάπτωσης.

Το άρθρο 12 του ΝΣ είναι ένα σημαντικό βήμα, επεσήμανε ο Βασίλης Α. Υψηλάντης, που θα βοηθήσει στη διαδικασία  αυτή,  ωστόσο πρέπει ενεργά το Υπουργείο να επιμεληθεί της μετάπτωσης. Δεν πρέπει να υπάρξουν κενά και καθυστερήσεις τόνισε εμφατικά .

Τα κυριότερα σημεία  της ομιλίας του Βουλευτή Δωδεκανήσου Βασίλη Α. Υψηλάντη είναι τα ακόλουθα :

Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Οι διατάξεις του υπό εξέταση νομοσχεδίου αφορούν  το σύνολο των πολιτών που έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα στην ελληνική επικράτεια τα οποία και διασφαλίζουν, τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων (δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μεσίτες και μηχανικούς) και τις υπηρεσίες του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Επιδιώκουμε την οριστική επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου και κυρίως τη διεκπεραίωση των εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων για την άρση της ανασφάλειας δικαίου που προκαλείται από τις καθυστερήσεις στην καταχώριση πράξεων και η ανάγκη ψηφιοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων μέσω της μείωσης των διοικητικών βαρών για τη διοίκηση και τους διοικούμενους, ένα δηλαδή περιβάλλον που θα βοηθήσει τη  βέλτιστη αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας.

Είναι πιστεύω κοινός τόπος για όλους μας, ότι η ολοκλήρωση του Ελληνικού Κτηματολογίου, θα προσδώσει στη χώρα μας, ισχυρή ασφάλεια  δικαίου, αλλά και των συναλλαγών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων, όπως  και τα δυο αυτά μαζί, θα εγγυώνται  την περαιτέρω ανάπτυξη, καθώς μια καθαρή και απλοποιημένη αποτύπωση των ακινήτων τόσο από νομικής όσο και από πραγματικής επόψεως παγιώνει την ασφάλεια που προανέφερα και δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την καλύτερη αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας αλλά και για επενδύσεις στον τομέα του Τουρισμού και των Κατασκευών με προστιθέμενη αξία στους τομείς αυτούς της οικονομίας.

Στο πλαίσιο της κατοχύρωσης της ακίνητης περιουσίας των πολιτών εκείνων οι οποίοι για οιονδήποτε λόγο παρέλειψαν μέχρι σήμερα να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους στο Κτηματολόγιο, δίδεται με το παρόν νομοσχέδιο στο άρθρο 5 παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών για 11 μήνες ακόμα, ήτοι μέχρι 30/11/2024, χορηγώντας  επιπλέον χρόνο και άνεση στους πολίτες να προβούν μέχρι τότε είτε σε αγωγή διόρθωσης πρώτων εγγραφών, είτε σε αίτηση προδήλου ή αγωγή για όσα ακίνητα έχουν χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» είτε σε εκπρόθεσμες δηλώσεις στην περιοχή κτηματογράφησης.

Επιτρέψτε μου να σταθώ ιδιαιτέρως στο ΑΡΘΡΟ 12 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου που αφορά την περιφέρεια μου, τα Δωδεκάνησα,  και με το οποίο θεσπίζονται Ειδικές ρυθμίσεις για τα Κτηματολογικά Γραφεία Ρόδου και Κω – Λέρου, στα οποία μέχρι και σήμερα εφαρμόζεται ο Κτηματολογικός Κανονισμός Δωδεκανήσου.

Είναι γνωστό ότι η τελική ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης του Κτηματολογίου Κω-Λέρου και Ρόδου θα λάβει χώρα εντός του έτους 2025 λόγω των ιδιαιτεροτήτων του Κτηματολογίου των περιοχών αυτών.

Η μετάπτωση των Κτηματολογικών Γραφείων των περιοχών αυτών θα πραγματοποιηθεί με άμεση κατάργησή τους και μετάπτωσή τους στο Κτηματολογικό Γραφείο Δωδεκανήσου. Με την προτεινόμενη διάταξη σκοπείται η προσαρμογή των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου και Κω – Λέρου στο καθεστώς του Κτηματολογίου και επομένως στις συνθήκες που θα δημιουργηθούν μετά από τη μετάπτωση στο Κτηματολογικό Γραφείο Δωδεκανήσου, λαμβάνοντας υπόψη το καθεστώς που μέχρι σήμερα ισχύει σε αυτά, σύμφωνα με τον Κτηματολογικό Κανονισμό Δωδεκανήσου.

Τέλος, ρυθμίζονται θέματα λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου και Κω – Λέρου, μέχρι την πλήρη λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Δωδεκανήσου, στο οποίο επιτρέπεται να αποσπάται προσωπικό από φορείς του δημόσιου τομέα, με απόφαση των αρμοδίων οργάνων.

Στο σημείο αυτό, κύριε Υπουργέ, επιθυμώ να τονίσω ότι η μετάπτωση δεν θα ολοκληρωθεί και η ασφάλεια των συναλλαγών κινδυνεύει  αν δεν δοθεί οριστική απάντηση στην έλλειψη διοικητικών υπαλλήλων και μηχανικών στα Κτηματολόγια  Ρόδου -Κω- Λέρου. Ας εξευρεθεί μια οριστική λύση.

Σταχυολογώντας περαιτέρω άρθρα του νομοσχεδίου θα σταθώ στο άρθρο 24, σε συνδυασμό με το άρθρο 34, που είναι από τις πιο σημαντικές διατάξεις του νομοσχεδίου, καθώς καταργείται η υποχρέωση προσάρτησης βεβαίωσης περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας στις συμβολαιογραφικές πράξεις, ένα πάγιο αίτημα από την πλευρά των ιδιοκτητών ακινήτων που αποτελούσε παράγοντα επιβράδυνσης στις αγοραπωλησίες, καθώς οι πολίτες συχνά έπρεπε να περιμένουν ακόμη και μήνες ολόκληρους για να διεκπεραιωθεί η αίτησή τους στους δήμους.

Περαιτέρω, προβλέπονται η κατάργηση της πολλαπλής προσκόμισης αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος για διηρημένες ιδιοκτησίες εντός του ιδίου γεωτεμαχίου (άρθρο 25) και η υποβολή ψηφιακά των εγγραπτέων συμβολαιογραφικών πράξεων καθώς και των σχετικών εγγράφων προς καταχώριση μέσω του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ακινήτου, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα (άρθρο 26).

Δίχως αμφιβολία, το όφελος των προτεινόμενων ρυθμίσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εξοικονόμηση πόρων και χρόνου στη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων του Ν.Π,Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», με την παροχή απλοποιημένων, γρήγορων και ψηφιοποιημένων υπηρεσιών στον πολίτη, με τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη διοίκηση και την παγίωση της ασφάλειας δικαίου μέσω της ασφάλειας των συναλλαγών.

Πρόκειται για ένα πλέγμα διατάξεων που συνεχίζουν το μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης στην κατεύθυνση καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και ταυτόχρονα, της διευκόλυνσης του πολίτη, αλλά και πολλών επαγγελματιών, όπως δικηγόρων και συμβολαιογράφων, σε ζητήματα που έχουν εντοπιστεί ότι είναι προβληματικά και για τον λόγο αυτό επιτρέψτε μου να συγχαρώ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το νομοσχέδιο αυτό το οποίο και φυσικά υπερψηφίζω.