Ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Φραγκάκης Ευάγγελος παρευρέθηκε στις 2 Νοεμβρίου στο OTS forum στην Θεσσαλονίκη το οποίο διοργανώνεται για 15η χρονιά και αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια συνάντηση εργασίας, ανταλλαγής απόψεων και καλών πρακτικών που εφαρμόζουν οι φορείς του Δημοσίου.

Σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν να διεξαχθεί ένας δημόσιος διάλογος γύρω από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις βιώσιμες και ανθεκτικές πόλεις.

Ο Δήμαρχος κατά την ομιλία του ανέφερε:

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου Χάλκης είναι ένα θέμα εξαιρετικά επίκαιρο και μας απασχόλησε από την πρώτη κιόλας ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας. Η τεχνολογία αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και διεισδύει όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα τόσο του Δήμου όσο και των πολιτών μας. Ο όγκος των ¨εργαλείων¨ που έχουμε πλέον στην διάθεσή μας είναι αρκετός ώστε να βελτιώσουμε σημαντικά την παροχή των δημόσιων υπηρεσιών μας. Ο Δήμος Χάλκης χρησιμοποιεί καινοτόμες τεχνολογίες και επιφέρει ριζική αλλαγή στον τρόπο σκέψης και εργασίας, με επίκεντρο πάντα τον πολίτη και την συνεργασία.

Συγκεκριμένα θα ήθελα να αναφέρω πως από το 2019 έως και σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει τις ακόλουθες ενέργειες:

  • Υποβάλλαμε πρόταση στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ύψους 600.000 ευρώ για την ανάπτυξη της ψηφιακής διακυβέρνησης.
  • Βρισκόμαστε σε φάση ολοκλήρωσης του εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του ΚΕΠ Χάλκης μέσω προγράμματος του Υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης αξίας 52.000 ευρώ
  • Έχουμε εγκαταστήσει ειδικό λογισμικό για την παρακολούθηση του στόλου των οχημάτων του Δήμου – fleet manager
  • Δημιουργήσαμε από τον πρώτο χρόνο κιόλας το ψηφιακό portal www.dimoshalkis.gr
  • Δημιουργήσαμε μια ολοκληρωμένη σουίτα Cloud εφαρμογών
  • Προμηθευτήκαμε νέο άκρως εκσυγχρονισμένο πρόγραμμα για την κάλυψη των αναγκών της Διοικητικής και Οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου
  • Υποβάλλαμε πρόταση στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα smart cities ύψους 210.000 ευρώ για την ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών που διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται κατανοητό πως το μικρό μέγεθος ενός νησιού και το περιορισμένο ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να διαθέτει ένας ΟΤΑ δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν εμπόδιο στην ψηφιακή ανάπτυξή του.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην Χάλκη ως τον πλέον ανθεκτικό και βιώσιμο προορισμό της Ελλάδας μιας και αποτελεί το 1ο Gr- eco island.

Το GR-eco Islands είναι μια στρατηγική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο να μετατρέψει τα ελληνικά νησιά σε μοντέλα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακής καινοτομίας και οικολογικής κινητικότητας. Περιλαμβάνει δράσεις όπως η αυξημένη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η δημιουργία ψηφιακών υποδομών, η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, η βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων και υδάτων, η ηλεκτροκίνηση και ηλεκτροδότηση των μεταφορών, ο πράσινος μετασχηματισμός της γεωργίας και του τουρισμού, και την ανάπτυξη λιμενικών και άλλων υποδομών, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων και προσαρμοσμένων προγραμμάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των συναρμόδιων Υπουργείων, υπό την «ομπρέλα» του Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας και Κλίματος.

Η επιλογή της Χάλκης ως το πρώτο GR-eco Island έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για ένα νησί στην άγονη γραμμή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, μέρος των Δωδεκανήσων, που έχει σημαντικό γεωπολιτικό ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΛΚΗΣ

Το έργο εγκαινιάστηκε στις 5 Νοεμβρίου 2021 και από τότε τα οφέλη για τους κατοίκους και το περιβάλλον είναι αναρίθμητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εξοικονομούνται €180.000 – €250.000 ετησίως, υπάρχει μείωση 55% του κόστους των λογαριασμών ρεύματος για κατοίκους, επιχειρήσεις και Δήμο Χάλκης, εξοικονομούνται 1.800 τόνων CO2, η «ΧαλκιΟΝ» είναι η 1η  Ενεργειακή Κοινότητα που διαθέτει Φ/Β σταθμό σε λειτουργία σε μη διασυνδεδεμένο ελληνικό νησί, με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών, τέλος ο σχεδιασμός της πρωτοβουλίας της Χάλκης καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού.

  • Εγκατάσταση 6 ηλεκτροκίνητων φορτιστών οχημάτων εντός του οικισμού.
  • Εγκατάσταση έξυπνου δημοτικού φωτισμού στο παραλιακό μέτωπο, το Δημαρχιακό μέγαρο & το Ρολόι.
  • Δημιουργία Stem Lab από την Vodafone.
  • Δωρεά από την ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ενός ηλεκτροκίνητου δεκάμετρου πλοίου (υπό κατασκευή)
  • Κατασκευή Φωτοβολταικού Πάρκου ισχύος 1MW σε συνεργασία με την ΔΕΗ, AQUO & VINCI ENERGY
  • Παραχώρηση 6 ηλεκτροκίνητων οχημάτων από την citroen όμιλος Συγγελίδης.
  • Ανάπτυξη δικτύου 5G από την Vodafone
  • Παραχώρηση “smart bench” από
  • Εγκατάσταση Ασύρματης Ευζωνικής πρόσβασης Wi-Fi σε διάφορα σημεία του οικισμού.

Η ενεργειακή μετάβαση αφορά τον μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος, τη μείωση του λιγνίτη και την στροφή στην καθαρή ενέργεια.

Πράξαμε τα μέγιστα και λάβαμε όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την στροφή του τόπου μας σε ένα νέο, πράσινο και βιώσιμο μοντέλο οικονομικής δραστηριότητας στο πλαίσιο μιας κλιματικά ουδέτερης οικονομίας.

Στο φόρουμ παρευρέθηκαν οι κύριοι:

Γεωργαντάς Γεώργιος – Αντιπρόεδρος της Βουλής, 
Δημήτρης Παπαστεργίου – Υπουργός  Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Νίκος Χαρδαλιάς  – νέος Περιφερειάρχης Αττικής,
Γεώργιος Αμανατίδης  – νέος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας,
Δημήτρης Κουρέτας – νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας,
Στέλιος Αγγελούδης- νέος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Αθανάσιος Μαμάκος – νέος Δήμαρχος Λάρισας
Γιάννης Μώραλης  – Δήμαρχος Πειραιά
Λάζαρος Κυριζόγλου  – Πρόεδρος ΚΕΔΕ
Σίμος Δανιηλίδης- Δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών
Νίκος Σακκάς  – Δήμαρχος Τρικκαιών και πολλοί άλλοι Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι από όλη την Ελλάδα.

Μαζί με τον Δήμαρχο Χάλκης βρισκόταν στο συνέδριο ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Χάλκης  –  Διοσμάκης Σπυρίδης.