Για πρώτη φορά δημοσιοποιείται και έτσι γνωρίζουμε και τις απόψεις των κατοίκων των Μενετών που διαφωνούν στην τοποθέτηση προτομής του αειμνήστου Γεωργίου Βιττωρούλη στην πλατεία του χωριού.

Δεν ήταν λοιπόν σωστό να χρησιμοποιούνται ακραίοι και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί εις βάρος όσων διαφωνούν και μάλιστα πριν ακούσουμε  τις απόψεις των. 

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ, εις Ρόδο και Πειραιά.

 ΕΝΣΤΑΣΗ

Κατοίκων και καταγομένων της Κοινότητας Μενετών του Δήμου Καρπάθου.

ΚΑΤΑ

Της υπαριθ. 105/2023    απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρπάθου. (ΑΔΑ 65ΦΑΩΕΟ-Υ7Λ).

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ στον Δήμο Καρπάθου, εις Κάρπαθο.

Εμείς που υπογράφουμε παρακάτω είμαστε μόνιμοι κάτοικοι και καταγόμενοι της Κοινότητας Μενετών του Δήμου Καρπάθου. Με την παρούσα   ενιστάμεθα  κατά της παραπάνω προφανέστατα άκυρης  απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρπάθου  και αιτούμαστε  την ακύρωση της, για τους παρακάτω νομίμους, βασίμους και αληθείς λόγους, ήτοι.

Με την βαλλόμενη απόφαση αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρπάθου «Η  έγκριση διάθεσης χώρου  και αποδοχή δωρεάς κατασκευής μνημείου (προτομής) εις μνήμη  Γεωργίου Π. Βιττωρούλη».

Εξ αρχής δηλώνουμε, ότι τιμούμε την μνήμη του αειμνήστου συμπατριώτη μας Γεωργίου Βιττωρούλη, ο οποίος σκοτώθηκε σε εκπαίδευση πολεμικών όπλων κατά το Επαναστατικό Κίνημα της 5ης Οκτωβρίου του 1944 στις Μενετές Καρπάθου.

Είναι όμως αλήθεια και πρέπει η αλήθεια αυτή να επικρατεί , ότι κάθε τοπική κοινωνία οφείλει, έχει χρέος, να τιμά την μνήμη και την προσφορά κάθε μέλους της, που με οιονδήποτε τρόπο προσέφερε ξεχωριστές υπηρεσίες σε καιρό ειρήνης, για την πρόοδο του τόπου του και της κοινωνίας γενικότερα, αλλά πρωτίστως σε καιρό πολέμου  για την ελευθερία του από δυνάμεις κατοχής.

Την ώρα όμως, που η κοινωνία οφείλει να αποδίδει τιμές σε μέλη της για την προσφορά τους, την ίδια ώρα έχει και την υποχρέωση η τιμή αυτή να αποδίδεται με εκ των προτέρων καθορισμένα αντικειμενικά και δίκαια κριτήρια αξιολόγησης, με προκαθορισμένες και κοινά αποδεκτές διαδικασίες, και πρωτίστως κατά τρόπο αντικειμενικά αναλογικό και σύμμετρο της προσφοράς κάθε πατριώτη, ούτως ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος της άδικης  και μη ισάξιας τιμής, η οποία αναπόφευκτα οδηγεί στο μη επιθυμητό για την τιμώσα κοινωνία ή τους φορείς της αποτέλεσμα,… πατριώτες να τιμώνται υπέρμετρα, ενώ την ίδια ώρα συμπατριώτες μας, που κατά γενική ομολογία κατά την ίδια περίοδο προσέφεραν πολύ περισσότερα και ουσιαστικότερα να μην έχουν τιμηθεί ή να τιμώνται δυσανάλογα ελάχιστα σε σχέση με την προσφορά τους.

Και βέβαια η αποδιδόμενη τιμή δεν θα πρέπει να έχει αφετηρία το προσωπικό και μεμονωμένο αίτημα (κυρίως συγγενικού προσώπου), αλλά να προέρχεται από το γενικότερο αίτημα της ίδιας της  κοινωνίας και των εκπροσώπων της μέσα από διαφανείς, δίκαιες  και αντικειμενικές διαδικασίες, συνεκτιμωμένης βέβαια της προσφοράς και όσων άλλων δικαιούνται τιμής.

Η διαδικασία απόδοσης τιμών σε καμιά περίπτωση (τώρα και στο μέλλον) δεν θα πρέπει να είναι αποσπασματική και εξατομικευμένη, αλλά θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα γενικότερο προκαθορισμένο και προπάντων αντικειμενικό πλαίσιο  συνεκτιμωμένων όλων των παραγόντων.

Έχουμε λοιπόν χρέος ως τόπος , ως κοινωνία  την κάθε τιμή  να την αποδίδουμε κατά τρόπο δίκαιο, αντικειμενικό και κυρίως αναλογικό της προσφοράς κάθε πατριώτη μας. Και τούτο, διότι πρώτιστο μέλημα κάθε κοινωνίας δεν είναι μόνο να τιμά,  όποιον προσέτρεξε και ζήτησε τιμή, αλλά κυρίως  να μην μειώσει την προσφορά άλλων, που προσέφεραν περισσότερα, όπως  στην προκειμένη περίπτωση μελών Επαναστατικών Επιτροπών, αποστολής αγωνιστών στην Αίγυπτο, πλήρωμα  «Ιμμακολάτα», μελών κατασκοπευτικών ομάδων και επιτροπών (όπως ο αείμνηστος δάσκαλος Ιωάννης Οθείτης και άλλοι), συμμετεχόντων  στο Σύνταγμα Εθελοντών Δωδεκανησίων, εκτελεστεντων από τον ίδιον τον εχθρών, όπως ο Ιωάννης Σταυράκης, ο Μιχαήλ Φεσκος, ο Νικόλαος Γιαννοπουλάκης, βασανισθέντων από τον εχθρό, πεσόντων πατριωτών κατά τους πολέμους ……

Και βέβαια την ίδια ώρα οφείλουμε να υπενθυμίσουμε, ότι προς τιμή του  τον αειμνήστου  Γεωργίου  Πολ. Βιττωρούλη, τοποθετήθηκαν πινακίδες του ονόματος του επί δύο (2) οδών περιμετρικά της οικίας του στο χωριό μας, στις Μενετές Καρπάθου και βεβαίως αναφέρεται σε κάθε πανηγυρικό κατά την 5ην Οκτωβρίου.

Ακόμη  η Κοινότητα μας εδώ και χρόνια τίμησε και τιμά , όσους αγωνίστηκαν και έπεσαν στα δύσκολα χρόνια της κατοχής , αφού κατασκεύασε μνημείο-ανδριάντα προς τιμή των και ονόμασαν τον κεντρικό δρόμο των Μενετών σε οδό Αγωνιστών της 5ης Οκτωβρίου, χωρίς όλα αυτά τα χρόνια να έχει αξιολογηθεί από την ίδια την κοινότητα μας και η τοποθέτηση προτομής καθενός από τους αγωνιστές, που αναμφίβολα θα αποτελούσε άδικο διαχωρισμό μεταξύ των, όπως η συγκεκριμένη σήμερα περίπτωση, αφού η τοποθέτηση προτομής  αποτελεί ύψιστη τιμή και οφείλουμε να την αποδίδουμε σε ύψιστες προσωπικότητες με σαφέστατα ξεχωριστή,  κοινά αποδεκτή στην διαδρομή του χρόνου και πολυσχιδή προσφορά στον τόπο.

Είναι λοιπόν προφανές, ότι η επιδίωξη της απόδοσης  αυτής της τιμής, δεν απετέλεσε πρόταση φορέων της Κοινότητας μας, δεν ακολουθήθηκαν αντικειμενικά και δίκαια κριτήρια, δεν εκτιμήθηκε ταυτόχρονα η γενικότερη ανάγκη απόδοσης τιμής άλλων προσώπων, αλλά πρωτίστως στηρίχθηκε αποκλειστικά και μόνο σε αίτημα στενού συγγενικού προσώπου του τιμωμένου, και συγκεκριμένα του υιού του Πολυχρονίου Βιττωρούλη, προτείνοντας και προκαθορίζοντας μάλιστα ο ίδιος και τον τρόπο απόδοσης αυτής («τοποθετηση προτρομής») και  όλα αυτά στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου, χωρίς  ίχνος στοιχειώδους αξιολόγησης γενικοτέρων κριτηρίων, με αποτέλεσμα με την επίμονη αυτή και μεμονωμένη επιδίωξη να δημιουργείται αναπόφευκτα μη αναγκαία αμφισβήτηση  και διένεξη στην μικρή μας  κοινωνία, η οποία ήδη έχει τιμήσει και τιμά την μνήμη του συγκεκριμένου αειμνήστου συμπατριώτη μας Γεωργίου Βιττωρούλη.

Κυρίως όμως η απόδοση αυτής της τιμής  κατ αυτό τον μεμονωμένο τρόπο δημιουργεί το δικαιολογημένο αίσθημα αδικίας και αγνωμοσύνης για την μνήμη, όσων ακόμα δεν τιμήθηκαν , αν και προσέφεφαν περισσότερα.

Και βέβαια είναι αλήθεια, ότι για την απόδοση αυτής της τιμής ούτε καν συνεδρίασε ούτε καν αποφάσισε προηγουμένως το Κοινοτικό Συμβούλιο Μενετών, για να αποφασίσει τόσο για το επιβεβλημένο απόδοσης αυτής της τιμής, όσο και για την έγκριση παραχώρησης δημοτικού χώρου τοποθέτησης της προτομής αυτής εντός των ορίων της Κοινότητας και κατά τούτο είναι μη νόμιμη και άκυρη η πιο πάνω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Και βέβαια κατά παράβαση του άρθρου 81 εδ. 2 του Ν. 3852/2010 , όπως ισχύει σήμερα, παράνομα κατά την λήψη της απόφασης αυτής δεν έλαβε μέρος στην ψηφοφορία ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μενετών Καρπάθου κ. Εμμανουήλ Μαγριπλής, αν και αποκλειστικά και ειδικά αφορούσε θέμα της κοινότητας μας και κατά τούτο η βαλλόμενη απόφαση είναι μη νόμιμη και δέον, όπως ακυρωθεί. Ο Πρόεδρος της Κοινότητας μας Εμμανουήλ Μαγριπλής, ενώ ήταν παρών κατά την συνεδρίαση, εξέφρασε απολύτως προσωπική άποψη, και κατά παραβαση του νόμου δεν συμμετέσχε στην ψηφοφορία, όπως αποδεικνύεται από το ίδιο το σώμα της απόφασης αυτής.

‘Ετσι  δεν προηγήθηκε οιαδήποτε αναγκαία διαβούλευση ή απόφαση των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου Μενετών, αλλά κυρίως ούτε των κατοίκων της Κοινότητας μας, οι οποίοι ούτε καν γνώριζαν την επιδίωξη αυτή του συγκεκριμένου αιτούντος, και κατ αυτόν τον τρόπο απόκρυψης και αποσιώπησης του θέματος,  στερήθηκαν της δικαιούμενης δυνατότητας έκφρασης άποψης επί τόσο σημαντικού θέματος, το οποίο πρέπει να τυγχάνει ευρύτατης αν όχι καθολικής αποδοχής.

Εκτός τούτων, ενώ στην προκειμένη περίπτωση με την βαλλόμενη απόφαση επιδιώκεται η κατασκευή έργου και μάλιστα επί δημοτικού κοινόχρηστου χώρου, όχι μόνο δεν αποφασίστηκε η εκτέλεση και ο τρόπος εκτέλεσης του έργου , αλλά ούτε καν συντάχθηκε οιαδήποτε Τεχνική Μελέτη από την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και  η οποία ακολούθως να έγινε αποδεκτή από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ή από οιοδήποτε άλλο αρμόδιο όργανο του Δήμου (αριθ.  72   παρ. 1 κε του Ν. 3852/2010).

Αντίθετα στην βαλλόμενη απόφαση αναφέρεται, ότι ελήφθη υπόψη μόνο «Αρχιτεκτονική Μελέτη» του  ιδιώτη Αρχ/να Μηχ/κού Γεωργίου Γιαννόπουλου, χωρίς να προηγηθεί από τον Δήμο οιαδήποτε διαδικασία νόμιμης ανάθεσης σύνταξης αυτής, (αφού πρόκειται για δημοτικό έργο), και πολλώ μάλλον δεν εγκρίθηκε ούτε έγινε αποδεκτή από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ούτε από οιοδήποτε άλλο όργανο αυτού, αλλά απλά ελήφθη υπόψη από το ΔΣ.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η «τεχνική μελέτη» δεν αποτελεί ολοκληρωμένη τεχνική μελέτη εκτέλεσης δημοτικού έργου κατά τα οριζόμενα στον νόμο, αφού συντάχθηκε μόνο από Αρχ/να Μηχ/κό (δεν γνωρίζουμε αν είναι Μελετητής δημοτικών έργων), δεν περιλαμβάνει στατική μελέτη, δεν συνοδεύεται από οικονομικό προυπολογισμό του έργου, δεν προηγήθηκε κυκλοφοριακή μελέτη μιας και το υπό κατασκευή έργο θα κατασκευασθεί στον κεντρικότερο δρόμο του χωριού μας με μεγάλη κυκλοφοριακή κίνηση οχημάτων και πεζών.

Ήταν λοιπόν αναγκαίο σε κάθε περίπτωση να ληφθεί υπόψη από την βαλλόμενη απόφαση,  ότι η τοποθέτηση της συγκεκριμένης προτομής επί της συγκεκριμένης περιορισμένων διαστάσεων κεντρικής δημοτικής και κατ ουσία Επαρχιακής οδού, δημιουργεί προβλήματα στην ακώλυτο και ασφαλή χρήση της οδού αυτής, περιορίζει το πλάτος της κλπ  και δια τούτο κατά νόμο επιβάλλετο η προηγούμενη ή ταυτόχρονη σύνταξη και έγκριση κυκλοφοριακής μελέτης, από την οποία να προκύπτει η ασφαλής κυκλοφορία αυτοκινήτων και πεζών σ αυτήν, καθώς  και στάθμευσης.

Κατά το άρθρο 72 του Νόμου 3852/2010 «Η οικονομική Επιτροπή αποφασίζει για την αποδοχή κληρονομιών, κληροδοσιών και δωρεών προς τον Δήμο» Στην προκειμένη περίπτωση ουδέποτε την οιαδήποτε αναφερομένη δωρεά αποδέχθηκε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου μας, ούτε προηγήθηκε επ αυτού οιαδήποτε απόφαση της. Ούτε βέβαια στην βαλλόμενη απόφαση προσδιορίζεται κατά τρόπο συγκεκριμένο και σαφή το ίδιο το  περιεχόμενο της δωρεάς προς τον Δήμο, ούτως ώστε να μπορεί κα καταστεί σαφές ποιες περαιτερω υποχρεώσεις αναλαμβάνει ο Δήμος μας κατά την εκτέλεση του έργου αυτού, ποιος είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου κλπ.

Πέραν τούτων,  επειδή η βαλλόμενη απόφαση αναφέρεται κυρίως στην απόδοση τιμών συγκεκριμένου προσώπου επιβάλλετο τόσο  η προηγούμενη απόφαση της επιτροπής απόδοσης τιμών του Δήμου μας , η οποία συνεκτιμωμένων  όλων των στοιχείων και των ιστορικών αναφορών θα αξιολογούσε το συγκεκριμένο αίτημα ,  όσο  και απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου επ αυτού.

Επειδή η παρούσα ένσταση μας  είναι νόμιμη βάσιμη και αληθής.

ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ

Να γίνει δεκτή η παρούσα ένσταση μας και να ακυρωθεί η άνω υπαριθ. 105/2023   απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου.

Κάρπαθος 20.9.2023

Με κάθε τιμή
Οι  Ενιστάμενοι.