Ασκήθηκε από τους κ.κ. Μιχαήλ Μανωλάκη, Ιωάννη Λυριστή, Εμμανουήλ Τσέρκη και Νικόλαο Λύκο κατά του κ. Ιωάννη Νισύριου -Θα παραιτηθεί της αγωγής ο κ. Λυριστής

 

Για την 16η Νοεμβρίου 2023 έχει προσδιοριστεί η εκδίκαση ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου αγωγής που άσκησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Καρπάθου κ.κ. Μιχαήλ Μανωλάκης, Ιωάννης Λυριστής, Εμμανουήλ Τσέρκης και Νικόλαος Λύκος κατά του απερχόμενου δημάρχου και επικεφαλής της παρατάξεως που ανήκαν κ. Ιωάννη Νισύριου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μιχαήλ Μανωλάκης ήταν υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του Οκτωβρίου, ενώ ο κ. Λυριστής έθεσε υποψηφιότητα με την αντίπαλη και πλειοψηφούσα παράταξη του κ. Μιχαήλ Φελλουζή και εξελέγη.

Ο κ. Λυριστής αποφάσισε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να μην προχωρήσει την αγωγή με τους υπόλοιπους και θα παραιτηθεί την ημέρα της δικασίμου.

Εν πάση περιπτώσει, οι ενάγοντες διατείνονται ότι πείσθηκαν το 2019 να συμπορευτούν με τον κ. Νισύριο και τους έπεισε να συμπορευτούν μαζί του στην παράταξη «ΝΕΑ ΠΝΟΗ», έχοντας την πεποίθηση ότι, εάν εκλεγούν θα μπορούσαν, συνεργαζόμενοι με τον εναγόμενο, να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό στον τόπο μας.

Διατείνονται ότι στην αρχή της θητείας τους τα πράγματα κυλούσαν ομαλά, η παράταξη πραγματοποιούσε εβδομαδιαίες συναντήσεις για τον απολογισμό των πεπραγμένων και τη χάραξη κοινής πολιτικής γραμμής για την αντιμετώπιση των θεμάτων που ταλάνιζαν τον Δήμο επί χρόνια και πάντοτε, μέσα από τον διάλογο, κατέληγαν σε συμπεράσματα και αποφάσεις.

Ο εναγόμενος, με την υπ’ αριθ. 853/01-02-2021 απόφασή του, ως δήμαρχος Καρπάθου όρισε τους τρεις πρώτους ως αντιδημάρχους, ενώ και ο τέταρτος είχε τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Τουρισμού.

Υποστηρίζουν ότι το όλο καλό κλίμα έπαυσε να υπάρχει και η συνοχή της παρατάξεως διασπάστηκε.

Ισχυρίζονται ειδικότερα ότι ο κ. Νισύριος άρχισε να γίνεται συγκεντρωτικός, να μην τους ενημερώνει για θέματα των αρμοδιοτήτων τους, να παρεμβαίνει συνεχώς στο έργο τους χωρίς λόγο και αιτία, να ανακαλεί απροειδοποίητα τις εντολές τους προς τους προϊστάμενους των τμημάτων, χωρίς να τους ενημερώνει και μάλιστα ακόμα και μέσω τρίτων προσώπων.

Διατείνονται ότι σκέφτηκαν στην πορεία να παραιτηθούν και περί τα τέλη Ιουλίου 2021, όταν πλέον αισθάνθηκαν ότι είχαν υποστεί και δημόσια χλευασμό και υποτίμηση, δεχόμενοι και την ειρωνεία μελών της αντιπολίτευσης, ζήτησαν συνάντηση μαζί του και τους είχε πει να περιμένουν μιάμιση ώρα έξω από το γραφείο του, τελικά, δια της γραμματέως του τους ενημέρωσε ότι, δεν μπορούσε να τους δει.

Του απέστειλαν, όπως περιγράφουν επιστολή, ως ύστατο τρόπο, εκφράζοντας και μόνο την απογοήτευση τους επί των δρωμένων, ενημερώνοντας τον παράλληλα ότι αν δεν γίνει κάποια προσπάθεια επικοινωνίας και επίλυσης των προβλημάτων, θα αναγκαστούμε να ακολουθήσουμε σκληρή στάση.

Έτσι, λοιπόν, προέβησαν στην σύνταξη της από 23/07/2021 άκρως εμπιστευτικής επιστολής, ένα κείμενο έκφρασης πολιτικής διαμαρτυρίας, απογοήτευσης και παράκλησης να υπάρξει διάλογος.

Η εμπιστευτική αυτή επιστολή αποτέλεσε, όπως περιγράφουν, την αφορμή για να καθαιρέσει τους τρεις πρώτους, πρόωρα και τους κάλεσε στο γραφείο του για να ζητήσει την παραίτηση τους.

Υποστήριξε δε ο δήμαρχος, όπως λένε οι ενάγοντες ότι σε προηγούμενο στάδιο διέρρευσαν την επιστολή αυτή σε μέσα ενημέρωσης και απέστειλε δελτίο τύπου για να απαντήσει στην επιστολή τους αυτή.

Ακολούθησε η ανάκληση των διορισμών των τριών και η επιστολή τους χρησιμοποιείτο για την τεκμηρίωση της ανάκλησης αυτής, πράξη την οποία αντέκρουσαν με ειδική διοικητική προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Η προσφυγή τους απορρίφθηκε και άσκησαν αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ισχυρίζονται ότι το δελτίο τύπου του δημάρχου διελάμβανε αναληθή, συκοφαντικά και εξυβριστικά γεγονότα και προκάλεσε μείωση της προσωπικότητας τους και ηθική τους βλάβη.

Αναφέρουν ότι για τους ισχυρισμούς που ανέπτυξε στο δελτίο τύπου του απέστειλαν την 25η Οκτωβρίου 2021 εξώδικη πρόσκληση – διαμαρτυρία – δήλωση στην οποία δεν απάντησε, με αποτέλεσμα να ασκήσουν αγωγή και έγκληση.

Με την αγωγή τους ζητούν μεταξύ άλλων να υποχρεωθεί να παραλείπει κάθε πράξη ή/και παράλειψη προσβολής της προσωπικότητας τους, ιδίως δια της δημοσίευσης κειμένων προσβλητικών και δυσφημιστικών καθώς και κάθε αναφορά, άμεση ή έμμεση, στο πρόσωπο τους, απειλούμενης χρηματικής ποινής ποσού 2.000 € και προσωπικής κράτησης για κάθε παραβίαση της εκδοθησομένης απόφασης.

Να τους καταβάλει το ποσό των 30.000 €, σε έκαστο και άρα συνολικά το ποσό των 120.000 € ως χρηματική ικανοποίηση.

Την υπόθεση χειρίζεται η δικηγόρος κ. Επιστήμη Γιαρίμογλου.

www.dimokratiki.gr