To 1o Δημοτικό Σχολείο Καρπάθου «Ποτίδαιον» συμμετέχει για πρώτη φορά στο διεθνές δίκτυο των Οικολογικών Σχολείων με δυο περιβαλλοντικά προγράμματα που σαν στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση- συνειδητοποίηση-συμμετοχή και δράση των μαθητών και την μεταστροφή της συμπεριφοράς τους σε ενεργά υπεύθυνους πολίτες.

Τα εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα αφορούν το νερό και τη δράση «Litter less».

Το διεθνές δίκτυο των Οικολογικών Σχολείων σαν πρόγραμμα ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1995 και απευθύνεται σε σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων με συντονιστικό φορέα τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης B΄Αθήνας και εθνικό χειριστή, από το 1995, την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), μη Κυβερνητική Οργάνωση η οποία δραστηριοποιείται σε περιβαλλοντικά προγράμματα. Σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν. Στη χώρα μας συμμετέχουν 333 σχολεία για το σχολικό έτος 2015-2016 και από το τρέχον σχολικό έτος και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρπάθου «Ποτίδαιον».

Zωγραφίζουμε για το περιβάλλον-διεθνής μέρα εθελοντισμού

Zωγραφίζουμε για το περιβάλλον-διεθνής μέρα εθελοντισμού

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή στάσης των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των δράσεων, ώστε τα σχολεία να γίνουν κοινότητες αειφορικής συμβίωσης σε παιδαγωγικό αλλά και πρακτικό επίπεδο. Αυτό επιτυγχάνεται με την διαμόρφωση και την εφαρμογή του «Οικοκώδικα» (ένα σύνολο κανόνων περιβαλλοντικής συμπεριφοράς), καθώς και την εφαρμογή ενός Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης (αφορά τον περιβάλλοντα σχολικό χώρο και την μετατροπή του σε καθαρό, όμορφο, ανθρώπινο και φιλικό).

Τα σχολεία που ολοκληρώνουν μέρος των δράσεων τους επιβραβεύονται με την πράσινη, οικολογική σημαία που φέρει το σήμα των Οικολογικών Σχολείων.

Διατηρούμε καθαρή την αυλή του σχολείου μας

Διατηρούμε καθαρή την αυλή του σχολείου μας

Διατηρούμε καθαρή την αυλή του σχολείου μας

Διατηρούμε καθαρή την αυλή του σχολείου μας

Διατηρούμε καθαρή την αυλή του σχολείου μας

Στο πλαίσιο αυτό το σχολείο μας έχει αναλάβει δράση με τη συγκρότηση περιβαλλοντικής ομάδας και δράσεις που διαχέονται σε όλες τις τάξεις του σχολείου προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει και αφορούν τη σωστή χρήση του νερού στο σχολείο, στο σπίτι και στην ευρύτερη κοινωνία όπως επίσης και δράσεις που αφορούν λιγότερα σκουπίδια στην αυλή του σχολείου μας, ανακυκλώνοντας, επαναχρησιμοποιώντας και τέλος σεβόμενοι το περιβάλλον της αυλής μας.

Ενδεικτικές δράσεις που έχουμε πραγματοποιήσει ως τώρα είναι:

Παρουσιάσεις για τη χρησιμότητα του νερού, τη μόλυνση του νερού, βίντεο,δράσεις φιλαναγνωσίας με βιβλία που έχουν ως θέμα τους το νερό, προβολή ταινιών, εκπαιδευτικές επισκέψεις (στο φράγμα, στο Δήμο Καρπάθου, στη μικρή βρύση-πηγή Φιλάγρι), δράσεις στην αυλή του σχολείου μας όπως πότισμα των δέντρων, μάζεμα των σκουπιδιών, ζωγραφική για το περιβάλλον, μάθημα στην αυλή του σχολείου, εικαστικές, μουσικές δραστηριότητες με ανάλογο περιεχόμενο και άλλες.

Επίσκεψη στο Δήμο Καρπάθου

Μαθαίνουμε για το νερό στην Κάρπαθο

Επίσκεψη στο φράγμα Σχοινά

Ο δικός μας μεγάλος στόχος: Μέσω των δράσεων μας να συντελέσουμε στη δημιουργία περιβαλλοντικά υπεύθυνων πολιτών που όχι μόνο θα σέβονται το περιβάλλον τους αλλά και θα αναλαμβάνουν δράσεις υπέρ της προστασίας του όπως και θα παροτρύνουν και άλλους γι’ αυτό το σκοπό.

H διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος, η προστασία του και η αειφορική διαχείρισή του αποτελεί προτεραιότητα για τη ζωή του πλανήτη μας αλλά και για την ίδια μας τη ζωή.

Υπεύθυνη του όλου προγράμματος η δασκάλα της Γ΄ τάξης κα Αναστασία Βδοκάκη.

Αυτές και ακόμα περισσότερες δράσεις του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπάθου «Ποτίδαιον» στην ιστοσελίδα του σχολείου στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.ecoschools.gr/schools/1o-dimotiko-sholeio-karpathoy-potidaion

Γιώργος Μάρκου,διευθυντής του 1ο Δημοτικού Σχολείου Καρπάθου “Ποτίδαιον”