Η οικονομική κρίση, η μετανάστευση και το άνισα κατανεμημένο νοσοκομειακό και μαιευτικό δίκτυο ευθύνονται πρωτίστως για την μείωση της γεννητικότητας στη χώρα μας, η οποία εμφανίζει ιδιαίτερα περιορισμένες πολιτικές υποστήριξης της γονιμότητας, της μητρότητας και της οικογένειας γενικά σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενστερνιζόμενη την απειλητική πραγματικότητα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα και τις συνακόλουθες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, η ΑΠΟΣΤΟΛΗ δραστηριοποιείται σε ακριτικές περιοχές της πατρίδας μας με το πρόγραμμα – δράση «Αντιμετωπίζοντας την Υπογεννητικότητα. Υλική Υποστήριξη των Νεογέννητων – Βρεφικά Πακέτα». Η δράση εντάσσεται στην πρωτοβουλία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «ΜΠΡΟΣΤΑ για την Οικογένεια» και την αποκλειστική χορηγία της Τράπεζας EUROBANK (https://www.eurobank.gr/el/lp/mprosta-gia-tin-oikogeneia) στοχεύοντας στην υποστήριξη γυναικών και των οικογενειών τους.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση συνίσταται στην υλική υποστήριξη των ζευγαριών για την αντιμετώπιση των δαπανών που αντιστοιχούν στις αυξημένες ανάγκες των βρεφών από την ηλικία 0 μηνών έως την ηλικία του 1 έτους με την μορφή βρεφικού πακέτου.

Το πακέτο περιλαμβάνει ενδεικτικά είδη ένδυσης, διατροφής, μικροεξοπλισμού, & ειδών υγιεινής. Κατά την διάρκεια των δύο χρόνων (2021-2022) υλοποίησης της δράσης αναμένεται να προσφερθούν συνολικά 600 βρεφικά πακέτα σε οικονομικά και κοινωνικά ευαίσθητες οικογένειες στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και ακριτικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου με πληθυσμό έως 7.000 κατοίκων, όπως το Καστελόριζο (Μεγίστη), η Τήλος, η Ψέριμος, η Νίσυρος, η Χάλκη, οι Αρκιοί, οι Λειψοί, οι Φούρνοι, ο Άη Στράτης, τα Ψαρά, η Σαμοθράκη, η Κάσος, η Αστυπάλαια, η Σύμη, το Αγαθονήσι και η Κάρπαθος, ενώ ενδέχεται να προστεθούν και άλλα.

Αρωγοί και πολύτιμοι συνεργάτες αυτής της παρέμβασης είναι αφενός, η Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως και η Ι.Μ. Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, αφετέρου οι Δήμοι των προαναφερόμενων νησιών που με ενθουσιασμό ανταποκρίθηκαν στη συνεργασία.

Για άλλη μια φορά η ΑΠΟΣΤΟΛΗ και η Eurobank ενώνουν τις δυνάμεις τους, δίνοντας προτεραιότητα στις οικογένειες και τα παιδιά που το έχουν ανάγκη!

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «AΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΥΛΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΩΝ – ΒΡΕΦΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ (BABY KITS)» ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γυναίκες σε κατάσταση κύησης που είναι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, καθώς και κάτοικοι των Δήμων των νησιών Μεγίστη (Καστελόριζο), Τήλος, Ψέριμος, Νίσυρος, Χάλκη, Αρκοί, Λειψοί, Φούρνοι, Άη Στράτης, Ψαρά, Σαμοθράκη, Κάσος, Αστυπάλαια, Σύμη, Αγαθονήσι, Κάρπαθος & Σαρία.

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να υποβάλουν αίτηση σε όλες τις ενορίες της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, της Ιεράς Μητρόπολης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου και στους Δήμους των προαναφερόμενων νησιών το αργότερο έως την 31η Οκτωβρίου 2021.

Για την επιλογή των ωφελούμενων γυναικών του προγράμματος συνεκτιμώνται, μέσω μοριοδότησης, οι ακόλουθοι παράγοντες:

1. Εισοδηματικά κριτήρια: Οικογενειακό εισόδημα για ένα άτομο από 0 έως 24.000€ συν 1.500 ΕΥΡΩ για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας, δηλαδή 2 /25.500€, 3 / 27.000€, 4 / 28.500€, 5 / 30.000€, 6 / 31.500€.

Εφ’ όσον πληρούνται τα ανωτέρω εισοδηματικά κριτήρια, η υποστήριξη θα δοθεί κατά προτεραιότητα σε:
Α) Οικογένειες με περισσότερα ανήλικα τέκνα.
Β) Οικογένειες με ανάπηρα μέλη (πιστοποιημένη βαριά αναπηρία 80% και άνω).
Γ) Μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα τέκνα (εφόσον υπάρχει επίσημη επιμέλεια των τέκνων).
Δ) Οικογένειες με δύο άνεργους γονείς και ανήλικα τέκνα.

2. Υποχρεωτικά δικαιολογητικά που απαιτούνται να προσκομιστούν από τις ενδιαφερόμενες:

Α. Αίτηση συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη (η αίτηση χορηγείται από τους προαναφερόμενους Δήμους και τις Ενορίες),
Β. Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου της αιτούσας
Γ. Εκκαθαριστικό Φορολογικού έτους 2020 της αιτούσας και του συζύγου (σε περίπτωση ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης)
Δ. Πρόσφατο Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης
Ε. Πιστοποίηση διεύθυνσης κατοικίας με αντίγραφο λογαριασμού ρεύματος ή ύδρευσης ή κινητής/σταθερής τηλεφωνίας στο όνομα της αιτούσας/συζύγου ή συμβόλαιο ενοικίασης κατοικίας σε ισχύ μαζί με λογαριασμό στο όνομα του ιδιοκτήτη
ΣΤ. Πρόσφατη ΒΕΒΑΙΩΣΗ Ανεργίας από τον ΟΑΕΔ της αιτούσας και του συζύγου (εάν υπάρχει ανεργία)
Ζ. Πιστοποιητικό Αναπηρίας σε ισχύ από αρμόδια επιτροπή ΚΕ.Π.Α. (μόνο για αναπηρία 80% και άνω, εφόσον υπάρχει και η αντίστοιχη συγκατάθεση για επεξεργασία προσωπικών δεδομένων).
Η. Το ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗΣ για το πιστοποιητικό αναπηρίας υπογράφεται από:   

Α) την ΑΙΤΟΥΣΑ για το δικό της πιστοποιητικό αναπηρίας

Β) τον ΣΥΖΥΓΟ και άλλα ΜΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ για τα δικά τους πιστοποιητικά αναπηρίας. Ειδικά για τα Β, όσα είναι τα ανήλικα παιδιά με πιστοποιητικά αναπηρίας, τόσα ονοματεπώνυμα συμπληρώνονται στο σχετικό ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗΣ με υπογραφή και των δύο γονιών.

Το έντυπο ενημέρωσης για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων βρίσκεται αναρτημένο σε εμφανή χώρο στην παρούσα ιστοσελίδα www.mkoapostoli.com, στους Δήμους και τις Ενορίες της Π.Ε. Έβρου. Η αιτούσα, εφόσον δίνει στοιχεία τρίτων προσώπων (συζύγου, τέκνων, φιλοξενούμενων κλπ), οφείλει να τους παραπέμψει στην ενημέρωση που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα δικαιολογητικά θα βρείτε στην αίτηση που χορηγείται από τον Δήμο σας και τις Ενορίες των Ιερών Μητροπόλεων Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου.

Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται ΜΟΝΟ στους Δήμους και τις Ενορίες των παραπάνω Ιερών Μητροπόλεων που μόνιμα κατοικούν οι ενδιαφερόμενες.