Πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

  1. Η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 θα εορτασθεί και φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα στα Σχολεία και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα ΝΠΔΔ και τους Οργανισμούς.
  2. Παρακαλούνται όλες οι Θρησκευτικές, Αστυνομικές, Λιμενικές και Πολιτικές Αρχές, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, οι Οργανώσεις, τα Σωματεία και όλοι οι Δημότες και κάτοικοι των Δήμων Καρπάθου –Ηρωικής Νήσου Κάσου να συμμετάσχουν στον Πανηγυρικό Εορτασμό της Εθνικής Επετείου.
  3. Να πραγματοποιηθεί γενικός σημαιοστολισμός από την ογδόη πρωινή ώρα της 25ης Οκτωβρίου ως τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου 2023 και να φωταγωγηθούν όλα τα Δημόσια, Περιφερειακά, Δημοτικά και Κοινοτικά καταστήματα, καθώς και τα καταστήματα των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών , Οργανισμών και Ιδρυμάτων κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου 2023.

ΜΗΝΥΜΑ ΕΠΑΡΧΟΥ Π.Ε. ΚΑΡΠΑΘΟΥ –ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΑΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ

«Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940 αποτελεί ορόσημο στην πορεία του Έθνους μας και κατέχει περίοπτη θέση στο βάθρο της συλλογικής μας μνήμης.

Πριν από 83 χρόνια οι Έλληνες, με ελάχιστα εφόδια και εξοπλισμό, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, ύψωσαν το ανάστημά τους και αντιστάθηκαν στις σιδερόφρακτες ορδές των φασιστών κατακτητών.

Σήμερα στεκόμαστε περήφανοι απέναντι στην ιστορία μας και καλούμαστε να αξιοποιήσουμε τα διδάγματα και τις παρακαταθήκες του παρελθόντος, και να σφυρηλατήσουμε την εθνική ενότητα και ομοψυχία του ελληνικού λαού. Να αναδείξουμε και πάλι τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, την ανιδιοτέλεια και τη φιλοπατρία σε θεμελιακές αξίες της κοινωνίας μας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου –Ηρωικής Νήσου Κάσου με αισθήματα υπερηφάνειας για το χθες και αισιοδοξίας για το αύριο , γιορτάζει την 28η Οκτωβρίου και καλεί όλους τους πολίτες να υψώσουν ψηλά το εθνικό μας σύμβολο, την ελληνική σημαία, γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο αποδίδουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής σ’ αυτούς που θυσιάστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!»

Η Έπαρχος Καρπάθου –Ηρωικής Νήσου Κάσου
Καλλιόπη Νικολαΐδου

Πρόγραμμα Εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην έδρα της Π.Ε. Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

– Ώρα 09:00 Εορταστικές εκδηλώσεις στα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

– Ώρα 11:00 Απότιση φόρου τιμής , στο μνημείο των Πεσόντων Ηρώων στην Πλατεία Ελευθερίας του Επαρχείου από τους μαθητές Α/θμιας και Β /θμιας Εκπαίδευσής:

  • Κατάθεση Στεφάνων
  • Απαγγελία ποιημάτων
  • Τραγούδια για το Έπος του ΄40

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Ώρα 07:00 επίσημη έπαρση της σημαίας από άνδρες της ΔΑΝ Καρπάθου στο Ηρώο των Πεσόντων στην πλατεία Δημοκρατίας(Επαρχείου).

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας περί της 10:00 π.μ. θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, κατά την οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπάθου- Κάσου κ. Αμβρόσιος με τη συμμετοχή του ιερού κλήρου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει, η κα Σαραντοπούλου Φωτεινή, Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Πηγαδίων Καρπάθου.

Μετά το τέλος της δοξολογίας θα ακολουθήσουν:

  • Επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Μνημείου Πεσόντων Ηρώων στην Πλατεία Ελευθερίας στο Επαρχείο .
  • Κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας, Αντιστασιακών Οργανώσεων, Συλλόγων κλπ
  • Σιγή ενός λεπτού – ΑΝΑΚΡΟΥΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΥΜΝΟΥ.
  • Παρέλαση μαθητών , Διμοιρίες ΔΑΝ και Σύλλογοι .
  • Το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης θα έχει ο κ. Φουντής Βασίλειος, καθηγητής   φυσικής αγωγής του Γυμνασίου Πηγαδίων Καρπάθου.

Παρακαλούνται να ρυθμίσουν:

  • Τα της ιεροτελεστίας, η Ιερά Μητρόπολη Καρπάθου – Η. Ν. Κάσου.
  • Τα του ευπρεπισμού των χώρων κατάθεσης στεφάνων και του χώρου της παρέλασης , το αρμόδιο Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Καρπάθου.
  • Ο Δήμος Καρπάθου το θέμα των στεφάνων.
  • Τα της τάξεως & της απαγόρευσης κυκλοφορίας, το Αστυνομικό Τμήμα Καρπάθου.
  • Ο Διοικητής της ΔΑΝ Καρπάθου το θέμα της έπαρσης και της υποστολής της σημαίας.
  • Ο Λιμενάρχης Καρπάθου τη φωταγώγηση και το σημαιοστολισμό των πλοίων.

Τελετάρχης ορίζεται ο κος Κρητσιώτης Εμμανουήλ, Προϊστάμενος της Π.Ε. Καρπάθου – Η.Ν. Κάσου.