Ο Καρπάθιος παραγωγός στήνει τα μελίσσια του σε ένα οροπέδιο απέναντι από την κορυφή της Λάστου, του επιβλητικού βουνού του νησιού.
Τέλη Αυγούστου, μεσημέρι, σε ένα οροπέδιο ύψους 1.500 μέτρων απέναντι από την κορυφή της Λάστου, του επιβλητικού βουνού της Καρπάθου. Με εξαίρεση το πυκνό πευκόδασος που χάνεται στο βάθος, γύρω επικρατεί ξεραΐλα. Καμία σχέση με δυο μήνες πριν, όπου οι πλαγιές ήταν μωβ από τα θυμάρια. Λιγοστά γαϊδουράγκαθα και μερικά αγκάθια έχουν απομείνει. Ο δυνατός άνεμος κινεί γρήγορα τα λευκά σύννεφα και πάνω στις πλαγιές του βουνού σχηματίζονται σκιές με διάφορα σχήματα, σαν ένα βιου-μάστερ που αλλάζει μόνο του φωτογραφίες. Εδώ, ο αέρας λυσσομανάει κυριολεκτικά. Δυο πεύκα, δίπλα το ένα στο άλλο, τα μοναδικά δέντρα σε απόσταση χιλιομέτρων, έχουν λυγίσει, οι κορμοί τους σαν να θέλουν να χαϊδέψουν τη γη.
Ο μελισσοκόμος Βαγγέλης Γεργατσούλης, φορώντας στολή και με το καπνιστήρι ανά χείρας, επιβλέπει με προσοχή τις κυψέλες του.
Μία εξ αυτών είναι ζωγραφισμένη από το 2ο Νηπιαγωγείο Καρπάθου, απεικονίζει στη μια μεριά ένα λιβάδι με κάτι φυτά που μοιάζουν με παπαρούνες. Η μίας ώρας διαδρομή μέχρι εδώ, από τον Πλατύολο που λειτουργεί την πιστοποιημένη μονάδα του, δεν ήταν εύκολη. Στενοί δρόμοι, σε ορισμένα σημεία ίσα που χωρούσε να περάσει το φορτηγό, πολλές απότομες στροφές, τουρίστες που οδηγούσαν με άγνοια κινδύνου μέσα στα χωριά, και κάποια μέτρα δύσκολης οδήγησης δίπλα στον γκρεμό. Η θάλασσα από κάτω θυμωμένη, το σκηνικό άγριο. Όσο πλησιάζαμε στο οροπέδιο, εμφανίζονταν όλο και πιο πολλά κοράκια.
Από τα 50 μέτρα στα 1.500
Κάθε τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου, αναλόγως τις χειμωνιάτικες βροχές που επηρεάζουν την ανθοφορία, ο Βαγγέλης μεταφέρει τα μελίσσια του από τον Αρφιάτη, τα οποία βρίσκονται περίπου πενήντα μέτρα ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας, στη Λάστο. Η ανθοφορία του θυμαριού ξεκινάει κατά μέσο όρο αρχές Ιουνίου και πάνω στο βουνό κρατάει μέχρι την τρίτη-τέταρτη εβδομάδα του Αυγούστου. Υπάρχουν χρονιές που κάνει και ενδιάμεσες στάσεις ωσότου φτάσει στην κορυφή. Συνήθως, κάνει έναν πρώτο τρύγο για να «ελαφρύνει» τα μελίσσια πριν την τελική ανάβαση. Μετά τον δεύτερο τρύγο, αναμειγνύει τις διαφορετικές σοδειές για να φτιάξει το δικό του βιολογικό θυμαρίσιο μέλι, το οποίο όπως μας ενημερώνει, έχει κατά βάση 70% γυρεόκοκκους θυμαριού.
Τον χειμώνα, προστατεύει τα μελίσσια του στον προαύλιο χώρο του μελισσοκομείου του.
Τα ταΐζει με τα ανθόμελα που έχει συγκεντρώσει νωρίτερα από το θυμάρι, μέσα στην άνοιξη, και τα αφήνει να ξεκουραστούν. Ο ίδιος, 43 χρονών με καταγωγή από τα Πηγάδια, έμαθε τα μυστικά της μελισσοκομίας από τον θείο του, τον αδελφό του πατέρα του. Κυρίως, του έδειξε τα κατατόπια στο νησί, που και πότε πρέπει να πάει για να κυνηγήσει την ανθοφορία. «Το να διαλέξεις τις καλύτερες ανθοφορίες με την πιο ποιοτική γύρη σημαίνει ότι το μελίσσι θα γίνει πιο μεγάλο, πιο δυνατό και θα έχει τη δυνατότητα να συλλέξει περισσότερο μέλι», εξηγεί
Μόνιμος κάτοικος Καρπάθου
Όταν ο θείος του τον «έβαλε» στον κόσμο των μελισσών, ήταν μόλις 23 χρονών. «Με γοήτευσε πολύ η ιδέα και προσπάθησα να την εξελίξω. Απολαμβάνω την επαφή με τη φύση, μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα η διαδικασία ανάπτυξης ενός μελισσιού και το κυριότερο, μου αρέσει πολύ το μέλι», σημειώνει.
Την εποχή που οι συνομήλικοι του έφευγαν από το νησί για να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους, εκείνος αποφάσισε να μείνει και να γίνει μελισσοκόμος. Είκοσι χρόνια μετά νιώθει δικαιωμένος για την επιλογή του. Παντρεύτηκε τη Βάσω, απέκτησαν τρία παιδιά, και από εκεί που προσπαθούσε να προωθήσει το μέλι του όπως οι υπόλοιποι παραγωγοί στο νησί, δηλαδή χωρίς πιστοποίηση, κατάφερε να δημιουργήσει μία πλήρως εξοπλισμένη μονάδα με σύγχρονες προδιαγραφές.
Από το 2014, όπου εγκαινίασε το μελισσοκομείο του, μέχρι σήμερα, παραμένει ο μοναδικός πιστοποιημένος μελισσοκόμος του νησιού, και δη βιολογικός.
Αριθμεί κοντά στις 1.000 κυψέλες, παράγει 6-7 τόνους ετησίως, και διαθέτει το μέλι του εντός και εκτός νησιού. Με άλλα λόγια κάνει πράξη το όνειρο του, να διαφημίσει τον τόπο του μέσω του θυμαρίσιου μελιού που συλλέγει στις πλαγιές και στο οροπέδιο της Λάστου. Εκτός από μέλι, σε πολύ περιορισμένη παραγωγή, βγάζει και γύρη, πρόπολη και βασιλικό πολτό. «Να το φας αυτό, είναι από τα πιο υγιεινά σνακ», μου λέει, δίνοντας μου ένα φρεσκοκομμένο κομμάτι κηρήθρας. Αν μη τι άλλο, είναι ευχάριστο κάποιος να διεκδικεί τα όνειρα του. Στην περίπτωση του Βαγγέλη, ίσως τον βοήθησε και το μέλι του για να τα καταφέρει.
Βαγγέλης Γεργατσούλης, Πλατύολος Καρπάθου, Τ/ 6979-384578. To μέλι του, εκτός από την τηλεφωνική παραγγελία, θα το βρείτε στην Αθήνα στα 4seasons (Νίκης 30, Τ/210-32.29.078) και Καρυοθραύστης (Λεωφόρος Μεσογείων 6, Τ/213-03.43.805,) στον Πειραιά στον Μανδραγόρα (Δημ. Γούναρη 14, Πειραιάς, Τ/210–41.72.961) κaι στην Μαντζουράνα (Κουντουριώτου 159, Τ/211-40.34.725) και στη Θεσσαλονίκη στο Πασατέμπο (Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου 9, Τ/2310-81.82.08)
Πηγή Γαστρονόμος
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης