Αγαπητοί μου συγχωριανοί, μόνιμοι κάτοικοι και απόδημοι. Ήρθε η ώρα να δηλώσω επίσημα την υποψηφιότητα μου για Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πυλών.

Πριν αναφερθώ στο μέλλον, θα ήθελα να κάνω έναν απολογισμό της θητείας μου που φτάνει στο τέλος της.

Μιας θητείας ιδιαίτερα δύσκολης, καθώς δεν υπήρχε τοπικό συμβούλιο με αποτέλεσμα να είμαι υποχρεωμένη μόνη μου να ανταπεξέλθω σε όλα τα θέματα και όλες τις ανάγκες.

Επιπλέον, τα γνωστά προβλήματα στο κεντρικό επίπεδο του Δήμου, με συμπεριφορές απαράδεκτες και πρωτόγνωρες στην τοπική αυτοδιοίκηση, έκαναν ακόμη πιο δύσκολο το έργο του Δημάρχου και κατ’ επέκταση και το δικό μου.

Παρόλα αυτά δεν σήκωσα τα χέρια ψηλά, αντιθέτως, διεκδίκησα με δυναμικό τρόπο αυτά που μας αναλογούσαν και συνεργάστηκα όσο το δυνατόν καλύτερα με τους λειτουργούς του Δήμου με μοναδικό σκοπό, να αποκομίσω οφέλη για την Κοινότητα μας.

Επιγραμματικά νιώθω την ανάγκη να αναφέρω ορισμένα από αυτά:

1. Ενώθηκε το ρεύμα στους χαμηλούς πράσινους στύλους της πλακόστρωσης που είναι κατανεμημένοι κατά μήκος του κεντρικού δρόμου και σε όλα τα σοκάκια του χωριού. Διευκρίνιση: Οι στύλοι αυτοί τοποθετήθηκαν έξι ολόκληρα χρόνια πριν από την θητεία μου και δεν είχαν ανάψει ποτέ.

2. Χρηματοδότησε το ΚΟΠΑΠ του Δήμου και αλλάχθηκαν οι προβολείς στο γήπεδο του μπάσκετ έξω στο σχολείο με την βοήθεια του γερανού της οικογένειας Χατζαντώνη και τον Νίκο Μαντζούρη. Μια κίνηση πολύ σημαντική μιας και οι προηγούμενοι προβολείς ήταν διαλυμένοι και οι περισσότεροι εκτός λειτουργίας. Με κάθε κακοκαιρία κινδύνευαν τα παιδιά που έπαιζαν από κάτω, αφού, κάθε τόσο, έπεφτε ένας στο έδαφος από το ύψος 9 μέτρων. Τώρα τα παιδιά μπορούν και παίζουν καθημερινά τους θερινούς μήνες με ασφάλεια και με διάχυτο φωτισμό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

3. Επιδιορθώθηκε ένας τοίχος (μήκος 5μ και ύψος 3μ) στο κοιμητήριο του χωριού του οποίου ένα τμήμα είχε πέσει και το υπόλοιπο ήταν ασταθές. Τοποθετήθηκε επίσης περίφραξη στο κοιμητήριο την οποία δώρισε ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

4. Ηλεκτροδοτήθηκε η γεώτρηση που έχουμε πάνω απ’ το χωριό. Ένα πολύ σημαντικό έργο αφού τώρα, όποτε προκύψει βλάβη στα αντλιοστάσια μας δεν εξαρτόμαστε πλέον από γεννήτρια και καύσιμα που ζητάγαμε από τον Δήμο να μας προμηθεύσει για να μπορούμε να αντλήσουμε νερό στο δίκτυο.

5. Προμηθευθήκαμε με μεγάλη προειδοποιητική πινακίδα για την επικινδυνότητα των ρευμάτων την οποία εμείς τοποθετήσαμε πάνω από την παραλία μας στα “Καμαράκια”.

6. Αντικαταστάθηκαν όλα τα καπάκια, οι πόρτες και τα παράθυρα στα αντλιοστάσια και τις δεξαμενές μας όπως επίσης και η σκάλα που κατεβαίνει στην πηγή του Ακρωτηρίου. (Τα προηγούμενα ήταν όλα ή σάπια ή έλειπαν εντελώς, με αποτέλεσμα να μένουν οι δεξαμενές ανοιχτές και με κίνδυνο να πέσει, ή να πεταχτεί μέσα από κακοήθεια, οτιδήποτε.

7. Καθαρίστηκαν από εργολαβικό συνεργείο τα εσωτερικά όλων των δεξαμενών πόσιμου νερού στις οποίες εγώ η ίδια μπήκα μέσα να ελέγξω τις εργασίες τους.

8. Έβαλα εργάτη και αφαίρεσα το χώμα που ήταν πάνω στην ταράτσα της δεξαμενής στο Χριστό. Ήταν σκεπασμένη με περίπου 30 εκατοστά χώμα που κρατούσε υγρασία με τις βροχές του χειμώνα και άρχισε να καταστρέφει τον οπλισμό της ταράτσας.

9. Τέθηκε σε εφαρμογή πρόγραμμα μηνιαίας χλωρίωσης των δεξαμενών πόσιμου νερού.

10. Εγκαταστάθηκε σύστημα τηλεμετρίας στις δεξαμενές και τα αντλιοστάσια πόσιμου νερού, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε τη στάθμη του νερού και την λειτουργία τους, χωρίς να χρειάζεται να τρέχουμε σε απόκρημνες τοποθεσίες όλες τις ώρες της μέρας ή της νύχτας για να μετρήσουμε την στάθμη του νερού. Το κόστος του συστήματος τηλεμετρίας ΜΟΝΟ για τις Πύλες ανήλθε περίπου στις 250.000 ευρώ.

11. Χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 400.000 ευρώ και θα ξεκινήσει σύντομα η αντικατάσταση όλου του δικτύου ύδρευσης των Πυλών ώστε να αφαιρεθούν οι παλιές σωλήνες και να μειωθούν οι διαρροές και η απώλεια νερού.

Επιπλέον, έγιναν όλα αυτά που κάποιοι τα έχουν χαρακτηρίσει “αυτονόητα” αλλά που ποτέ δεν γίνονται μόνα τους.

1. Αλλαγή τριών αντλιών στα αντλιοστάσια μας.

2. Αλλαγή λαμπτήρων στους στύλους, αμέτρητες φορές αφού καίγονται και χρειάζονται διαρκώς αντικατάσταση.

3. Επανειλημμένες επιδιορθώσεις διαρροών νερού που είναι απόρροια ενός παλιού και προβληματικού δικτύου.

4. Κλαδέματα, ξεχορτίσματα.

5. Απομάκρυνση βαρέων αντικειμένων.

6. Επιδιορθώσεις αγροτικών δρόμων με φορτωτή και γκρέιντερ, πράγμα που δεν διαρκεί βέβαια παρά μόνο μία σεζόν, αφού οι βροχοπτώσεις του χειμώνα προκαλούν ζημιές.

7. Καθαριότητα και άσπρισμα του χωριού στις διάφορες γιορτές μας.

Όλα τα παραπάνω τα αποκτούσα με επιμονή και πίεση προς τον Δήμο, τον οποίο οφείλω να ευχαριστήσω για την συνεργασία που είχαμε παρά τις δύσκολες συνθήκες (οικονομικές, υγειονομικές ή πολιτικές) που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την τελευταία τετραετία.

Αγαπητοί μου συγχωριανοί που θα πάτε 8 Οκτωβρίου στην κάλπη να ψηφίσετε στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης, σας γνωστοποιώ ότι κατεβαίνω ως υποψήφια για την προεδρία της κοινότητάς μας με τον συνδυασμό του κυρίου Μιχάλη Φελλουζή και σας ζητάω να με στηρίξετε και πάλι με την ψήφο σας.

Ενώ είμαι σίγουρη ότι όλοι οι υποψήφιοι είναι άξιοι Καρπάθιοι που αγαπάνε εξίσου τον τόπο μας και σκοπεύουν να εργασθούν για το καλό του, εν τούτοις, θεωρώ τον κ. Φελλουζή ως την καλύτερη επιλογή στις επερχόμενες εκλογές για να πάει η Κάρπαθος μπροστά και για αυτό έχω επιλέξει να συμπορευθώ μαζί με την παράταξη του “Πρόοδος Καρπάθου” .

Χωρίς να έχω σκοπό να σας κουράσω ή να περιαυτολογήσω νοιώθω την ανάγκη να επισημάνω, χάριν της ενημέρωσης, κάποια επιτεύγματα που έχουν γίνει κατά την διάρκεια της θητείας μου με τα λιγοστά μέσα που είχα στην διάθεσή μου ως πρόεδρος της Κοινότητας Πυλών.

• Με πολλή προσπάθεια και προσωπικό τρέξιμο και φυσικά σε συνεργασία με τον Δήμο, έχει δρομολογηθεί η τοποθέτηση δεξαμενής πυροπροστασίας, χωρητικότητας 100 κυβικών μέτρων νερού, σε οικόπεδο της Παναγίας Πυλών. Την δεξαμενή αυτή θα φροντίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και θα έχει την ευθύνη να είναι πάντα γεμάτη για ώρα ανάγκης.

• Με την έναρξη της θητείας μου οργάνωσα ομάδα εθελοντών που την απάρτιζαν οι Νίκος Παχούλης, Γιώργος Μαντώπουλος, Άννα Λαχανά, Μαρία Λαχανά, Φωτεινή Ζαμαλή, Μιχαηλία Νισύριου, Κωνσταντίνα Αλεξιάδη. Μαζί καθαρίσαμε την αποθήκη της Κοινότητας πίσω από τα αποδυτήρια του Γηπέδου στο Κεφαλιός, η οποία βρισκόταν σε απαράδεκτη κατάσταση.

• Επιπλέον, μαζί με άλλη ομάδα εθελοντών συγχωριανών μας στην οποία συμμετείχαν οι Νίκος Παχούλης, Μάριος Μαστρολέων, Θανάσης Χαροκόπος καθαρίστηκε το αντλιοστάσιο στο Ακρωτήρι. Αυτός ο ζωτικής σημασίας για το χωριό μας χώρος ποτέ στο παρελθόν δεν είχε καθαρισθεί με αποτέλεσμα να ήταν γεμάτος σκουπίδια, μπάζα και οργανικά υπολείμματα τα οποία συσσωρεύθηκαν από την εποχή της κατασκευής του πριν τριάντα χρόνια. Το ίδιο πράξαμε και στο μεσαίο αντλιοστάσιο.

• Ως πρόεδρος ενέργησα και απαίτησα να αλλαχτούν 3 βάνες στην δεξαμενή πάνω στην τοποθεσία «Μέλισσα», 4 βάνες στην δεξαμενή του Χριστού και την εγκατάσταση μίας βάνας καθαρισμού στην δεξαμενή αυτή αφού δεν είχε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κάθε βάνα στοιχίζει περίπου 700€!!!

• Επανατοποθετήθηκε η μεταλλική πόρτα στην γεώτρηση πάνω από το χωριό η οποία ήταν ξεχαρβαλωμένη και πεταμένη σε μια άκρη. Η πόρτα επανατοποθετήθηκε, βάφτηκε και κλειδώθηκε με κλειδαριά για να προστατευθεί η γεώτρηση.

• Με την εθελοντική βοήθεια του Γιώργου Μαντώπουλου, βάψαμε με αντισκωριακό αστάρι και μπογιά τα καινούρια καπάκια, τα παράθυρα και τις πόρτες των δεξαμενών που τοποθέτησε ο Δήμος για να αντέξουν στο πέρασμα του χρόνου, αφού δεν γνωρίζουμε πότε θα χρειαστεί και αν θα είναι δυνατόν να ξανά αντικατασταθούν.

• Με τις δωρεές του συλλόγου Κυριών & Δεσποινίδων, του Ντίνου Νισύριου και της Πόπης Εμμ. Κωνσταντινίδου αγόρασα ανοξείδωτες κλειδαριές και κλείδωσα μέχρι και την τελευταία δεξαμενή του χωριού μας για ασφάλεια.

• Μόλις παρέλαβα τα κλειδιά του γραφείου της Κοινότητας το 2019 με δωρεά του Νίκου Παχούλη σε μπογιές και εθελοντική εργασία του συγχωριανού μας Γιώργου Μαντώπουλο βάφτηκε ο εσωτερικό χώρος. Επίσης, με την εθελοντική προσφορά του Δημήτρη Φούντα, επιδιορθώθηκε η εξωτερική σκάλα που οδηγεί στο γραφείο της κοινότητας η οποία σε κάποιο σημείο είχε καταρεύσει.

• Αφαιρέθηκε και επιδιορθώθηκε ο σάπιος πίνακας ανακοινώσεων της κοινότητας που ακόμα και τα νερά της βροχής έμπαιναν μέσα και επανατοποθετήθηκε με την βοήθεια του Νίκου Μαντζούρη αφού πρώτα ντύθηκε με πισσόχαρτο για στεγανοποίηση.

• Όταν έγινε η ανακαίνιση του κοινοτικού γραφείου επί προεδρίας Ντίνου Νισύριου (1992) τα αρχεία της κοινότητας είχαν μεταφερθεί στην αίθουσα κάτω απ’ τον Σταυρό όπου είχαν πεταχτεί δεξιά και αριστερά.

Αυτά που δεν καταστράφηκαν ήταν ανακατωμένα, ασυνάρτητα ή ελλιπή. Τα αρχεία αυτά αποτελούν σημαντικό μέρος της ιστορίας του χωριού και παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενναίες. Με την βοήθεια του Νίκου Χαροκόπου και της Μιχαηλίας Νισύρου, αρχειοθετούσαμε ένα ολόκληρο χειμώνα για να βρούμε άκρη. Τελικά, και με δωρεά του Συλλόγου Πυλιατών Πειραιά που συνέβαλε στην ανακαίνιση των ντουλαπών, όλα μπήκαν στην θέση τους με τάξη.

• Χάριν στις δωρεές των συγχωριανών μας Δημήτρη Νισύριο, Ελένη Αννούση, Μαρίκα Τσερπέλη, Κώστα Μαλιχουτσάκη, Νίκο Παχούλη, Μιχάλη Καμαράτο και πάλι με την εθελοντική εργασία του Γιώργου Μαντώπουλου, ο μισός χώρος του κοινοτικού γραφείου… ο χώρος που πολλοί από εμάς ζήσαμε τα σχολικά μας χρόνια… μετατράπηκε σε σχολικό μουσείο με παλιά ξύλινα θρανία, έδρα διδασκαλίας και μαυροπίνακα.

Σημαντική λεπτομέρεια αποτελούν οι κουρτίνες που αγόρασε η μητέρα μου αφού η έλλειψή τους είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή από τον ήλιο 20 ετών των διαφόρων περιεχομένων του γραφείου από τους πίνακες στους τοίχους μέχρι τα υφάσματα των καρεκλών.

Ακόμα και αυτές έχουν τώρα φρεσκαριστεί με ειδικό χρώμα υφασμάτων, δωρεά της Άντρης Μιτύδου από την Πύλα, Κύπρου.

Παλιές παραδοσιακές σχολικές ποδιές, δωρεά Πόπης Φράγκου στολίζουν τους δύο «μαθητές» (παιδικά μανεκέν που επίσης μας αγόρασε ο Σύλλογος Πυλιατών Πειραιά).

Την θέση τους στους τοίχους του κοινοτικού γραφείο/δημοτικού σχολείου ξαναβρήκαν η εικόνα του Χριστού μας, οι ήρωες του 1821 καθώς και ο πολιτικός χάρτης της Ελλάδας που εγώ έκανα δωρεά ως την μικρότερη ένδειξη τιμής.

• Επειδή θεωρώ ότι η Γαλανόλευκη πρέπει πάντα να κυματίζει περήφανα και όχι ως κουρέλι στο Γραφείο της Κοινότητας και στο μνημείο του Κωνσταντίνου Ψιλλή στην Πλατεία αγόρασα και δώρισα 50 σημαίες εις μνήμην του πατέρα μου που διετέλεσε και αυτός Πρόεδρος της Κοινότητας Πυλών.

• Με την βοήθεια του αντιδημάρχου Μανώλη Παραγιού μερίμνησα να μπει στο κοινοτικό γραφείο τηλέφωνο (που ήταν κομμένο χρόνια) και σύνδεση στο διαδίκτυο με πομπό Wi-Fi, ώστε να μπορεί ο κάθε συγχωριανός μας να έχει πρόσβαση στο ίντερνετ όταν βρίσκεται στον δρόμο και στον ευρύτερο χώρο του γραφείου της Κοινότητας.

• Μπορώ να πω με υπερηφάνεια ότι φρόντιζα εγκαίρως να ειδοποιώ τον Δήμο και να πιέζω για την προσκόμιση καυσίμων για την γεννήτρια της γεώτρησης του χωριού (πριν τοποθετηθεί το ρεύμα, δηλαδή τα τρία πρώτα χρόνια).

Έτσι, δεν χρειάστηκε στην θητεία μου, να αγοράσει κανένας ιδιώτης ή σύλλογος βενζίνη για την αντλία όπως είχε γίνει πολλές φορές στο παρελθόν παρά μονάχα μια φορά στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν και αυτό γιατί είχε χαλάσει η γεννήτρια που μας προμήθευσε ο Δήμος.

• Με δωρεά Μιχάλη Καμαράτου μερίμνησα για την επέκταση δικτύου ύδρευσης του κοιμητηρίου του χωριού ως το τέλος του πεζόδρομου κοντά στο χωνευτήρι. Τώρα μπορεί ο κάθε συγχωριανός μας να καθαρίζει και να περιποιείται χωρίς ταλαιπωρία τα μνήματα των αγαπημένων του συγγενών.

• Το 2021 μετά την πανδημία, μαζί με τους εθελοντές Γιώργο Μαντώπουλο, Νιόβη Κωνσταντινίδη, Αντώνη Καμαράτο, Ειρήνη Χαρατσοχάρτη, Γιώργο Φράγκο, Αγγελικά Νισύριου, Γιάννη Ασλανίδη, οργανώσαμε καθαρισμό της παραλίας μας, σκούπισμα και άσπρισμα των σκαλοπατιών και της βρύσης στον Άη Γιώργη στο Φοινίκι.

Και φέτος, πριν την αρχή του καλοκαιριού, προετοιμάστηκε και πάλι ο χώρος να δεχθεί επισκέπτες με προσωπική δωρεά τριών μεροκάματων από τον κύριο Μανώλη Παραγιό. Δωρεά του ασβέστη κάθε χρόνο κάνει η οικογένεια Χατζαντώνη.

• Κάθε χρόνο ανελλιπώς με την εθελοντική βοήθεια των παιδιών του χωριού καθαρίζουμε την Έξω Βρύση η οποία δεν έχει μείνει ποτέ βρώμικη τους θερινούς μήνες.

Δυστυχώς, όπως γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια το νερό αυτής της, ιστορικής για το χωριό μας πηγής, κρίνεται ακατάλληλο προς πόση και έχω πάρει πρωτοβουλία να μελετηθούν οι πιθανές λύσεις συμπεριλαμβανομένης και της επιδιόρθωσης του αποχετευτικού δικτύου στην έξω και πάνω γειτονιά.

Δράττω της ευκαιρίας που μου δίνεται να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους εθελοντές και δωρητές που διαχρονικά με βοήθησαν στο έργο μου και με τους οποίους μας ενώνει η αγάπη για το χωριό μας και χωρίς την συμβολή των οποίων δεν θα είχα όλα αυτά τα πεπραγμένα να δείξω.

Ξεχωριστή μνεία οφείλω στον Νίκο Χαροκόπο ο οποίος από την αρχή της θητείας μου ήταν σε όλα, μα όλα κυριολεκτικά, το δεξί μου χέρι και τον ευχαριστώ από καρδιάς.

Μακρηγόρησα, και συγχωρέστε με, αλλά ήθελα να υπενθυμίσω ή να ενημερώσω σε αυτούς που δεν γνώριζαν, κάποια πράγματα που πολλές φορές ξεχνιούνται στον αναβρασμό μιας εκλογικής αναμέτρησης.

Με ψηλά λοιπόν το κεφάλι, με καθαρή συνείδηση σας παρακαλώ και σας προσκαλώ όταν θα βρεθείτε μόνοι σας μπροστά στην κάλπη, να αναλογιστείτε εάν αξίζω της εμπιστοσύνης σας για ακόμα μια θητεία, γνωρίζοντας ότι εσείς με την στήριξή σας μου δίνετε την ενέργεια να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για το καλό αυτού του χωριού που τόσο όλοι μας αγαπάμε.

Μαζί με τον υποψήφιο δήμαρχο Μιχάλη Φελλουζή θα αγωνιστώ, με όλες μου τις δυνάμεις , για να καταφέρουμε όσα περισσότερα είναι εφικτό για το αγαπημένο μας χωριό!

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Βένα Καμαράτου

Υποψήφια πρόεδρος Κοινότητας Πυλών.