Μια νέα σχολική χρονιά μόλις ξεκίνησε για τους μαθητές και τη νεολαία του νησιού μας η οποία μαζί της φέρνει όνειρα και ελπίδες για μια δημιουργική εκπαιδευτική διαδικασία αλλά ταυτόχρονα προκαλεί προβληματισμό και δυσαρέσκεια μια και οι συνθήκες των σχολικών υποδομών που αντίκρισαν απέχουν πολύ από τις προσδοκίες τους και τις ανάγκες τους για ένα φιλόξενο και ασφαλές σχολικό περιβάλλον στο οποίο οι μαθητές να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι για να μαθαίνουν και να αναπτύσσονται.

Κοινή διαπίστωση αποτελεί πως οι σχολικές εγκαταστάσεις του νησιού μας παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα, για μια ακόμα χρονιά, δίχως να έχουν γίνει οι αναγκαίες παρεμβάσεις και επενδύσεις για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Παράλληλα οι αύλειοι χώροι των σχολείων  δεν ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα, το παιχνίδι, ή τη βιωματική εξερεύνηση της φύσης.

Τα παιδιά μας είναι το μέλλον του νησιού μας, είναι το αύριο της κοινωνίας μας και όμως, το μήνυμα που λαμβάνουν από το ευρύτερο περιβάλλον τους δεν είναι ενθαρρυντικό.

Ποιο κίνητρο έχουν για να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον όταν το μήνυμα που τους περνάμε εμείς είναι ότι δεν έχουμε αγωνιστεί εμείς για αυτά;

Όταν εμείς οι ίδιοι, ως γονείς ή ως πολίτες παρακολουθούμε απογοητευμένοι και αδρανείς και δεχόμαστε την αδράνεια ως πολιτική που υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών μας.

Είναι πλέον καιρός να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αγωνιστούμε υπέρ των αυτονόητων, για καλύτερες εκπαιδευτικές συνθήκες που θα παρέχουν περισσότερες δυνατότητες στους μαθητές του νησιού μας, που θα δίνουν κίνητρο και ώθηση για να αναβαθμιστεί το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Η αναβάθμιση των σχολικών μονάδων του νησιού μας  και του εκπαιδευτικού εξοπλισμού είναι αναγκαίες επενδύσεις για το μέλλον του τόπου μας.

Μέσω αυτής της προσπάθειας, θα μπορέσουμε να προσφέρουμε στις επόμενες γενιές καλύτερες προοπτικές.

Οι συνθήκες της εκπαίδευσης στο νησί μας πρέπει να αλλάξουν προς το καλύτερο, κάνοντας τα σχολεία ελκυστικούς χώρους δημιουργίας και μάθησης τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

Το σχολείο ταυτόχρονα πρέπει να αποτελέσει ένα χώρο που θα προάγει την αγάπη και το ενδιαφέρον για τη μάθηση και θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη των ταλέντων και των κλίσεων κάθε μαθητή.

Αυτή η αλλαγή στην εκπαιδευτική διαδικασία σε συνδυασμό με τη βελτίωση των υποδομών ίσως αποτελεί το κλειδί για ένα καλύτερο αύριο για το νησί μας!

Γράφει ο ΑΝΑΣΤAΣΙΟΣ ΜΗΛIOΣ

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος – Πρόοδος Καρπάθου
Πρόεδρος Γονέων και κηδεμόνων 2ου Δημοτικού σχολείου