Το αναμνηστικό μετάλλιο για τα 200 χρόνια από την εύρεση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας, επέδωσε σήμερα στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος, στο πλαίσιο των εορτασμών της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της συμπλήρωσης 83 χρόνων από τον τορπιλισμό του Κ/Δ Έλλη, που με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν και φέτος στην Τήνο, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Φλώρου.
Το ίδιο μετάλλιο επεδόθη χθες και στον Πρωθυπουργό της χώρας.
Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, βρίσκεται στην Τήνο από την περασμένη Δευτέρα, προκειμένου να παραστεί στους εορτασμούς, ενώ χθες υποδέχτηκε στο νησί τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την συνοδεία του.
Το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, με την πρόνοια του Προέδρου του, Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Δωρόθεου, εξέδωσε το εν λόγω μετάλλιο, για την συμπλήρωση 200 ετών από την εύρεση της Ιερής Εικόνας της Ευαγγελίστριας. Είναι εμπνευσμένο από τον Σταυρό του Τάγματος της Αγίας Αικατερίνης, το οποίο κοσμεί το κουβούκλιο της Ιερής Εικόνας.
Παραλαμβάνοντας το μετάλλιο, ο Περιφερειάρχης, δήλωσε:
«Ευχαριστώ τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου-Τήνου κ. Δωρόθεο Β’ για το μετάλλιο, το οποίο το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου εξέδωσε για την επέτειο των 200 ετών από την εύρεση της Ιεράς Εικόνας της Ευαγγελίστριας. Είναι εξαιρετική η τιμή και η εμπιστοσύνη, όπως η δέσμευση μας να συνεχίσουμε να υπηρετούμε την κοινωνία με αποφασιστικότητα και αγάπη».
Η ιστορία
Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με την συμπλήρωση 200 ετών ( 30 Ιανουαρίου 2023) από την εύρεση της Εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Τήνο, μετά από οράματα μίας απλής Μοναχής, της Αγίας Πελαγίας. Στο χώρο, όπου σήμερα ορθώνεται ο μεγαλοπρεπής ναός της Μεγαλόχαρης, υπήρχε κατά την αρχαιότητα θέατρο αφιερωμένο στον Διόνυσο, επί του οποίου, κατά την Βυζαντινή περίοδο, κτίστηκε εκκλησία προς τιμήν του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Εκεί είχε τοποθετηθεί και η θαυματουργή Εικόνα.
Η εκκλησία αυτή καταστράφηκε, τον 9ο αι., σε μία από τις πειρατικές επιδρομές των Σαρακηνών, και η Εικόνα, μισοκαμένη, θάφτηκε στην άκρη του νάρθηκα, ώσπου –στις 30 Ιανουαρίου του 1823– και ενώ είχαν αρχίσει οι ανασκαφές, η σκαπάνη του Εμμανουήλ Σπανού, χωρικού από το Φαλατάδο, τη χτύπησε, κατά λάθος, σπάζοντάς την στα δύο, χωρίς όμως να πειράξει τη θεία μορφή της Θεοτόκου και του Αρχαγγέλου Γαβριήλ. Η ιστορία του ιερού προσκυνήματος και η νεότερη ιστορία του Ελληνικού Έθνους συμπορεύονται.
Η εύρεση της Εικόνας το 1823 θεωρήθηκε θεϊκός οιωνός για το δίκαιο και την επιτυχία της επανάστασης ενάντια στον τουρκικό ζυγό ενώ η ανέγερση του μεγαλοπρεπούς ναού αποτελεί το πρώτο μεγάλο αρχιτεκτονικό έργο του νεοσυσταθέντος Ελληνικού κράτους.