Την Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023 πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των μελών του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Παναγία η Μερτωνίτισσα» η οποία έλαβε χώρα στο Μέγαρο Απερίου. Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης εξελέγη ο Γεωπόνος κ. Μιχαήλ Δ. Τσαγκάρης και Γραμματέας η κ. Ρήκα Μ. Τσαγκάρη.

Ο Πρόεδρος της Γ.Σ διεύθυνε με απόλυτη επιτυχία τις σχετικές διαδικασίες θέτοντας παράλληλα τους προβληματισμούς του και τα όνειρα δεκαετιών.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Βασίλειος Χαλκιάς και ο Γενικός Γραμματέας κ. Μιχαήλ Μικρός -Μικροπανδρεμένος ανέπτυξαν τις δράσεις του Συλλόγου κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας του παρόντος ΔΣ και η Ταμίας κ. Ευδοξία Λαμπρινού παρουσίασε τον Οικονομικό Απολογισμό της διετίας.

Παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε ο Σύλλογος ειδικότερα κατά το πρώτο έτος της θητείας του παρόντος ΔΣ λόγω κορωνοϊού, ο Σύλλογος ανέπτυξε αξιοζήλευτη δράση υποστηρίζοντας περιβαλλοντικές δράσεις και συνδράμοντας τις ενέργειες πρόληψης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρπάθου.

Έγινε αναφορά στους σκοπούς του Συλλόγου και το όραμα των 25 ιδρυτών του Συλλόγου από το 1975, έτος ίδρυσης του Συλλόγου, τα ονόματα των οποίων μνημονεύθηκαν, καθότι ουδείς εξ αυτών βρίσκεται πλέον στη ζωή, αποτίοντας έτσι φόρο τιμής στους πρωτοπόρους οραματιστές Μερτωνίτες.

Τα μέλη του συλλόγου ενέκριναν ομόφωνα τον απολογισμό της διετίας του ΔΣ.

Στη συνέχεια έγινε διεξοδική συζήτηση για τα θέματα που αφορούν τον οικισμό και την πρόοδο του.

Στη Συνέλευση στην οποία προσεκλήθησαν όλοι οι διοικητικοί φορείς, παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Νισύριος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρπάθου κ. Μιχαήλ Μανωλάκης, ο Αντιδήμαρχος Καρπάθου κ. Εμμανουήλ Παραγιός, ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Απερίου κ. Γεώργιος Παππάς, η Πρόεδρος της Ομόνοιας Απερίου κυρία Σοφία Οικονομίδου και ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Καρπάθου κ. Δημήτριος Αϊβάτογλου.

Όλοι οι ανωτέρω συνεχάρησαν τον σύλλογο για τις πρωτοβουλίες του και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν επί των αιτημάτων του συλλόγου, υποσχόμενοι βοήθεια και συμπαράσταση στις δράσεις του συλλόγου.

Στη διεξοδική συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν θέματα που αφορούν τις υποδομές και άλλα κρίσιμα θέματα όπως:

1. Τα μέλη ενημερώθηκαν ότι ολοκληρώθηκαν από το Δήμο Καρπάθου οι μελέτες για την ασφαλτόστρωση του δρόμου που συνδέει τον οικισμό του Μερτώνα με τους οικισμούς της Κυράς Παναγιάς και του Κατώδιου και από τα δύο σκέλη, ήτοι του τμήματος που ξεκινάει βόρεια του μοναστηριού της Παναγίας και του τμήματος που ξεκινάει από τον Πέρα Μερτώνα.

Ειδικότερα ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Νισύριος και ο Αντιδήμαρχος κ. Παραγιός ενημέρωσαν ότι δημοπρατήθηκε επιτυχώς και προέκυψε Ανάδοχος Εργολάβος για την Ασφαλτόστρωση του τμήματος που είναι εντός των ορίων του Οικισμού, δημιουργώντας έτσι ένα περιφερειακό δακτύλιο, ενώ για τα υπόλοιπα τμήματα, ήτοι το τμήμα της σύνδεσης με τον δρόμο Κατώδιου – Κυράς Παναγιάς και την επέκταση του προς τον Άγιο Παντελεήμονα καθώς και για τον κλάδο προς Παραούι, για τα οποία τμήματα υπάρχει πλήρης μελέτη, αυτή θα υποβληθεί στα ανάλογα προγράμματα για χρηματοδότηση.

Για το τμήμα που βρίσκεται εντός των ορίων του οικισμού και για το οποίο πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες, ο Σύλλογος ζήτησε από τους εκπροσώπους του Δήμου να ενταχθούν στα εν λόγω έργα και τοπικές διευθετήσεις διαπλάτυνσης, με τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου να υπερθεματίζει την πρόταση αναλαμβάνοντας, εάν απαιτηθεί να προετοιμάσει τα σχετικά έγγραφα προς τις Δασικές Υπηρεσίες για τη χορήγηση της σχετικής άδειας.

>Ο Σύλλογος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την προοπτική σύνδεσης του Οικισμού του Μερτώνα με τους άλλους δύο παραθεριστικούς οικισμούς Κατώδιου και Κυράς Παναγιάς καθώς και για τον κλάδο προς Παραούι ο οποίος μπορεί να είναι έξοδος διαφυγής από την Κυρά Παναγιά σε περίπτωση που απαιτηθεί εκκένωση του οικισμού.

2. Ο Σύλλογος ζήτησε, παράλληλα με τις εργασίες ασφαλτόστρωσης να προηγηθεί η εγκατάσταση δικτύου ύδρευσης, πρόταση η οποία βρήκε σύμφωνο το Δήμο Καρπάθου, καθότι ήδη ο Δήμος έχει λάβει χρηματοδότηση για την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης 14 οικισμών του Δήμου Καρπάθου, στους οποίους μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται ο Οικισμός του Μερτώνα.

3. Σχετικά με το δίκτυο Αποχέτευσης υπήρξε δέσμευση εκ μέρους του Δήμου να προκηρυχθούν οι απαραίτητες μελέτες ώστε να αποκτήσει ο οικισμός δίκτυο αποχέτευσης.

4. Για το θέμα της Ανάπλασης της Πλατείας του Νερού για το οποίο υπάρχει πλήρης χρηματοδότηση στην μνήμη της αποβιώσασας Ζωής Καβαλιέρου από τα παιδιά της, η Πολιτικός Μηχανικός κ. Ελπίδα Τσαγκάρη μελέτησε το θέμα συντάσσοντας προς τούτο τις σχετικές περιγραφές και Προϋπολογισμούς στην αποτύπωση που διενήργησε ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Δημήτριος Ε. Γεργατσούλης αμφότερους τους οποίους ευχαρίστησε ο Σύλλογος.

Επ’ αυτού απαιτείται να κατασκευαστούν πρώτα τα Έργα υποδομών από πλευράς Δήμου στα οποία περιλαμβάνεται και η διευθέτηση των πηγών με την σχετική καλλιέργεια, ΄ψστε στη συνέχεια με στερεές πλέον υποδομές να προωθηθεί η ανάπλαση της πλατείας με χρηματοδότηση των δωρητών.

Ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του ΔΣ και ο Αντιδήμαρχος υποσχέθηκαν να προβούν στην σχετική μελέτη εφαρμογής με εμπλοκή και των Υπηρεσιών του ΙΓΜΕ για τη προστασία των πηγών.

5. Ζητήθηκε από το Δήμο να προβεί στη σύνταξη της σχετικής μελέτης και στη συνέχεια των εργασιών αποκατάστασης του μονοπατιού που συνδέει την Πλατεία του Νερού με τον Πέρα Μερτώνα και τον εκείθεν νερόμυλο καθώς και τη τοποθέτηση προστατευτικών και καλαίσθητων κιγκλιδωμάτων και φωτισμού σε όλο το μήκος του μονοπατιού.

6. Τονίστηκε από πλευράς Συλλόγου η περιβαλλοντική δράση του με καθαρισμό πεύκων και η άριστη συνεργασία με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο και τη Δασική Υπηρεσία σε προληπτικές δράσεις.

7. Ζητήθηκε από το Δήμο να λάβει μέτρα σχετικά με την ανεξέλεκτη βοσκή αιγοπραβάτων τα οποία έχουν κυριολεκτικά καταστρέψει κάθε είδους βλάστηση στον οικισμό, ακόμη και των λουλουδιών.

Με μηνύματα συμπαράστασης ευχόμενοι καλή επιτυχία στο Σύλλογο ανταποκρίθηκαν οι εκ των προσκληθέντων αδυνατούντες να παραβρεθούν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, μεταξύ των οποίων η Έπαρχος Καρπάθου κ, Καλλιόπη Νικολαΐδου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Ζαννάκης, ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Αττικής κ. Εμμανουήλ Παναγιώτου, ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Αμερικής κ. Θεμιστοκλής Νισύριος, ο π. Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μιχαήλ Μπαριανάκης, η Εκδότρια της «Καρπαθιακής» κ. Καλιρρόη Μανωλάκη και ο Εκδότης των «Καρπαθιακών Νέων» κ. Μανώλης Δημελλάς.

Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο κ. Νισύριο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μανωλάκη, τον Αντιδήμαρχο κ. Παραγιό και τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου κ. Αϊβάτογλου για τις προσπάθειες τους και εξέφρασε την βούληση να παραμείνει ο Σύλλογος αρωγός στις ενέργειες που απομένουν να γίνουν ώστε να καταστεί ο οικισμός του Μερτώνα βιώσιμος και αειφόρος στην επερχόμενη αναπτυξιακή του πορεία.

Για το τυπικό, μετά από πρόταση του Προέδρου της ΓΣ τα μέλη του Συλλόγου επανεξέλεξαν δια βοής το ίδιο Διοικητικό Συμβούλιο με νέα διετή θητεία μέχρι τον Αύγουστο του 2025, το οποίο καταρτιζόμενο σε Σώμα στη συνέχεια έχει ως ακολούθως:

Πρόεδρος: Βασίλειος Μ. Χαλκιάς
Αντιπρόεδρος: Βασίλειος Μ. Μικρός – Μικροπανδρεμένος
Γενικός Γραμματέας: Μιχαήλ Γ. Μικρός – Μικροπανδρεμένος
Ταμίας: Ευδοξία Μ. Λαμπρινού
Μέλη: Λογοθέτης Γ. Λαμπρινός, Χρυσάνθη Γ. Ζαράρη και Φωτεινή Μ. Τσαγκάρη.