Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Ως γνωστόν στις τελευταίες εκλογές μια ομάδα συμπατριωτών μας, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, στην οποία είχα την τιμή να συμμετάσχω, συνεργάσθηκε για την δημιουργία μιας σοβαρής δημοτικής παράταξης, την οποία κατέστησε αναγκαία η, κατά γενική ομολογία, αποτυχία του απελθόντος Δημάρχου.

Οι προτάσεις – δεσμεύσεις της διατυπώθηκαν με απόλυτη σαφήνεια στη γνωστή σε όλους ανακοίνωση – αναγγελία καθόδου της παράταξης. Βασικές Αρχές: Εντιμότητα, αξιοκρατία, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, συνεργασία των επαγγελματικών τάξεων, συστράτευση επιστημόνων, τεχνοκρατών κλπ. Πρωταρχικός στόχος: Άμεσος και πλήρης εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του Δήμου με την ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την ισότιμη και αξιοκρατική μεταχείριση των εργαζομένων ώστε βελτιωθεί η καθημερινότητα των δημοτών, να πάψει ο δημότης να «εξαρτάται» από τις διαθέσεις οποιουδήποτε υπαλλήλου ή «παράγοντα» και να μεταβληθεί από υπήκοο σε πολίτη. Χωρίς την πλήρη εκπλήρωση του στόχου αυτού οποιαδήποτε προσπάθεια είναι καταδικασμένη εκ των προτέρων σε αποτυχία.

Δυστυχώς ο κ. Δήμαρχος σύντομα άρχισε να απομακρύνεται από τις δεσμεύσεις αυτές. Σήμερα δε, όχι μόνον τις έχει εγκαταλείψει πλήρως, αλλά έχει προσχωρήσει σε μεθόδους και πρακτικές του παρελθόντος τις οποίες η παράταξη, αλλά και ο ίδιος, είχε καταγγείλει προεκλογικά και είχε επαγγελθεί την διόρθωση τους. Ενδεικτικά:

Πλήρης Αδιαφάνεια. Κατηγορηματική άρνηση εκπλήρωσης του βασικού και πρωταρχικού στόχου της (εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του Δήμου), χωρίς καμιά σοβαρή αιτιολογία, παρά τις συνεχείς πιέσεις στενών συνεργατών του. Πεισματική εμμονή σε φανερά εσφαλμένες επιλογές. Πλήρης άρνηση συζήτησης οποιασδήποτε πρότασης για βελτίωση της κατάστασης. Απαράδεκτη (η πιο επιεικής έκφραση) συμπεριφορά σε όποιον διαφωνεί μαζί του. Πλήρης έλλειψη συνεργασίας με το σύνολο σχεδόν των στελεχών της παράταξης εκλεγμένων ή μη.

Σε ό,τι με αφορά ο κ. Δήμαρχος, με πρωτοβουλία του, διέκοψε κάθε επικοινωνία μαζί μου για θέματα του Δήμου, ουσιαστικά από το Πάσχα του 2015 και τυπικά από τις αρχές Ιουνίου 2015. Ουδέποτε μου εξήγησε τους λόγους. Υποθέτω ότι οφείλεται στην «αδιαπραγμάτευτη (και επίμονη) αξίωσή μου» να τηρηθούν πλήρως οι προεκλογικές δεσμεύσεις της παράταξης.

Τα αποτελέσματα αυτής της συμπεριφοράς του: Πλήρης αποκοπή του από το σύνολο σχεδόν των στελεχών της παράταξης αλλά και της Καρπαθιακής κοινωνίας. Πλήρης αποτελμάτωση των λειτουργιών του Δήμου. Τα θέματα του λιμανιού και του κυκλοφοριακού αλλά και ο τρόπος λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου, και ιδίως της τεχνικής υπηρεσίας, γνωστά σε όλους μας, είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Οι μεμονωμένες προσπάθειες ορισμένων συνεργατών του δεν είναι δυνατόν να έχουν οποιοδήποτε σοβαρό αποτέλεσμα.

Η ίδια συμπεριφορά δυστυχώς συνεχίζεται, ακόμη και μετά την δημόσια διαφοροποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκλεγμένων συμβούλων της παράταξης και την αποδοκιμασία των επιλογών και της συμπεριφοράς του. Καμιά πρωτοβουλία εκ μέρους του για τη διόρθωση της κατάστασης. Σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Και όχι μόνον δεν επιδιώκει την σύγκλιση των μελών της παράταξης ή τουλάχιστον των συμβούλων της πλειοψηφίας αλλά «φρόντισε» να ματαιώσει την συνεδρίαση που ορίσθηκε με πρωτοβουλία συμβούλων της στα μέσα Δεκεμβρίου 2016.

Η εκ μέρους του προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης με σύγκριση του σημερινού τρόπου διοίκησης του Δήμου με αυτόν του απελθόντος Δημάρχου, μόνον θλίψη μπορεί να προκαλέσει. Αυτό είναι το μέτρο σύγκρισης; Ο τρόπος διοίκησης του απελθόντος Δημάρχου;;

Δυστυχώς οι επανειλημμένες προσπάθειες μου για τη διόρθωση της κατάστασης (συμπεριλαμβανομένων και δύο επιστολών που του απέστειλα στις αρχές του φθινοπώρου 2015, χωρίς να λάβω απάντηση) έπεσαν στο κενό. Δεν έδωσα δημοσιότητα γιατί αποσκοπούσαν στη διόρθωση της κατάστασης και όχι στην δημιουργία θορύβου.

Κατόπιν τούτου, θεωρώ ότι η δημόσια τοποθέτηση μου είναι αυτονόητη και απολύτως επιβεβλημένη. Εξάλλου η μέχρι σήμερα σιωπή μου ουδέν απέδωσε. Πιθανόν, δε, να εκληφθεί ως συνενοχή ή ανοχή ή, τουλάχιστον, αδιαφορία. Ελπίζω και εύχομαι να φέρει τα αποτελέσματα που δεν έφεραν οι προηγούμενες παρεμβάσεις μου.

Είναι φανερό, όμως, ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές. Απαιτούνται άμεσες πρωτοβουλίες από όλα τα μέλη της παράταξης (και ιδιαίτερα από τους εκλεγμένους συμβούλους της πλειοψηφίας οι οποίοι πρέπει να τιμήσουν την επιλογή των συμπατριωτών μας) με πρώτη να αξιώσουν από τον κ. Δήμαρχο την πλήρη τήρηση, χωρίς καμιά έκπτωση, των δεσμεύσεων – προτάσεων της. Τις οποίες ενστερνίζεται η συντριπτική πλειοψηφία της Καρπαθιακής κοινωνίας, με όποια παράταξη και αν «τάχθηκε» στις προηγούμενες εκλογές. Το όνειρο για ένα σοβαρό και λειτουργικό Δήμο, στην υπηρεσία του δημότη – πολίτη, είναι ενεργό και δεν μπορεί ούτε πρέπει να σβήσει. Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανένας. Υπάρχουν εξαιρετικά έντιμοι και ικανοί άνθρωποι εντός και εκτός παρατάξεων οι οποίοι μπορεί και πρέπει να προσφέρουν. Το μέλλον της Καρπάθου βρίσκεται πάνω από μικροϋπολογισμούς, τακτικισμούς, φιλίες και συναισθηματισμούς.

Αθήνα, Ιανουάριος 2017

Μιχάλης Λ. Κοσμάς