Χθες παρακολούθησα την ημερίδα με θέμα, “Στρατηγικός σχεδιασμός και αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων κατά την περίοδο 2023-2027” και αισθάνομαι την ανάγκη να τονίσω την σημασία αυτής της πρωτοβουλίας από την παράταξη μας, “ΠΡΟΟΔΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ”.

Καταρχήν, ως νέος αισθάνομαι ικανοποιημένος που συμμετέχω στην παράταξη η οποία προεκλογικά δεν αναλώνεται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα, αλλά αναδεικνύει την προορατικότητα της και την αποφασιστικότητα να διαμορφώσει ένα μέλλον που θα αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες της Καρπάθου.

ΘΑΝΟΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΦΕΛΛΟΥΖΗΣ

Είναι αλήθεια ότι η ημερίδα αποτέλεσε μία ακόμη απτή απόδειξη της αφοσίωσης μας στο μέλλον της Καρπάθου, αλλά για εμάς πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν η συνέχεια των εργασιών μας.

Ήδη, εδώ και μήνες, δουλεύουμε πάνω στα χρηματοδοτικά εργαλείαώστε να επιτευχθούν όχι μονάχα οι δικοί μας στόχοι, όταν αναλάβουμε την διοίκηση του νησιού μας, αλλά και για να σταθούμε αρωγοί και στην υλοποίηση του προσωπικού οράματος του κάθε δημότη που επιθυμεί μία Κάρπαθο αναβαθμισμένη και θέλει να είναι μέρος της.

Επιπλέον, ο αρχηγός της παράταξης μας, κ. Μιχάλης Φελλουζής, αναθέτοντας μας ήδη καθήκοντα, φανερώνει ότι ενστερνίζεται και προάγει την αρχή της συνεργασίας, μία πρακτική που ελλείπει δυστυχώς τελευταία στο νησί μας, και είναι αναγκαία για την επίτευξη προόδου.

Παρότι τα παραπάνω αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες που μας διαφοροποιούν ως παράταξη, θέλω να κλείσω με το περιεχόμενο της ημερίδας, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας.

Γνωρίζουμε ότι, συχνά το κεντρικό κράτος δεν κατανοεί τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας και καλούμαστε να εφαρμόσουμε νόμους οι οποίοι είναι, πιθανόν, αποτελεσματικοί στον κεντρικό κορμό της Ελλάδας, αλλά όχι εδώ.

Γνωστότερο παράδειγμα είναι ο Ν.3852/10 (γνωστός ως Καλλικράτης) που δημιούργησε νέους, μεγάλους δήμους αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα τους, αλλά για εμάς έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού είχε ελάχιστες ειδικές ρυθμίσεις για τα νησιά.

Πέρα από την πολιτική διοίκηση, παρόμοια προβλήματα προκύπτουν στα νησιά ακόμη και στον στρατό που δεν λύνονται παρά τις έντονες αντιδράσεις των αξιωματικών, αλλά και στον αθλητισμό, όπως μπορώ να επιβεβαιώσω ως Πρόεδρος των Σκακιστικών Σωματείων Αιγαίου.

Συμπληρωματικά, γνωρίζουμε ότι προσφορότερο έδαφος για χρηματοδοτήσεις βρίσκουν οι Δήμοι όταν οι στόχοι τους συμβαδίζουν με το όραμα της κεντρικής διοίκησης.

Όμως, είναι φυσικό σε μία δεδομένη χρονική περίοδο οι ανάγκες ενός Δήμου να μην ταυτίζονται με τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, ενώ και άλλες φορές συμβαίνει ο Δήμος να έχει την διάθεση να εργαστεί πάνω στην λύση των προβλημάτων αλλά να μην βρίσκει την απαιτούμενη ανταπόκριση από το Κράτος, όπως συμβαίνει για παράδειγμα, στο ζήτημα των απορριμμάτων.

Για αυτό λοιπόν, η ημερίδα ήταν ιδιαίτερα σημαντική, αφού παρουσιάστηκαν εργαλεία που επιδιώκουν -και σε πολλές περιπτώσεις καταφέρνουν- να ξεπεράσουν την κεντρική εξουσία και να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα και από την ατζέντα του ΟΗΕ.

Αυτή η ευελιξία είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της Κάρπαθου και την εξυπηρέτηση των πολιτών μας.

Επιπρόσθετα, είναι καίριας σημασίας ότι οι ιδέες που παρουσιάστηκαν από τον κ. Αθανάσιο Πολύδωρο δεν είναι θεωρητικά οικονομικά μοντέλα, αλλά προγράμματα που έχουν ήδη εφαρμοστεί και επιτύχει σε ευρωπαϊκούς Δήμους, πολλά παραδείγματα των οποίων αναφέρθηκαν.

Τέλος, ιδιαίτερα θετικά στοιχεία ήταν ότι η ημερίδα ήταν ανοιχτή για όλους, πέρα και πάνω από πολιτικές παρατάξεις αλλά και το ότι ο κ. Αθανάσιος Πολύδωρος και ο κ. Φελλουζής με τους υποψηφίους της παράταξης του, παρέμειναν μετά την ημερίδα για συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, απαντώντας στις ερωτήσεις τους.