Η βατότητα των αγροτικών χωματόδρομων που οδηγούν σε παραλίες επιβάλλεται να βελτιώνεται την περίοδο Μαΐου- Ιουνίου ώστε να είναι προσβάσιμες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού , όλες οι όμορφες παραλίες του νησιού μας από τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του.
Ο Δήμος διαθέτει τα μηχανήματα που απαιτούνται για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών συντήρησής τους, ισοπεδωτή- διαμορφωτή γαιών (γκρέητερ ) και εκσκαφέα -φορτωτή (JCB) .
Παρά ταύτα κάθε χρόνο με την δικαιολογία πως τα μηχανήματα του Δήμου ή οι χειριστές δεν επαρκούν η βελτίωση της βατότητας των αγροτικών δρόμων ανατίθεται καθυστερημένα σε ιδιώτες με πολλαπλάσιο του κανονικού κόστος.
Σοβαρότερο είναι το πρόβλημα στην ΔΕ Ολύμπου της οποίας όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στις παραλίες της περιοχής είναι επικίνδυνοι στενοί χωματόδρομοι.
Για την βελτίωση της βατότητας τους θα αρκούσε η διάθεση του JCB που είχε αγοραστεί από την Κοινότητα το 2006 για τον σκοπό αυτόν για 10 εργάσιμες μέρες την περίοδο Μαΐου- Ιουνίου και άλλες 10 μέρες τον Οκτώβρη.
Αντί αυτού η συντήρηση αναθέτεται σε ιδιώτη στο τέλος του καλοκαιριού χωρίς καν να περιγράφονται λεπτομερώς οι εργασίες που πρέπει να εκτελεσθούν αλλά και χωρίς να υπάρχει επίβλεψη ή καταμέτρηση των ωρών που χρησιμοποιούνται τα μισθούμενα μηχανήματα.
Πληρώνονται 20.000-30.000 ευρώ για απλό στρώσιμο του οδοστρώματος με φορτωτή χωρίς καμιά πραγματική βελτίωση των γεωμετρικών στοιχείων των δρόμων και λίγες μέρες μετά με τις πρώτες του φθινοπώρου καθίσταται και πάλι προβληματική την χρησιμοποίηση τους.
Το 2021 πληρώθηκαν 24.552 ευρώ για «μίσθωση μηχανημάτων έργου για αποκατάσταση βατότητας αγροτικών οδών Δημοτικής Ενότητας Ολύμπου» ( 400 ώρες για φορτωτή, 88 ώρες για φορτηγό και 40 ώρες για σφύρα).
Στην πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκε τον Οκτώβρη μόνο ο φορτωτής για 90 ώρες για ένα απλό στρώσιμο τους.
Το ίδιο έγινε και το 2022 που πληρώθηκαν 34.000 ευρώ , αλλά στην πραγματικότητα τα μισα διατέθηκαν για τους δρόμους άλλων κοινοτήτων και για τους δρόμους της ΔΕ ΟΛΥΜΠΟΥ επαναλήφθηκε ότι έγινε και το 2021.
Φέτος έχει και πάλι έχει περάσει ο Ιούλιος και όλοι οι αγροτικοί δρόμοι της ΔΕ Ολύμπου που οδηγούν σε παραλίες, εκτός του ενός του Αγ.Μηνα , παραμένουν σε κακή ή και επικίνδυνη κατάσταση.
Οι δικαιολογίες ότι είναι χαλασμένο το JCB, ή ότι δεν επαρκεί , ή πως δεν υπάρχει χειριστής δεν πείθουν.
Αν όντως υπάρχει αδυναμία εκτέλεσης των απαραίτητων εργασιών με τα μέσα του Δήμου , όπως δικαιολογούνται κάθε χρόνο, θα μπορούσε αμέσως μετά την έγκριση του προϋπολογισμού να υπογράφεται μια σύμβαση με ένα ιδιώτη που διαθέτει εκσκαφέα /φορτωτή και γκρέητερ, να καθορισθεί το ανά ώρα μίσθωμα τους και οσάκις υπάρχει αδυναμία χρησιμοποίησης των μηχανημάτων του δήμου να καλείται ο ανάδοχος να αποκαθιστά χωρίς καθυστέρηση ζημιές τους με την επίβλεψη του Προέδρου της κάθε Κοινότητας και να αμείβεται απολογιστικά σύμφωνα με τις ώρες απασχόλησής των μηχανημάτων του.
Αυτήν την καλή και πρακτική λύση εφαρμόζουν άλλοι Δήμοι . Άλλοι για την αντιμετώπιση της στενότητας του προσωπικού σε περιόδους αιχμής, προσλαμβάνουν χειριστές με μίσθωση έργου οι οποίοι χειρίζονται τα μηχανήματα του Δήμου για την εκτέλεση των εργασιών.
Καλό θα είναι να εφαρμόσει κάποτε και ο δήμος Καρπάθου αυτές τις πρακτικές λύσεις για να πιάνουν τόπο τα χρήματα που ξοδεύονται και να μη περνά το καλοκαίρι και οι χωματόδρομοι που οδηγούν σε μοναδικές παραλίες του νησιού να βρίσκονται σε κακή κατάσταση.
Επιβάλλεται ακόμη να προχωρήσει άμεσα ο Δήμος στην προμήθεια του πολυμηχανήματος για τη οποία έχει εγκριθεί χρηματοδότηση του το 2 από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ με 155.000 από το 2018.
Τέλος καλό θα είναι οι διοικούντες τον Δήμο και την Κοινότητα και τα μέλη των επιτροπών να έχουν υπόψη τους πως η πληρωμή ωρομισθίων για χρήση μηχανημάτων που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα συνιστούν ποινικά αδικήματα , της απιστίας περί την Υπηρεσία και ψευδούς βεβαίωσης.