Σημαντικά έργα, που στόχο έχουν τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο, βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο σε αρκετές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου, επιλύοντας χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούσαν τους κατοίκους.

Μεταξύ αυτών, είναι η αντιμετώπιση των έντονων κατολισθήσεων σε όλο το Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο, με ενέργειες που ξεκίνησαν το 2021 και μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν τα παρακάτω:

1. Με αίτημα μας στις 17/03/2021 ενεργοποιήσαμε το Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.) και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. 

2. Επισκέφθηκε την Κάρπαθο η κα Τσούλου Κωνσταντίνα – Γεωλόγος, πραγματοποίησε τεχνικογεωλογική αναγνώριση και κατέθεσε τις Προτάσεις για την αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο ν. Καρπάθου, στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα στον κο Αθανάσιο Δρόσο. 

3. Την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023 η Έπαρχος συναντήθηκε με τον Γεωλόγο, Dr. Κώστα Μποτσιαλά. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια ανάθεσης, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εκπόνησης προκαταρκτικής μελέτης επικινδυνότητας κατολισθιτικών φαινομένων στο Επαρχιακό Δίκτυο Π.Ε. Καρπάθου Απέρι – Σπόα – Όλυμπος – Διαφάκι και Πηγάδια – Μενετές. Έμφαση θα δοθεί στη θέση Λιμενάρι, προκειμένου να δοθούν λύσεις ώστε να αντιμετωπιστεί η αστάθεια του πρανούς.  

Το συγκεκριμένο φαινόμενο υφίσταται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι συνεχές και για να δοθεί λύση απαιτούνται εμπεριστατωμένες τεχνικές μελέτες. Γι’ αυτό προχωρούμε σε αποτύπωση του φαινομένου που θα υποδείξει τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος. 

Με όλα τα παραπάνω ο κάθε δημότης, μπορεί να αντιληφθεί ότι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης κος Χατζημάκρος και η Έπαρχος προσωπικά, βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση για την επίλυση των προβλημάτων, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των πολιτών.