Όραμα μας είναι ένας δήμος που θα ακούει, θα προγραμματίζει, θα σχεδιάζει, θα διεκδικεί και δεν θα εφησυχάζει, βασισμένος στις αρχές της διαφάνειας, της συλλογικής λειτουργίας και των δημοκρατικών διαδικασιών, με τον πολίτη ενεργό και συμμετοχικό, αρωγό της συνολικής και συλλογικής προσπάθειας και απαιτητικό, ένα πολίτη σε διαρκή αφύπνιση και εγρήγορση που θα ελέγχει και θα ζητά λογοδοσία με βάση τις αξίες και τις διεκδικήσεις του!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Η διαβούλευση, ο σχεδιασμός, οι στοχευμένες υλοποιήσιμες δράσεις, η αξιοκρατία, η διεκδίκηση, η κοινωνική συνοχή, η σκληρή δουλειά και η διαφάνεια είναι οι πυλώνες στους οποίους θα στηριχθούμε για να πάει η ‘‘ ΚΑΡΠΑΘΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ’’

Είμαστε Ανεξάρτητοι και Ελεύθεροι Άνθρωποι, χωρίς δεσμεύσεις ή εξαρτήσεις από οικονομικά συμφέροντα οποιασδήποτε μορφής και κατηγορίας. Λογοδοτούμε μόνο στην κοινωνία η οποία, προτεραιοποιώντας τα προβλήματα, θα προτείνει λύσεις με αποδέκτη μόνο αυτήν. 

Θέλουμε το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι ουσιαστικό όργανο αποφάσεων για τον Δήμο. Πιστεύουμε στη διαβούλευση, την συνεργασία και την συνεννόηση. Θέλουμε ένα Δήμο που να λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια. Δεν θεωρούμε ότι γνωρίζουμε τα πάντα. Θα συνεργαστούμε με κάθε πολίτη μόνιμο κάτοικο, επισκέπτη, απόδημο, ακούγοντας με προσοχή τις προτάσεις του, συνθέτοντας γνώμες και απόψεις. 

Θέλουμε να συναποφασίζουμε με τους τοπικούς και δημοτικούς φορείς για τα θέματα που τους αφορούν και να ακούγονται οι προτάσεις και οι ανησυχίες όλων των φορέων του νησιού μας. Πιστεύουμε στη λογοδοσία και θέλουμε στον ετήσιο απολογισμό του Δήμου, να έχουν πρόσβαση όλοι οι δημότες. Θέλουμε ένα δήμο που θα στέκεται δίπλα στο δημότη, δίπλα στις καθημερινές του ανάγκες, τις προσδοκίες και τις ανησυχίες του, χωρίς σκοπιμότητες. 

Αξιοποίηση όλων των υπηρεσιών του δήμου με βασική αρχή: Πρώτα ο δημότης. Θέλουμε Δήμο που να διεκδικεί για το νησί, ακόμα για τα θέματα που δεν έχει την τυπική αρμοδιότητα, που να συνενώνει και να κινητοποιεί τους απανταχού Καρπάθιους. 

Στόχος μας είναι η διεκδίκηση και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών, εθνικών και περιφερειακών χρηματοδοτικών προγραμμάτων και εργαλείων, για να εξασφαλίσουμε την αναπτυξιακή πορεία της Καρπάθου και τη βελτίωση της ζωής των δημοτών της. Διεκδικούμε έργα που να μπορούν να έχουν ανταποδοτικό όφελος για τους δημότες. Θέλουμε τον Δήμο να μπορεί να σχεδιάζει, να δρά στοχευμένα και να υλοποιεί έργα που να αλλάζουν την εικόνα του νησιού. 

Στοχεύουμε στην βελτίωση της καθημερινότητας και των δημόσιων χώρων του νησιού μας. Ξεκινώντας από τα μικρά και απλά, διορθώνοντας τα σφάλματα και τις ανεξέλεγκτες δραστηριότητες και δίνοντας έμφαση στην καθαριότητα, στον δημοτικό φωτισμό, στα έργα υποδομών, στην οδοποιία, στην ανάπτυξη της κάθε γειτονιάς και του κάθε οικισμού. Η ποιότητα ζωής αποτελεί σημαντική παράμετρο, ώστε ένας τόπος να γίνει ανταγωνιστικός, φιλικός στους κατοίκους και πόλος έλξης για επενδύσεις και επισκέψεις. Για εμάς όσο σημαντικός είναι ο αστικός ιστός για το νησί, εξίσου σημαντική είναι και η ζωή στα χωριά. Δεν νοείται πρόοδος χωρίς την ισόρροπη ανάπτυξη ολόκληρου του νησιού. 

Διασυνδέουμε τον τουρισμό με τον τομέα του Πολιτισμού και τα προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής του τόπου μας.

Συμβάλλουμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη με στήριξη πρωτοβουλιών της τοπικής επιχειρηματικότητας. Ενισχύουμε τις προσπάθειες για την προσαρμογή του πρωτογενούς τομέα στις σύγχρονες συνθήκες και ανάγκες, τον σχεδιασμό της σύγχρονης τουριστικής μας ταυτότητας και την εφαρμογή πολιτικών με στόχο την ήπια και ισορροπημένη με το περιβάλλον και τις ανάγκες της κοινωνίας, τουριστική ανάπτυξη. 

Στηρίζουμε τη νεολαία μας και την προοπτική παραμονής στον τόπο μας. Με την αναζήτηση και προώθηση νέων επαγγελματικών τομέων ή μοντέλων ανάπτυξης, όπως στον τομέα του Πολιτισμού, της Τέχνης και της Τεχνολογίας, ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες για την κοινωνική οικονομία και βελτιώνοντας τις υποδομές. Σε κάθε περίπτωση προμήθειας υλικών, προσλήψεων ή αναθέσεων έργου ή υπηρεσιών, προτιμώνται όπου είναι εφικτό, οι Καρπάθιοι και οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Κάρπαθο. 

Αξιοποιούμε τις δραστηριότητες κοινωνικού χαρακτήρα του Δήμου, με πλήρη διαφάνεια κριτηρίων και διαδικασιών για όλους όσους έχουν ανάγκη. Συνεργαζόμαστε με άλλους φορείς της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο κοινωνικής προστασίας, με προτεραιότητα στις ανάγκες των ευαίσθητων και ευάλωτων ατόμων και κοινωνικών ομάδων.

Διευκόλυνση των Α.Μ.Ε.Α. και ανάπηρων συμπολιτών και επισκεπτών μας, με παρεμβάσεις πολεοδομικού χαρακτήρα και ειδικές διαμορφώσεις και διαγραμμίσεις στους δρόμους και τους κοινόχρηστους χώρους

Προστατεύουμε και αναδεικνύουμε το φυσικό αλλά και το δομημένο περιβάλλον σε ισορροπία με την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου. Προστατεύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και αναδεικνύουμε τα ιστορικά μας μνημεία. 

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ:

Α. Τομέας Διοικητικής Οργάνωσης.

  1. Αναμόρφωση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας και Αναδιοργάνωση υπηρεσιών του Δήμου για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. 
  2. Ενίσχυση της  Υπηρεσίας Τ.Υ. (Τεχνικής Υπηρεσίας) με προσωπικό Πανεπιστημιακής  και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
  3. Παραχώρηση πόρων και αρμοδιοτήτων στα τοπικά συμβούλια , ώστε να παύσουν να έχουν διακοσμητικό ρόλο και κατανομή των πιστώσεων  των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων Επενδυτικών Δαπανών στις τοπικές κοινότητες, με κριτήρια την έκταση, τον πληθυσμό και το πεδίο σύγκλισης (απόσταση από τις κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου) .
  4. Παροχή  εξοπλισμού  στις τοπικές κοινότητες και  γραμματειακή υποστήριξή  τους. Όπου υπάρχουν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις, δημιουργία Κ.Ε.Π.
  5. Συγκρότηση  και ενεργοποίηση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης 
  6. Ψηφιακός μετασχηματισμός

Β. Τομέας Υποδομών.

Μελέτες που χαρακτηρίζονται ώριμες και εκπονήθηκαν από μηχανικούς, πολεοδόμους, ή περιβαλλοντολόγους και για οποιονδήποτε λόγο δεν προχώρησε η υλοποίησή τους, ή βρίσκονται αδρανείς και αδιαφανείς στις διάφορες υπηρεσίες της Περιφέρειας ή του Λιμενικού Ταμείου, επανεξετάζονται άμεσα και με απόλυτη προτεραιότητα, όπως αυτές  για την Επέκταση και βελτίωση υφιστάμενων λιμενικών υποδομών του λιμανιού των Πηγαδίων, την επέκταση του λιμανιού του Διαφανίου, αυτές για την οριοθέτηση του Αιγιαλού, όπως επίσης μελέτες κτιριακής αναβάθμισης και υπηρεσιών και μελέτες  υπογειοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου. 

Βελτίωση του οδικού δικτύου  του νησιού και της πόλης σε συνεργασία  και με την Περιφέρεια .Επισκευή  και όπου είναι απαραίτητο, κατασκευή  νέων σχολικών αιθουσών. 

Αξιοποίηση δημόσιων και παροπλισμένων κτιρίων που ανήκουν στην δικαιοδοσία του Δήμου (Σχολεία που έκλεισαν λόγω έλλειψης μαθητών, διατηρητέα κτίρια κλπ ), προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των πολιτών (Πολιτιστικά και Αθλητικά Κέντρα, Μουσεία, χώροι συγκέντρωσης των πολιτών και Συνεδριακά κέντρα).

Αξιοποίηση Αιολικής και Ηλιακής ενέργειας  απόλυτα φιλικής και συμβατής προς το περιβάλλον, με στόχο την πράσινη ενέργεια,  και μείωση των Δημοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού, λόγω τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων. 

Βελτίωση βατότητας και ασφαλτόστρωση όλων των αγροτικών δρόμων που οδηγούν σε παραλίες, ή πέτρινων μονοπατιών εκεί που υπάρχει περιβαλλοντικός περιορισμός.

Συντήρηση και ανάπλαση των παραδοσιακών μονοπατιών αλλά και δημιουργία νέων, προκειμένου να δημιουργηθεί και να ενισχυθεί ο περιπατητικός τουρισμός.  

Οριοθέτηση αιγιαλού και παραλίας σε όλες τις περιοχές που προσφέρονται  για οικιστική ή τουριστική ανάπτυξη.

Σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο, υλοποίηση υπάρχουσας μελέτης για βελτίωση προβλήτας  μικρών σκαφών στο Διαφάνι  και εκπόνηση  μελέτης   επέκτασής της. 

Κατασκευή μικρών προβλητών σε παραλίες και περιοχές που παρουσιάζουν  ενδιαφέρον επισκεψιμότητας,  με  μικρά σκάφη. 

Κατασκευή καρνάγιου    για την ανέλκυση- συντήρηση των σκαφών     του νησιού μας και δημιουργία ανάλογων υποδομών, εάν είναι εφικτό.

Γ.Τομέας Υποδομών Περιβάλλοντος.

    1. Εκπόνηση Μελέτης Χωροταξικού Σχεδιασμού  για όλη την Κάρπαθο.
    2. Επικαιροποίηση και Εφαρμογή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) της πόλης Καρπάθου.
    3. Ανάπλαση παραλιακού μετώπου  Πηγαδίων.
    4. Πολεοδόμηση τουριστικών περιοχών και οικισμών.
    5. Ενεργοποίηση δεύτερου κυττάρου ΧΥΤΑ Δήμου Καρπάθου, με απαραίτητη και υποχρεωτική εφαρμογή των νέων τεχνολογιών.
    6. Καθαρισμός, συντήρηση και ανάπλαση βασικών παραδοσιακών μονοπατιών/πεζόδρομων  για την ενίσχυση του περιπατητικού τουρισμού.
    7. Κατασκευή, ανακατασκευή και βελτίωση αποχετευτικών συστημάτων  οικισμών και περιοχών κοντά στις παραλίες τουριστικού ενδιαφέροντος, ώστε να πληρούν τις ισχύουσες  περιβαλλοντικές απαιτήσεις διάθεσης αστικών λυμάτων. 
    8. Προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού για την Υπηρεσία καθαριότητας και τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης για κοινά και οργανικά απορρίμματα όπως και τα άλλα ανακυκλώσιμα υλικά.
    9. Απομάκρυνση των περιοχών εναπόθεσης των απορριμμάτων, σε ασφαλείς υγειονομικού χώρους.

    Δ. Τομέας  ΥΓΕΙΑΣ 

Παροχή κινήτρων, οικονομικών, θεσμικών και διοικητικών, για την ενίσχυση του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού και ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των θέσεων και των βαθμίδων που προβλέπονται στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου, για την ουσιαστική κάλυψη όλων των προβλεπόμενων Τμημάτων, όπως αυτό του Τεχνητού Νεφρού και του Αξονικού Τομογράφου. 

Πίεση προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως καθ’ ύλη υπεύθυνης και αρμόδιας, για δημιουργία και αποπεράτωση όλων των συμπληρωματικών εξωτερικών έργων (εξωτερικός οδικός κόμβος πρόσβασης προς το 

νοσοκομείο και έργα ανάσχεσης των ομβρίων υδάτων πέριξ του νοσοκομείου), για την σωστή λειτουργία του 

Νοσοκομείου και την ασφαλή πρόσβαση των πολιτών σε αυτό. 

Ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να καλύπτονται οι συχνές υγειονομικές ανάγκες των πολιτών σε όλα τα χωριά του νησιού μας .

         E. Τομέας Υδάτινων Πόρων.

  1. Συγκέντρωση και αξιοποίηση όλων των τρεχούμενων νερών  του νησιού    για ύδρευση ή άρδευση .  
  2. Αντικατάσταση πεπαλαιωμένων και επικίνδυνων δικτύων ύδρευσης οικισμών.
  3. Διασύνδεση συστημάτων ύδρευσης Νότιας και Βόρειας Καρπάθου, με στόχο, κατά την διάρκεια του Χειμώνα και της Άνοιξης, οι ανάγκες  ύδρευσης  να καλύπτονται από τα νερά των πηγών  και τα υπόγεια αποθέματα  να χρησιμοποιούνται μόνο για την περίοδο του Καλοκαιριού- Φθινοπώρου.
  4. Προμήθεια μονάδας  αντίστροφης ώσμωσης για τον καθαρισμό- βελτίωση ποιότητας του νερού των γεωτρήσεων της περιοχής  της πόλης ώστε να καταστεί πόσιμο.
  5. Δημιουργία δύο αυτόνομων μονάδων αφαλάτωσης για την κάλυψη αυξημένων αναγκών  ύδρευσης κατά την διάρκεια του θέρους.
  6. Προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού για την διύλιση     του νερού του φράγματος Σχοινιά  .  
  7. Κατασκευή μικρών φραγμάτων και αναχωμάτων ανάσχεσης όμβριων υδάτων,  για εμπλουτισμό και ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα.
  8. Χρήση νέων τεχνολογιών για τα απορρίμματα, με διαχωρισμό στην πηγή και κομποστοποίηση που θα οδηγήσει και στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, μέσω της παραγωγής λιπασμάτων.

      ΣΤ. Τομέας Πολιτιστικών Υποδομών.

 Ανάδειξη – αξιοποίηση αρχαιολογικών χώρων.

Ολοκλήρωση  και λειτουργία Λαογραφικού μουσείου Ολύμπου.

Παροχή κινήτρων/ενισχύσεων για την ανάπλαση διατηρητέων ανεμόμυλων και ενεργοποίηση αδρανών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που ήδη υπάρχουν, με την προϋπόθεση ότι πρέπει να υπάρχουν ώριμες μελέτες.

Διάνοιξη αγροτικού Δρόμου  προς  Βρουκούντα, με αυστηρούς περιβαλλοντικούς και αρχαιολογικούς όρους, για την διευκόλυνση  συντήρησης και επισκεψιμότητας των αρχαιοτήτων της περιοχής. 

Υποδομές και κίνητρα για τη δημιουργία πολιτιστικών μέσων, την στήριξή τους και την επέκτασή τους (κατασκευαστές μουσικών οργάνων, παραδοσιακών ενδυμασιών και υποδημάτων, διδασκαλία μουσικής, χορού και θεάτρου, εδέσματα και διατροφή μέσω της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας κλπ).

         Z. Τομέας αγροτικής ανάπτυξης, αγροτουρισμού και αλιείας

Βελτίωση βατότητας αγροτικών  δρόμων   

Κατασκευή  Δημοτικού σφαγείου σύγχρονων προδιαγραφών.

Λήψη μέτρων με  οργάνωση ορθολογικού συστήματος άρδευσης για την  αποτελεσματική χρησιμοποίηση των υδάτινων πόρων  

Λήψη μέτρων για την προστασία γεωργικών εκμεταλλεύσεων από αδέσποτα/ ανεπιτήρητα  ζώα και επιτήρηση από ανθρώπινο δυναμικό, λόγω δυνατότητας προκήρυξης θέσεων, μέσω του Δήμου, αγροφυλάκων, δασοφυλάκων και πυροφυλάκων. 

Για τα ανεπιτήρητα ζώα των άλλων κατηγοριών και των ζώων συντροφιάς, λαμβάνονται σοβαρά υπόψη τα προγράμματα διαχείρισης που προτείνονται από τα δραστηριοποιούμενα στο νησί φιλοζωικά σωματεία , με παράλληλη ενίσχυσή τους  με μέσα και υποδομές. 

Δημιουργία και ενίσχυση Σωματείου των Αλιαίων της περιοχής μας, προκειμένου ο λόγος, η συνεισφορά και η προσφορά τους, να εδραιωθεί και κατωχυρωθεί εντός της ισχύουσας ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

    Η. Δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα.

Προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού  για την Υπηρεσία καθαριότητας και αξιοποίηση  όλων των μηχανημάτων και οχημάτων  του Δήμου για την εκτέλεση έργων και  την συντήρηση του οδικού δικτύου . 

Ανάθεση  καθαρισμού, συλλογής και αποκομιδής απορριμμάτων  απομακρυσμένων  χωριών και οικισμών με συμβάσεις   έργου 

Διεκδίκηση μακροχρόνιας  ακτοπλοϊκής σύνδεσης με Πειραιά, Κρήτη και Ρόδο και ενίσχυση της σύνδεσης του νησιού εντός Δωδεκανήσου με πλοία 1ης κατηγορίας .

Δημιουργία νέου νεκροταφείου στα Πηγάδια

Θ. Τομέας Τουρισμού

 Δημιουργία υποδομών για την προώθηση των εναλλακτικών μορφών Τουρισμού, Θρησκευτικού, Καταδυτικού, περιπατητικού, Αναρριχητικού και Θαλάσσιου με παράλληλη βελτίωση των υποδομών, εκεί όπου υπάρχουν, και των νέων παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες. 

Προβολή  και διαφήμιση του νησιού μας με σύγχρονες μεθόδους. 

Δημιουργία/Βελτίωση    υποδομών θαλάσσιου τουρισμού με στόχο να αποτελέσει η Κάρπαθος προορισμό θαλαμηγών και κρουαζιερόπλοιων. 

Σε συνεργασία με τουριστικούς επιχειρηματίες επιδίωξη και παροχή κινήτρων για επιμήκυνση τουριστικής περιόδου.

Ρύθμιση των κανόνων της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ι. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Συντήρηση και βελτίωση των  αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου καθώς και δημιουργία νέων αθλητικών υποδομών, όπου είναι απαιτητό και αναγκαίο.

Αυτοί είναι οι βασικοί μας στόχοι και προτεραιότητες. Δεν θα περιορισθούμε όμως μόνο σε αυτούς. Θα επιδιώξουμε την εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών και εθνικών/περιφερειακών προγραμμάτων και δράσεων για την βελτίωση των  βασικών υποδομών του νησιού μας και των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων .

Θα αξιοποιήσουμε  όλο το ανθρώπινο επιστημονικό προσωπικό της περιοχής μας και θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα Πανεπιστημιακής συνεισφοράς πάνω σε ειδικά θέματα.

Πρώτη προτεραιότητα μας θα είναι η διερεύνηση και ανάδειξη των δυνατοτήτων του Τόπου μας και των ανθρώπων του, στο Πρωτογενή Τομέα, στον Πολιτισμό, στον Τουρισμό, στον Τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εντέλει στην παραγωγική διαδικασία, μέσω ενός ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι παραγωγικοί φορείς και κατ΄επιλογή, τα Πανεπιστήμια που μπορούν να συνεισφέρουν στους παραπάνω προβληματισμούς, όπως το Γεωπονικό, Αιγαίου, Οικονομικό, Ε.Κ.Π.Α. και τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης.