Κυκλοφόρησε πρόσφατα ο 9ος τόμος του “Δωδεκανησιακού Αρχείου” (Δεκέμβριος 2016), με πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες συνεργασίες για τον Πολιτισμό, τη Φιλολογική Γραμματεία και την Εθιμική Ζωή της Δωδεκανήσου. Πρόκειται για ένα επιστημονικό περιοδικό σύγγραμμα της Δωδεκανησιακής Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας της Αθήνας (Δ.Ι.Λ.Ε.). Αριθμεί 416 σελίδες, σε σχήμα 17×24 εκ. Τη γενική επιμέλεια και φροντίδα του τόμου είχε ο Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας, Μιχάλης Εμμ. Αρφαράς.

Η Δ.Ι.Λ.Ε. είναι η αρχαιότερη επιστημονική εταιρεία της Δωδεκανήσου. Ιδρύθηκε επίσημα το 1948 και κυκλοφόρησε τον Α΄ τόμο της το 1955. Δημοσίευσε κατά καιρούς συνεργασίες κορυφαίων λογίων, όπως των ακαδημαϊκών Γεώργ. Μιχαηλίδη-Νουάρου, Μιχαήλ Σακελλαρίου, Αγαπητού Τσοπανάκη, Αναστάσιου Ορλάνδου, Κώστα Ρωμαίου, Παύλου Οδ. Σακελλαρίδη (που διετέλεσε και πρόεδρός της), καθώς και πλήθος πραγματειών από πανεπιστημιακούς καθηγητές (εκ των οποίων ο Πάνος Κρητικός, διετέλεσε και πρόεδρος της Δ.Ι.Λ.Ε. επί σειρά ετών) κ. ά. συγγραφείς.

Ο 9ος τόμος είναι χωρισμένος σε δύο μέρη. Στο Α΄ μέρος καταχωρίζονται οι Επιστημονικές εργασίες και στο Β΄ μέρος τα Σύμμεικτα. Από τα περιεχόμενα του πρώτου μέρους, μεταγράφουμε: Γιάννη Σ. Αγαπητίδη, (Εμβληματικά ιταλικά κτήρια στα Δωδεκάνησα), Μιχάλη Εμμ. Αρφαρά, Παροιμίες και φράσεις από τη Σύμη (Συμπλήρωμα στα εκδοθέντα βιβλία), Θεοδόση Ν. Διακογιάννη, (Μυθολογική προσέγγιση και παραδόσεις για την οικογένεια των Ασκληπιάδων της Κω και τον Ιπποκράτη), σεβασμ. Μητροπολίτη Φίλιππου – Ναθαναήλ Διακοπαναγιώτη, (Η Κως του Απ. Παύλου. Μερικές σκέψεις), Ελένης Ζαχαρίου-Μαμαλίγκα, (Η συκοκαλλιέργεια στη Σύμη), Ζέφυρου Α. Καυκαλίδη, (Ο Σκεύος Ζερβός και η απελευθέρωση της Δωδεκανήσου), Χαράς Κοσεγιάν, (Το μοτίβο των αλόγων με υπερφυσικές δυνάμεις στα παραδοσιακά τραγούδια Ολύμπου Καρπάθου), Αχιλλέα Κουτσουράδη, (Τα Δωδεκάνησα στη δίνη του Β΄ Παγκ. πολέμου: Η εξέγερση των Καρπαθίων το φθινόπωρο του 1944), Τίμου Κουτσουράδη, (Δύο Κώοι […] στο Μικρασιατικό μέτωπο), Εμμανουήλ Ι. Κωνσταντινίδη, (Ανέκδοτος Επισκοπικός Κατάλογος Ρόδου), Φωτίου Νικητόπουλου, (Το “Δωδεκανησιακόν Αρχείον” ως περιοδική έκδοση της Δ.Ι.Λ.Ε.), Μύρου Σεβ. Παπαχρήστου, (Νεοϊπποκρατική ιατρική), Εμμανουήλ Περσελή, (Πολιτισμός και ανάπτυξη – Μια σύγχρονη προοπτική για την Κάσο), Βασίλη Σ. Χατζηβασιλείου, (Η αρχαία Κωακή γαστρονομία σε συνάρτηση με την Ιπποκρατική διαιτητική), Κυριάκου Μιχ. Χονδρού, Αρχαίοι Ρόδιοι Φιλόσοφοι (Κλεόβουλος, Παναίτιος, Ποσειδώνιος).

Στο Β΄ μέρος του τόμου με το γενικό τίτλο Σύμμεικτα, παρουσιάζεται η Πνευματική κίνηση, σχολιάζεται ο προηγούμενος τόμος (8ος) από τους πανεπιστημιακούς καθηγητές Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, Δημοσθένη Δασκαλάκη, Χ. Ν. Μπαμπούνη κ. ά., ακολουθεί στις επόμενες σελίδες το Δελτίο της Δωδεκανησιακής Βιβλιογραφίας από το Μιχάλη Εμμ. Αρφαρά, οι Βιβλιοκρισίες – Βιβλιοπαρουσιάσεις Δωδεκανησιακών εκδόσεων και Δωδεκανησίων συγγραφέων (τόμ. ΙΘ΄ Καλυμνιακών Χρονικών καθώς και σχολιασμοί για έργα των: Ζ. Χαλκιάδη, Δανιήλ Σπάρταλη, Κυριάκου Φίνα, Μ. Γ. Βαρβούνη). Εύστοχο και το κριτικό σημείωμα του Αριστείδη Μιαούλη, για βιβλίο του Αποστόλη Ν. Χασταλή, το οποίο παρουσιάστηκε σε σχετική εκδήλωση. Οι νεκρολογίες, όπως συνηθίζεται στο “Δωδεκανησιακόν Αρχείον”, είναι γραμμένες από τον πανεπιστημιακό καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη και αναφέρονται στα επιφανή μέλη της Δ.Ι.Λ.Ε.: Σωτήριο Αγαπητίδη (1910-1977), Αντώνη Μην. Σοφό (1915-2009), Ανδρέα Μ. Μιχαηλίδη-Νουάρο (1922-2009) και Κωνσταντίνο Α. Μελά (1935-2011).

Η Δ.Ι.Λ.Ε. προχωρεί ήδη στη διαδικασία εκτύπωσης και του 10ου τόμου, που θα είναι αφιερωμένος στα εβδομήντα (70) χρόνια από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στο γεωγραφικό κορμό της Ελλάδας.

Ο τόμος διατίθεται αντί των 25 ευρώ και αποστέλλεται στους ενδιαφερομένους ταχυδρομικώς. Για κάθε επικοινωνία σας: E-mail Φίλιππου Μ. Καλλούδη (αντιπροέδρου): phkalloudis@gmail.com και Μιχάλη Εμμ. Αρφαρά (Γενικού Γραμματέα), τηλ. 210-2818842.