Η πρωτότυπη πολυμορφική ομαδική έκθεση, τέχνης και πολιτισμού , σε καλλιτεχνική επιμέλεια της “Ergon Mykonos” υπό την αιγίδα και για τον φιλανθρωπικό σκοπό της Δωδεκανησιακής Μέλισσας, στις 4 Ιουλίου στη Ρόδο, στις Πηγές Καλλιθέας. 

“Rodi-Ηomecoming – Η Επιστροφή”, είναι η πρωτότυπη πολυμορφική ομαδική έκθεση, τέχνης και πολιτισμού, σε καλλιτεχνική επιμέλεια της “ergon mykonos” υπό την αιγίδα και για τον φιλανθρωπικό σκοπό της Δωδεκανησιακής Μέλισσας Παράρτημα Ρόδου, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο, στις Πηγές Καλλιθέας στις 4 Ιουλίου 2023.

Η έμπνευση και η υψηλή κοινωνική ευθύνη που χαρακτηρίζει τη ροδίτισσα Μαριέττα Καρπαθίου δημιούργησε το fashion brand ‘’ergon mykonos’’, συνδέοντας τη μόδα με την τέχνη και τον πολιτισμό, δημιουργώντας πολυτελή ρούχα τα οποία παράγονται σε μηχανικούς αργαλειούς με καινοτόμες τεχνικές.   

Η συλλογή για την ‘Άνοιξη-Καλοκαίρι του 2023 «RODI – Homecoming – Η επιστροφή» είναι ένα γράμμα αγάπης της δημιουργού προς τη γενέτειρα της.

 

Η δημιουργός αποτυπώνει στα υφαντά της, την τέχνη των κεραμικών «ICARO» και  εμπνέεται από το νησί. Γνήσια δημιουργική ατενίζει το μέλλον με έναν αέρα νοσταλγίας από το παρελθόν και τις παιδικές της αναμνήσεις και σχέδια, χρησιμοποιώντας  δημιουργικά τις καλλιτεχνικές της εμμονές και σπάει τους κανόνες κάθε εποχής.

Η Μαριέττα ανταποκρίθηκε πέρα από κάθε προσδοκία στο αίτημα του  σωματείου Δωδεκανησιακή Μέλισσα  Παράρτημα Ρόδου για τη στήριξη των υποτροφιών σε άπορους Δωδεκανήσιους φοιτητές. Ανέλαβε πρωτοβουλίες, συνεργάστηκε με στόχο τον σχεδιασμό μιας μεγάλης έκθεσης – εκδήλωσης στην οποία συμμετέχουν πλήθος εκλεκτών Ρόδιων καλλιτεχνών – εντός ή εκτός Ρόδου -.

Η έκθεση περιλαμβάνει μουσική,  performance, film screening , ντοκιμαντέρ, φωτογραφία, art film, εικαστικά, popfolk υφαντά, happenings, κεραμική, χορό.

Η διοργάνωση καλεί τους καλλιτέχνες ως ξεχωριστές προσωπικότητες να εμπνευστούν, να ανακαλέσουν μνήμες από το παρελθόν, να αφουγκραστούν το τώρα, να οραματιστούν  το μέλλον  και να συνδεθούν με τα βιώματα και της μνήμες  της δημιουργού της ergon mykonos για μια έκθεση με ένα συλλογικό αποτέλεσμα και ένα κοινό θέμα, τη Ρόδο. Η δημιουργία ως απόρροια του έντονου συναισθήματος και νοσταλγίας είναι μια πρόσκληση στο κοινό για σύνδεση με το νησί.

Η Μαριέττα Καρπαθίου στο σημαντικό κοινωνικό έργο προς την Μέλισσα, προσκαλεί και συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων, τουs παρακάτω ρόδιους καλλιτέχνες που αποδέχθηκαν με ενθουσιασμό και κοινωνική ευαισθησία την πρόκληση.

Όλοι τους δημιουργούν ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ και γίνονται βασικό κομμάτι προσφοράς προς τους Δωδεκανήσιους φοιτητές που σπουδάζουν με τις υποτροφίες της «Δωδεκανησιακής Μέλισσας».

Η παραχώρηση του χώρου, υπέροχο σκηνικό των Πηγών Καλλιθέας, είναι ευγενική χορηγία της Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε.  η οποία είναι συν-διοργανωτής και του Δήμου Ρόδου. 

 

Συμμετέχουν: 

  • Ο Argy (Αργύρης Θεοφίλης): με πρωτότυπη μουσική σύνθεση ειδικά για την έκθεση. 
  • Οι φωτογράφοι: Νίκος Μπρουζάκης, Μαγδαλινή Κούρτη, Αγιακάτσικα Σμάρα, Σμάρω Δεληγιάννη,  Νάσσια Στουραΐτη , Γιώργος Παυλάκης (ομάδα ergon mykonos)
  • Βίντεο/film: Νάσσια Στουραΐτη, Μιχάλης Πονήρης, Ολυμπία Γκογκέ 
  • Σχολές χορού / χορευτές: Έλλη Παρασκευά, Ευη Παρασκευά, Βίκυ Φερδεκλή, Μαρί Γκίκα, Μαρία Μανιώτη, Μαρία Μανουκιάν
  • Γραφίστας: Μαρία Κάλλη (ομάδα ergon mykonos)
  • Ηθοποιός/performance: Λήδα Μανουσάκη
  • Κεραμίστες: Νάσσια Μπάκα
  • Εικαστικός: Τατή Μαχαιρίδη
  • Φωτισμός / Ήχος: Μελέτης Κανάκης
  • Make up artists: Εύη Μόγλαλη, Ειρήνη Καζούλη. Σπουδαστές & σπουδάστριες από το τμήμα μόδα και ομορφιά του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στη Ρόδο
  • Στυλίστας: Φίλιππος Μίσσας (ομάδα ergon mykonos)
  • Installation: Μαριέττα Καρπαθίου (ergon mykonos)
  • Happening με όστρακα: Μιχάλης Διακανθός
  • Creative director/συντονισμός: Μαριέττα Καρπαθίου (ergon mykonos)
  • Επικοινωνία, προώθηση: Praxis Plus, Marketingcenter
  • Επιμέλεια έκθεσης χώρου: Μαριέττα Καρπαθίου, Γιώργος Ανδριωτάκης

Λίγα λόγια για την Ergon Mykonos:  Είναι ένα ελληνικό fashion brand που συνδέει τη ραπτική με την τέχνη και τον πολιτισμό. Δημιουργεί πολυτελή ρούχα με χαλαρό και διαχρονικό στυλ, εμπνευσμένα από την ιστορία της αρχαίας και σύγχρονης Ελλάδας. Αναβιώνοντας την υφαντική τέχνη με σύγχρονα μέσα, κάθε κολεξιόν φέρει μια μοναδική ιστορική ταυτότητα και εκφράζει την δημιουργικότητα, τη φαντασία και το στυλ του ελληνικού πνεύματος. Η καθημερινότητα συνδυάζεται με την πολυτέλεια και η υψηλή αισθητική προβάλλεται μέσα από τις ατέλειες του “αργαλειού” σε συλλογές που θα χαρακτηρίζονταν “τέλεια, ατελής” (perfectly imperfect). Το ελληνικό βαμβάκι, χρησιμοποιείται ως κυρίαρχο υλικό στην αριθμημένη παραγωγή κάθε σεζόν και πραγματοποιείται με ηθική και ευθύνη ως προς τους συνεργάτες και το περιβάλλον.

Δωδεκανησιακή Μέλισσα, μια όμορφη ιστορία: Το 1931 η Αντιγόνη Ζουρούδη ίδρυσε στην Αθήνα ένα γυναικείο πατριωτικό Σωματείο, τη ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΑ. Μέλη ήταν Δωδεκανήσιες της Αττικής, με σκοπό να προβάλλουν το Δωδεκανησιακό Ζήτημα δηλαδή την Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.

Μετά την Ενσωμάτωση, το Σωματείο  θέσπισε  και μέχρι σήμερα χορηγεί υποτροφίες  για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αδύναμων οικονομικά φοιτητών, Δωδεκανησιακής καταγωγής. Το σύνθημα είναι: «κανένα παιδί να μη στερηθεί τη γνώση».

Στη Ρόδο: Λειτουργεί Παράρτημα της Δωδεκανησιακής Μέλισσας. Ιδρύθηκε το 1986, διοικείται από  Τοπική Επιτροπή και ομάδα συνεργασίας. Έχει πάνω από 150 μέλη. Τα έσοδα του σωματείου προέρχονται από:  συνδρομές (20 € το χρόνο),  δωρεές και  εισπράξεις από εκδηλώσεις. Σε προηγούμενα χρόνια, στήριζε ετησίως έως 75 νέους, σήμερα λόγω της κρίσης χορηγεί 46 υποτροφίες γι’ αυτό η ανάγκη στήριξης είναι μεγάλη. Έχουν σπουδάσει με τη βοήθεια όλων, πάνω από 1.000 παιδιά από τη Δωδεκάνησο.

Η συμβολή του Σωματείου έχει αναγνωρισθεί και τιμηθεί από την πολιτεία, από δωδεκανησιακούς φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, την Ακαδημία Αθηνών καθώς  και από το οικουμενικό Πατριαρχείο! 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται για την οικονομική στήριξη του σκοπού της Δωδεκανησιακής Μέλισσας, τη συγκέντρωση υποτροφιών για οικονομικά ευάλωτους Δωδεκανήσιους φοιτητές.

Το καλλιτεχνικό δυναμικό του τόπου, εμπνέεται και ενώνει τις δυνάμεις του στην έκθεση “RODI-Homecoming – H Επιστροφή” μέσα από όλα τα είδη της τέχνης, αναδεικνύοντας τη σύγχρονη και παλιά Ρόδο για καλό σκοπό , στις 4 Ιουλίου, στις Πηγές Καλλιθέας.