Πάνω από ένα αιώνα πρέπει να πάμε πίσω, στο 1912, όταν ο Μανώλης Γιαννάκης άνοιξε το πρώτο Καρπάθικο εστιατόριο στο Charleston WV και άρχισε η ενασχόληση των Καρπαθίων με τα εστιατόρια. Το 1938, 26 χρόνια αργότερα οι Νίκος Καπετανάκης και Γιάννης Γεργατσούλης άνοιξαν στο Jersey City το Horseshoe Diner, το πρώτο Καρπάθικο Diner της Αμερικής, και δυο χρόνια αργότερα, οι Μιχάλης Σαρρής και Δημήτρης Καβαλιέρος άνοιξαν το δεύτερο, το «400 Diner» στο Elizabeth. Απ’ αυτά τα δυο Diners πέρασαν αρκετοί Καρπάθιοι, που στην αρχή έπλεναν πιάτα, αργότερα έγιναν μάγειροι και όταν έμαθαν την δουλειά, με κεφάλαια τις οικονομίες τους, άνοιξαν δικά τους Diners.

Στην δεκαετία του 1950 άρχισε η μετακίνηση των Καρπαθίων στο New Jersey, από άλλες πολιτείες της Αμερικής, που συντέλεσε στην δημιουργία της μεγάλης Καρπαθιακής παροικίας του New Jersey, και που  δυνάμωσε ακόμη πιο πολύ, με το τελευταίο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα των Καρπαθίων στην Αμερική στην δεκαετία 1965-1975. Από τότε αυξάνει σημαντικά ο αριθμός των Καρπαθιακών Diners. Μέχρι το 1980 τα Καρπαθιακά Diners του New Jersey είχαν περάσει τα 50 και δέκα χρόνια αργότερα έφτασαν τα 100. Οι Καρπάθιοι είχαν επικρατήσει σ’ αυτό το είδος των εστιατορίων, έτσι που όταν κάποιος σταματούσε σε κάποιο Diner του New Jersey, δεν ρωτούσε αν ήταν Ελληνικό αλλά αν ήταν Καρπάθικο. Την ίδια εποχή, με πρωτοβουλία του Γιώργου Μανωλιού, Γιάννη Καρακατσάνη, Γιάννη Σακελλάρη, και άλλων Καρπαθίων, ιδρύθηκε το Pangregorian – ένας συνεταιριστικός οργανισμός 200 ομογενειακών εστιατορίων και Diners – που αξιοποιούσε την αγοραστική τους δύναμη. Με τον καιρό, το Pangregorian εξαπλώθηκε και σε άλλες πολιτείες της Αμερικής.

Τα τελευταία 15 χρόνια, άρχισε η σταδιακή μείωση του αριθμού των Καρπαθιακών Diners στο New Jersey. Όταν πλησιάζει ο καιρός να πάρουν την σύνταξη τους, οι ιδιοκτήτες των Diners τα πωλούν σε άλλους Έλληνες ή και σε ξένους, γιατί τα περισσότερα από τα παιδιά τους ακολουθούν άλλους δρόμους: προτιμούν τα γράμματα και τις επιστήμες ή σταδιοδρομούν σε άλλες επιχειρήσεις. Παρ’ όλα ταύτα, αρκετοί Καρπάθιοι της νέας γενιάς δεν εγκατέλειψαν την οικογενειακή παράδοση και ασχολούνται με τα Diners.

Γιαυτό όταν το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτιο CBS επέλεξε τα καλλίτερα Diners της Νέας Υόρκης και του New Jersey, για την Νεα Υόρκη διάλεξε το Bel Aire Diner, επίσης ελληνικό, και για το New Jersey το Broad St. Diner, των συμπατριωτών μας Νίκου και Μαρίας Καρακατσάνη, παιδιά Καρπαθίων που επί δεκαετίες ασχολήθηκαν με τις επιχειρήσεις των Diners. Ο Νίκος είναι γιος του Γιάννη Καρακατσάνη και η Μαρία κόρη του Βασίλη Νιοτή, και οι δυο από τα Πηγάδια.