Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο εργαστηριακό μάθημα παραδοσιακής μαγειρικής από τον Σύλλογο Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου στο πολιτιστικό κέντρο του Συλλόγου μας.

Πάνω από 70 γυναίκες κάθε ηλικίας παρακολούθησαν την προετοιμασία, κατασκευή και μαγείρεμα του διασημότερου Καρπάθικου φαγητού, τις μακαρούνες!

Έμπειρες  Μενεδιάτισσες έδειξαν τα μυστικά της τέχνης τους σε νεότερες κοπέλες  μέσα σε μια ευφρόσυνη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Μετά το πέρας της διαδικασίας πιατέλες με νόστιμες  μακαρούνες και Καρπάθικο κρασί γέμισαν τα τραπέζια και απολαύσαμε όλοι τους…κόπους μας!

Την πρωτοβουλία μας αυτή που ασφαλώς θα έχει συνέχεια, τίμησαν με την παρουσία τους ο σεφ του “Κρίθαμος” κ. Μανώλης Κατωγυρίτης, γυναίκες από το Όθος, τις Πυλές, τα Πηγάδια και την Αρκάσα.

Σας ευχαριστούμε !!

Και του χρόνου να είμαστε καλά!
Βοήθεια μας ο Άγιος Σπυρίδωνας στην κορφή του χωριού μας που σήμερα γιορτάζει!

Η Μαριάννα Βιττωρρούλη σουρώνει τις μακαρούνες! Φωτό: Μανώλης Κατωγυρίτης

Όθος,Μενετές και Μενετές πλάθουν: Μαίρη Κρητσιώτη-Γιαλλούση, Κατερίνα Παπαδοπούλου και Χριστίνα Ρηγοπούλλη.

Όθος,Μενετές και Μενετές πλάθουν: Μαίρη Κρητσιώτη-Γιαλλούση, Κατερίνα Παπαδοπούλου και Χριστίνα Ρηγοπούλλη.

Μανώλης Κατωγυρίτης, Ρίνα Ρουσάκη και Σοφία Σακελλαρίδη ετοιμάζονται για …ψήσιμο.

H πρόεδρος του ΣΑΚΜ Ειρήνη Μαρή…προσπαθεί!

Δεύτερη δόση μακαρούνας και το πλάσιμο συνεχίζεται.

Η συνταγή για τις Καρπάθικες Μακαρούνες

Μάθημα 1ο : Μακαρούνες Καρπάθου

ΥΛΙΚΑ
300g αλεύρι ολικής άλεσης
300g αλεύρι ζυμωτό
300g αλεύρι 70%
500g νερό
1 κ.σ λάδι

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
ελαιόλαδο
καλαμποκέλαιο
φυτίνη
βούτυρο γάλακτος
3 μεγάλα κρεμμύδια
Αλάτι χοντρό
τυρί μυζήθρα τριμμένη

Βήματα:
Αναμιγνύετε το αλεύρι με το νερό και ζυμώνετε καλά μέχρι να πάρετε μια σκληρή ζύμη
Κόβετε λίγη ζύμη, την ανοίγετε σε παραλληλόγραμμο με τον πλάστη και κόβετε σε μακρόστενες λωρίδες. Με τα δάχτυλα πιέζοντας την ζύμη φτιάχνετε μικρά μπαστουνάκια με διπλωμένες τις άκρες. Βάζετε τις μακαρούνες σε αλευρωμένο ταψί.

Για την σάλτσα κρεμμυδιού: σε ένα τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο, το καλαμποκέλαιο και την φυτίνη και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις το κρεμμύδι αρχίσει να καραμελώνει προσθέτετε το βούτυρο γάλακτος και μόλις λιώσει αποσύρετε το τηγάνι από την φωτιά.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζετε νερό. Αλατίζετε και ρίχνετε τις μακαρούνες. Μόλις βράσουν ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Τις σουρώνετε.

Για το σερβίρισμα βάζετε σε μια πιατέλα τριμμένο τυρί, από πάνω τις μακαρούνες, το υπόλοιπο τυρί και την σάλτσα κρεμμυδιού.

Καλή επιτυχία!

Άριστο το αποτέλεσμα!

Άριστο το σερβίρισμα: Εύη Μελά, Φωτεινή Λειβαδιώτη,Έβελυν Μαρή και Μαρία Λειβαδιώτη

Άριστο το σερβίρισμα: Εύη Μελά, Φωτεινή Λειβαδιώτη,Έβελυν Μαρή και Μαρία Λειβαδιώτη

Και η γεύση άριστη από: Μαρία Γεωργοπούλου, Μαρία Παπαδοπούλου και Έβελυν Μαρή!

Καλή όρεξη!

Καλή όρεξη: Παντούλα Κατωγυρίτη, Πόπη Αυλωνίτη, Βενετία Λαμπετίδου, Άννα Σπανομανωλή, Σοφία Χατζηδημητρίου, Ροδόπη Τσαουσοπούλου, Ειρήνη Καμαράτου-Γιαλλούση και Ευγενία Β. Γιαλλούση

Καλή όρεξη: Παντούλα Κατωγυρίτη, Πόπη Αυλωνίτη, Βενετία Λαμπετίδου, Άννα Σπανομανωλή, Σοφία Χατζηδημητρίου, Ροδόπη Τσαουσοπούλου, Ειρήνη Καμαράτου-Γιαλλούση και Ευγενία Β. Γιαλλούση