Bορειοανατολικά της Αχάτας στη θέση «(Σ)κιφτά», όχι μακριά της θάλασσας, σε απόκρημνη ακτογραμμή της ευρύτερης περιοχής «Δεντρολά» του Απερίου, βρίσκεται ένας σπάνιος Σπηλαιολογικός θησαυρός που η Φύση προνομιακά  προίκισε το νησί μας, αλλά παραμένει άγνωστος στο ευρύ Καρπαθιακό κοινό και παντελώς άγνωστο στις καθ’ ύλην αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και φυσικά, ανεκμετάλλευτος τουριστικά.    

 Μιλάμε για το «Σπήλιο του Λιμιώτη» με πολύ χαμηλό όμως στόμιο  πρόσβασης στο εσωτερικό που αναγκάζει τον επισκέπτη να σκύψει για να μπει στα ενδότερα. Οποία,  ευχάριστη έκπληξη όμως περιμένει τον επισκέπτη, με το έμπα. Το βάθος και ο θόλος του σπηλαίου είναι τεράστιος με εντυπωσιακό πολύχρωμο σταλαγμιτικό και σταλαχτιτικό διάκοσμο. Με χρήση φωτιστικών μέσων μένεις έκθαμβος στη θέα πλήθους από τεράστιους σταλαχτίτες και σταλαγμίτες σε απίθανους συνδυασμούς και χρώματα, με λιμνούλες που σχηματοποιήθηκαν από το ουράνιο χέρι του δημιουργού πριν εκατομμύρια χρόνια, αφού για ένα κυβικό εκατοστό σταλαχτίτη απαιτούνται γεωλογικές διεργασίες εκατό χρόνια και βάλε να σχηματοποιηθούν.

Σταλακτίτες στο Σπήλαιο Λιμνιώτη

Σταλακτίτες στο Σπήλαιο Λιμνιώτη

Ο Δήμος Καρπάθου έχει υποχρέωση να επιδείξει έμπρακτο ενδιαφέρον. Πρώτα αποκαθιστώντας το παλιό μονοπάτι που οδηγεί στο «Σπήλαιο του Λιμιώτη» από το πλησιέστερο σημείο του αυτοκινητοδρόμου στον «Πετρωνά», για να γίνει βατή και ακίνδυνη η πρόσβαση. Με άδεια της Σπηλαιολογικής  Εταιρείας να ψηλώσουμε την είσοδο του Σπηλαίου για την απρόσκοπτη είσοδο – έξοδο των επισκεπτών. Εν συνεχεία, η Σπηλαιολογική Εταιρεία να υποχρεωθεί να αναλάβει τα τεχνικά έργα προσπέλασης στο εσωτερικό για να καταστήσουμε επισκέψιμο ένα τμήμα του χώρου με χειραγωγούς και ανοξείδωτα προστατευτικά κάγκελα, ξύλινες σκάλες,  πάγκους και εξέδρες θέασης (belvedere) και τέλος, εγκατάσταση ηλεκτρικού φωτισμού.

Σταλακτίτες στο Σπήλαιο Λιμνιώτη

Σταλακτίτες στο Σπήλαιο Λιμνιώτη

Τα Σπήλαια «Δυρού» Μάνης, «Περάματος» Ιωαννίνων, Μήλου κ.ά, θεωρούνται τα πλέον επισκέψιμα στην Ελλάδα και παρουσιάζουν εξαιρετικό φυσιολατρικό ενδιαφέρον. Με μικρές παρεμβάσεις οι επισκέπτες απολαμβάνουν ένα απόκοσμο υπερθέαμα στα έγκατα της Γης χωρίς τις κοστοβόρες ανθρώπινες παρεμβάσεις τύπου «Disneyland». Από κοντά και η Κάρπαθος λοιπόν θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί το «Σπήλαιο Λιμνιώτη» και να καθιερωθεί στον χάρτη του Παγκόσμιου Οικολογικού Τουρισμού που ως γνωστόν, διακινεί υψηλού επιπέδου επισκέπτες.

Σημείωση:
Στη Σλοβενία το Σπήλαιο  της Postojna  είναι απίθανα εντυπωσιακό. Φαντασθείτε ένα υπόγειο δίκτυο στοών συνολικού μήκους 24 χιλιομέτρων! Επισκέψιμο όμως και αξιοποιημένο παραμένουν μόλις πέντε χιλιόμετρα. Με καθημερινές οργανωμένες περιηγήσεις πάνω σε ανοιχτά βαγόνια τρένου, κεντρίζει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών απ΄ όλο τον Κόσμο.