Σύμφωνα με τα γραφόμενα στο ασημένιο “πουκάμισο” , αυτό φιλοτεχνήθηκε το 1791. Η εικόνα όπισθεν του “πουκαμίσου” αγιογραφήθηκε από αγνωστο αγιογράφο και πιθανότατα πολύ πριν το 1791. Στο δεξιό επάνω μερος της εικόνας αναγράφεται και το Θεοτοκονύμιο αυτής . “Η ΠΕΛΑΓΙΑ” (η Παναγία του Πελάγους) . Αυτό επιβεβαιώνει την προφορική παράδοση που αναφέρεται στην μεταφορά της εικόνας απο Βωλαδιώτες απο το Κουσάντασι της Μ. Ασίας.”

1-1-1

2

3

Η Κεντρική Εκκλησία της Βωλάδας

Η κεντρική εκκλησία της Βωλάδας πρέπει να κτίστηκε μεταξύ των ετών 1815 και 1850, μετά την διχοτόμηση του Μεγάλου Χωριού, και είναι σύγχρονη με την εκκλησία της Μητρόπολης. Η εικόνα έχει έλθει στην Βωλάδα από Βωλαδιώτες με βάρκα από το Κουσάντασι της Μικράς Ασίας. Αυτά μου τα έλεγε η γιαγιά η Κυραννιά, που της τα είπε η γιαγιά της, η Μαργαρίτα Μαργαρίτου. Η ημερομηνία της ασήμωσης είναι γραμμένη πάνω στην εικόνα (γύρω στα 1770). Η εικόνα της γέννησης, που είναι δίπλα στην εικόνα της Πλαγιάς, είναι ζωγραφισμένη πάνω σε παλαιότερη παράσταση, η οποία φαίνεται αμυδρά.

Στην νότια πλευρά της εκκλησίας υπάρχει ηλιακό ρολόϊ (μεριδιάνα). Έχει κατασκευαστεί το 1915 από τον Κουμπή, από τα Μέγαρα.

Τέλος, κάτω από τά πλακάκια, υπάρχουν ψηφιδωτά με βότσαλα που έγιναν τό 1888. Την ίδια χρονιά έγιναν ψηφιδωτά στην Μητρόπολη καί σε δύο ακόμα σπίτια, του Μηνά Πρωτοπαπά και του Ιωάννη Βενέτη στην Βωλάδα (στο παλιό μας σπίτι και στης «Μαντηλούς» αντίστοιχα).

Μηνάς Β. Ζαβόλας