Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023, σε ειδική εκδήλωση που φιλοξένησε το Σεράφειο συγκρότημα του Δήμου Αθηναίων, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης βράβευσε τις σχολικές μονάδες, τους εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες που συμμετείχαν με επιτυχία τα τελευταία χρόνια στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Φύση Χωρίς Σκουπίδια».
Εκπαιδευτικούς οι οποίοι με μεράκι, αγάπη, δημιουργικότητα και πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες μύησαν τους μαθητές τους -αυριανούς ενεργούς πολίτες- στα υπέροχα αυτά προγράμματα, με στόχο την αγάπη και προστασία του περιβάλλοντος.
Μεταξύ των άλλων σχολείων βραβεύτηκε και το «Δημοτικό Σχολείο Κάσου», που συμμετείχε με επιτυχία τη σχολική χρονιά 2017 -2018 .
Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι μαθήτριες με την καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών, υλοποίησαν πλήθος περιβαλλοντικών δράσεων (π.χ. εθελοντικός καθαρισμός παραλίας, κατασκευή αντικειμένων από ανακυκλώσιμα υλικά, υιοθεσία και καθαρισμός πάρκου, κομποστοποίηση κτλ), και εξοικειώθηκαν με τις έννοιες της δημιουργικής ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας, ανέπτυξαν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους και απέκτησαν νέες δεξιότητες καθώς και συνεργασίες.
Χρησιμοποιήθηκε Συνεργατική μάθηση Και Βιωματική καθώς και Διαθεματική προσέγγιση .
Αρχικά έγινε συζήτηση για το τι είναι τα σκουπίδια, πώς δημιουργούνται, ποιες οι συνέπειές τους στο περιβάλλον και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς (μικροί και μεγάλοι). Στη συνέχεια, δημιουργήσαμε οικοκώδικα, τον οποίο αναρτήσαμε στον διάδρομο του σχολείου, ώστε να τον βλέπουν όλοι και κατασκευάσαμε αφίσα με μηνύματα για ανακύκλωση και μείωση των σκουπιδιών.
Σχολιάσαμε τις έννοιες: Υπερκατανάλωση-Υπερσιτισμός-Υποσιτισμός (Άλλοι πετούν και άλλοι πεινούν) και παρακολουθήσαμε σχετικά βίντεο. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος μάθαμε τι είναι και κάναμε Ανακύκλωση-Κομποστοποίηση και όλες μας οι κατασκευές (χριστουγεννιάτικες, αποκριάτικες κτλ) έγιναν με «άχρηστα» υλικά.
Επισκεφθήκαμε τον Δήμο, ενημερώσαμε για το πρόγραμμα που κάνουμε και μας υπέδειξαν την περιοχή την οποία μπορούσαμε να υιοθετήσουμε.
Στη συνέχεια, έγινε καθαρισμός, περιποίηση της περιοχής, δεντροφύτευση και τοποθέτηση πινακίδας με οικολογικό μήνυμα.
Μιλήσαμε για τις επιπτώσεις των σκουπιδιών στο πόσιμο νερό, τα προβλήματα λειψυδρίας, έγινε συζήτηση και καταγραφή τρόπων εξοικονόμησης του νερού.
Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) πήγαμε με όλες τις τάξεις του σχολείου για καθαρισμό παραλίας.
Για τη γιορτή λήξης ετοιμάσαμε θεατρικό δρώμενο με οικολογικό περιεχόμενο.
Οι μικροί μαθητές δούλεψαν ευχάριστα, ομαδικά και εθελοντικά όλη τη χρονιά με το περιβαλλοντικό πρόβλημα των απορριμμάτων και της διαχείρισής τους.
Κατάλαβαν ότι είναι και δικό τους πρόβλημα και για αυτό έπρεπε να δράσουν. Άρχισαν να αλλάζουν στάσεις, να επιλέγουν προϊόντα με ανακυκλώμενες συσκευασίες, να διατηρούν την τάξη και το σχολείο τους καθαρό, να είναι πιο προσεκτικοί με τα σκουπίδια τους
Από το σχολείο μας βραβεύτηκαν οι παρακάτω εκπαιδευτικοί:
1) Ελένη Κωνσταντινίδου
2) Γεωργία Μαρία Ιερομονάχου.
Θερμά συγχαρητήρια στους εκλεκτούς συναδέλφους και στα παιδιά του σχολείου μας που συμμετείχαν στις διάφορες δράσεις!