Με παρέμβασή του προς το Υπουργείο Υγείας, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, προτείνει τη διαμόρφωση και ενεργοποίηση Περιφερειακών Προγραμμάτων Προληπτικής Ιατρικής στις 13 Περιφέρειες της χώρας με τη συμμετοχή δημόσιων δομών υγείας, του ιδιωτικού τομέα και της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Επισημαίνει ότι η εκπόνηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής με περιφερειακή διάσταση, είναι δεδομένο ότι θα προσφέρει τη μέγιστη δυνατή κάλυψη, αφού υπάρχουν δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές στις οποίες οι πολίτες έχουν δυσκολία να συμμετέχουν στα προγράμματα προληπτικής ιατρικής που ανακοινώνει το Υπουργείο Υγείας.
Επίσης, μια οργανωμένη προσπάθεια με επισκέψεις κινητών συνεργείων (με τις αναγκαίες υποδομές) κατά τόπους σε αυτές τις περιοχές, θα διευκολύνει τους πολίτες. Για αυτό το λόγο, είναι απαραίτητη η διαμόρφωση και η εφαρμογή Περιφερειακών Προγραμμάτων Προληπτικής Ιατρικής.
Ο Μάνος Κόνσολας αναφέρει, μάλιστα, ότι το άμεσο προσεχές διάστημα θα τεθούν σε εφαρμογή προγράμματα προληπτικής ιατρικής, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού, «Φώφη Γεννηματά», στο οποίο έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα, 80.000 γυναίκες.
Παράλληλα, θα τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα δωρεάν προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας για όλα τα παιδιά της χώρας, ηλικίας 6 έως 12 ετών.
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: «Περιφερειακά Προγράμματα Προληπτικής Ιατρικής»
Κύριε Υπουργέ,
Η έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στον τομέα της προληπτικής ιατρικής δεν περιορίζεται μόνο στην εφαρμογή του προγράμματος πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού, «Φώφη Γεννηματά».
Ήδη, στην κύρωση σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Δημοσίου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που ψηφίστηκε στη Βουλή, περιλαμβάνεται πρόγραμμα δωρεάν προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας για όλα τα παιδιά της χώρας, ηλικίας 6 έως 12 ετών, ενώ το άμεσο προσεχές διάστημα θα τεθούν σε εφαρμογή και άλλα προγράμματα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η προαγωγή και πρόληψη της υγείας πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής την επόμενη τετραετία.
Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά ένα ολιστικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει την εκπόνηση 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής στις 13 Περιφέρειες της χώρας με τη συμμετοχή των δημόσιων δομών υγείας, του ιδιωτικού τομέα, του πρώτου αλλά και του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης.
Η εκπόνηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής με περιφερειακή διάσταση, είναι δεδομένο ότι θα προσφέρει τη μέγιστη δυνατή κάλυψη, αφού υπάρχουν δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές στις οποίες οι πολίτες έχουν δυσκολία να συμμετέχουν στα προγράμματα προληπτικής ιατρικής που ανακοινώνει το Υπουργείο Υγείας.
Επίσης, μια οργανωμένη προσπάθεια με επισκέψεις κινητών συνεργείων (με τις αναγκαίες υποδομές) κατά τόπους σε αυτές τις περιοχές, θα διευκολύνει τους πολίτες. Για αυτό το λόγο, είναι απαραίτητη η διαμόρφωση και η εφαρμογή Περιφερειακών Προγραμμάτων Προληπτικής Ιατρικής.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1. Εξετάζει το Υπουργείο Υγείας τη διαμόρφωση και ενεργοποίηση Περιφερειακών Προγραμμάτων Προληπτικής Ιατρικής στις 13 Περιφέρειες της χώρας με τη συμμετοχή δημόσιων δομών υγείας, του ιδιωτικού τομέα και της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου