Πριν δυο χρόνια με την ανάρτηση των δασικών χαρτών για την Δωδεκάνησο και με τους οποίους χαρακτηρίζονται ως δάση και χορτολιβαδικές εκτάσεις πατρογονικά αγροκτήματα την ιδιοκτησία των οποίων δεν αμφισβήτησαν ούτε οι Τούρκοι και Ιταλοί κατακτητές πιστεύαμε πως όλοι οι φορείς θα υποστήριζαν νομοθετική ρύθμιση που είχαμε προτείνει ώστε οι Δωδεκανήσιοι να μη βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από τους άλλους νησιώτες.

Προτείναμε:

α.«Για τα νησιά της Δωδεκανήσου η αγροτική μορφή των εκτάσεων που ήταν καλλιεργημένες πρίν το 1945 και δασώθηκαν μεταγενέστερα να αποδεικνύεται με τίτλους ιδιοκτησίας με βεβαία ημερομηνία ,που είχαν συνταχθεί πριν το 1947 και με άλλα τεκμήρια καλλιέργειας, όπως βαθμίδες, δενδροκαλλιέργειες, διαφορές στην σύνθεση της βλάστησης σε σχέση με γειτονικές εκτάσεις, παλαιά κτίσματα ή ερείπια , παλιά αλώνια κλπ». και

β. Να επεκταθεί και στα Δωδεκάνησα το ειδικό καθεστώς τεκμηρίου κυριότητας που είχε θεσπιστεί για τα νησιά του Ιονίου , τις Κυκλάδες, την Κρήτη , τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Μάνη με το άρθρο 37 του ν 4280/2014.

Ενώ όμως ρυθμίστηκε νομοθετικά η επέκταση και στην Δωδεκάνησο του τεκμηρίου κυριότητος που ίσχυε για τα άλλα νησιά δεν έγινε το ίδιο για τους δασωθέντες αγρούς χωρίς να υπάρξει αντίδραση από τους τοπικούς μας φορείς.

Με άρθρο 93 του ν 4015/22 δίνεται μεν η δυνατότητα αναγνώρισης ως ιδιωτικών των εκτάσεων οι οποίες εμφανίζονται με αγροτική μορφή στις αεροφωτογραφίες του 1945 και δασώθηκαν μεταγενέστερα αλλά της ρύθμισης αυτής δεν μπορούν να κάνουν ουσιαστικά χρήση οι κάτοικοι των νησιών της Δωδεκανήσου για τα κτήματα τους που καλλιεργούντο πριν την ενσωμάτωση με την Ελλάδα αλλά εμφανίζονται ως δασωμένα στις αεροφωτογραφίες του 1960.

Έτσι οι κάτοικοι της Δωδεκανήσου εξακολουθούν να βρίσκονται, ως προς αυτό το θέμα σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με όλους τους άλλους Έλληνες.

Ενδεχόμενα για τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου να μη είναι τόσο οξύ το πρόβλημα αφού η Ρόδος και η Κω είχαν κτηματολόγιο από την εποχή της Ιταλοκρατίας και τα άλλα νησιά έχουν σχετικά μικρή δασοκάλυψη.

Όμως για την Κάρπαθο το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Περιμέναμε ως εκ τούτου οι τοπικοί φορείς της να είναι μπροστάρηδες για την νομοθετική ρύθμιση και του θέματος αυτού.

Δυστυχώς αρκέστηκαν στην παράταση που δόθηκε για την υποβολή ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες , που όμως δεν λύνει το πρόβλημα, αφού όταν θα συζητηθούν οι προσφυγές μοναδικό κριτήριο για την αποδοχή ή απόρριψη τους θα είναι οι αεροφωτογραφίες του 1960.

Βλέποντας ότι το θέμα δεν αντιμετωπιζόταν και πάλι με πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που συζητιόταν την περασμένη εβδομάδα στην Βουλή στείλαμε στον υφυπουργό κ. Γ. Αμυρά σχέδιο τροπολογίας άλλα δυστυχώς ήταν αργά. Όπως όμως μας πληροφόρησε ο Γενικός Γραμματέας Δασών η πρόταση επεξεργάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και θα προσπαθήσουν να την προωθήσουν προς ψήφιση σε μελλοντικό σχέδιο Νόμου.

Παραθέτουμε το κείμενο της τροπολογίας[i] και την απάντηση του Υπουργείου[ii] με την ελπίδα πως και οι τοπικοί εκπρόσωποί μας θα συνδράμουν στην προσπάθεια μας.


[i] ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο Νόμου « Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

  1. Με το άρθρο 67 παρ. 1 του Νόμου 998/1979 , όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 93 του ν 4015/22 δόθηκε η δυνατότητα αναγνώρισης ως ιδιωτικών των εκτάσεων οι οποίες εμφανίζονται με αγροτική μορφή στις αεροφωτογραφίες του 1945 και δασώθηκαν μεταγενέστερα.

Της ρύθμισης αυτής δεν μπορούν να κάνουν ουσιαστικά χρήση οι κάτοικοι των νησιών της Δωδεκανήσου για την αναγνώριση ως ιδιωτικών εκτάσεων οι οποίες καλλιεργούντο πριν την ενσωμάτωση με την Ελλάδα αλλά εμφανίζονται ως δασωμένες στις αεροφωτογραφίες του 1960 ακόμη και αν παρουσιάζουν ακαταμάχητα τεκμήρια καλλιέργειας , όπως αναβαθμίδες , αλώνια, κτίσματα κ.λ.π, δεδομένου για τα Δωδεκάνησα δεν υπάρχουν αεροφωτογραφίες του 1945 αφού τότε τελούσαν υπό Ιταλική κατοχή .

Έτσι οι κάτοικοι της Δωδεκανήσου βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με όλους τους άλλους Έλληνες. Προς αποκατάσταση αυτής της άδικης και άνισης μεταχείρισης επιβάλλεται η συμπλήρωση της διατάξεως του άρθρου 67, του Ν.998/79 με την προτεινόμενη προσθήκη , ώστε για την Δωδεκάνησο για την εφαρμογή της διατάξεως του άρθρου 67 παράγραφος 1 του ν. 998/79 ο αγροτικός χαρακτήρας που είχε η έκταση το 1945 να αποδεικνύεται με την συνεκτίμηση και άλλων τεκμηρίων όπως αναβαθμίδες , πετρόκτιστοι τοίχοι, ερείπια, αλώνια και παλιές δενδροκαλλιέργειες .

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο σχέδιο Νόμου « Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος» προστίθεται άρθρο ως ακολούθως»:

Αρθρο ….

Στο άρθρο 67 του Ν.998/1989 , όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 93 του Ν.4015/2022 προστίθεται παραγράφος 6 ως εξής:

6. « Ειδικά για τα νησιά της Δωδεκανήσου για την αναγνώριση της αγροτικής μορφής εκτάσεων οι οποίες εκαλλιεργούντο πριν το 1945 και δασώθηκαν μεταγενέστερα λαμβάνονται υπόψη υφιστάμενα τεκμήρια καλλιέργειας τους όπως βαθμίδες, παλιά αλώνια ,παλιά κτίσματα ή ερείπιά τους, δενδροκαλλιέργειες, ορόσημα ή μόνιμες περιφράξεις

[ii]

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΑΣΩΝ 1 <ggdason@ypen.gr>
30 Μαρ 2023, 11:32 π.μ. (πριν από 5 ημέρες)
https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif
https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif
προς εγώ, ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ, Κωνσταντίνος
https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif

Αξιότιμε κ. Υποναύαρχε,

Σας ευχαριστούμε για το από 22/03/2023 mail σας προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Αμυρά.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου μας, στο οποίο προτείνατε να ενσωματωθεί η αποσταλείσα τροπολογία – προσθήκη, ψηφίστηκε την Τρίτη 21/03/2023 από την Βουλή των Ελλήνων, μια ημέρα πριν την αποστολή του mail σας. Πρόκειται για νέο νόμο (5073/2023 – ΦΕΚ 78 Α/28-3-2023), ο οποίος ρυθμίζει πλήθος περιβαλλοντικών, χωροταξικών και ενεργειακών θεμάτων.

Σημειώνουμε τέλος ότι, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες μας, ήδη επεξεργαζόμαστε την πρόταση σας και θα προσπαθήσουμε να την προωθήσουμε προς ψήφιση σε μελλοντικό σχέδιο νόμου.

Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.

Με εκτίμηση

Αντώνης Παπαδάκης
Διευθυντής Ιδιαίτερου Γραφείου
Γενικού Γραμματέα Δασών
Αμαλιάδος 17, 115 23 Αθήνα
Τηλ: 2131515410, 457, 453