Παραμονή της επετείου της Απελευθέρωσης της Καρπάθου, 5ης Οκτωβρίου 1944, πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πηγαδίων Καρπάθου στην αίθουσα τελετών του πρώην Δημοτικού Σχολείου Μενετών. Η αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου των Μενετών γέμισε ασφυκτικά από γονείς των μαθητών και φίλους από όλα τα χωριά της Καρπάθου. Την εκδήλωση τίμησαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου Αρχιμανδρίτης π.Καλλίνικος, ο εφημέριος των Μενετών π.Γεώργιος Οικονομίδης, ο πρεσβύτερος π. Δημήτριος Σκαρβελάκης, ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Ηλίας Λάμπρος, ο πρώην Δήμαρχος Καρπάθου κ.Μιχάλης Ιωαννίδης, οι Αντιδήμαρχοι κ.Ιωάννης Κοσμάς και κ.Μιχαήλ Σπανός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Σοφία Σακέλλη, κα Φωτεινή Φράγκου, κ. Γεώργιος Δήμαρχος και κ.Νικόλαος Σπανός, ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Μενετών κ. Γεώργιος Σπανός, οι πρώην Διευθυντές του 2ου Δημ. Σχολείου κ. Αριστείδης Χατζηκωστής και κ.Νίκανδρος Ανδρέου, οι Καθηγητές Πανεπιστημίου κ.Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης και κ. Εμμανουήλ Μελάς, η Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Μενετιατών κα Ειρήνη Μαρή και η Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Μενετών «Η Πρόοδος» κα Μαριάννα Γεραπετρίτη και συνάδελφοι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.

dim2

dim1

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν ποιήματα, τραγούδια και θεατρικό δρώμενο, το οποίο εξιστορούσε τα σημαντικότερα γεγονότα της Απελευθέρωσης της Καρπάθου. Το θεατρικό κείμενο έγραψαν η Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου κα Καλλιόπη Ιωαννίδου και ο δάσκαλος της Δ΄ τάξης κ.Θεοχάρης Σπανομανωλής βασιζόμενοι κυρίως στο βιβλίο του δασκάλου Ιωάννη Οθείτη «Η Επανάστασις Καρπάθου 1944», το βιβλίο του Ντίνου Αντωνίου Μελά «Ιστορία του Επαναστατικού απελευθερωτικού κινήματος Καρπάθου 5 Οκτωβρίου 1944» και τα ανέκδοτα χειρόγραφα του αειμνήστου Σοφοκλή Οικονομίδη. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη και αναβίωση των πιο  σημαντικών γεγονότων που συνετέλεσαν και οδήγησαν στην Απελευθέρωση της Καρπάθου μήνες πριν την απελευθέρωση των υπόλοιπων Δωδεκανήσων, έτσι ώστε τα μικρά παιδιά να αποκτήσουν βιώματα που θα θυμούνται, αλλά να τα ακούσουν και να τα γνωρίσουν οι μεγάλοι που δεν τα γνωρίζουν στις λεπτομέρειές τους, συμπεριλαμβάνοντας πληροφορίες από όλα τα χωριά της Καρπάθου.

dim3

dim4

Την εκδήλωση άνοιξε η Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρπάθου, κα Καλλιόπη Ιωαννίδου, η οποία αφού εξήρε τη σημασία του εορτασμού της Απελευθέρωσης της Καρπάθου της 5ης Οκτωβρίου 1944 και την ανάγκη ανάδειξης και εξιστόρησης άγνωστων πτυχών της τοπικής μας ιστορίας, ευχαρίστησε όλους όσους στήριξαν την κάλυψη των εξόδων της εκδήλωσης: την Εκκλησιαστική Επιτροπή της Παναγίας των Μενετών (200€) και από 50 €  την Επιτροπή Γυναικών Εκκλησιαστικού Μεγάρου Μενετών, τις Επιτροπές Αγίου Γεωργίου Λακκιού, Αγίων Αποστόλων Αμμοωπής, Αγίας Μαρίνας στο Σταυρί, Πλαγιάς στις Εξύλες και Αγίου Σπυρίδωνος, καθώς και το Σύλλογο Επιχειρηματιών Αμμοωπής και τον επιχειρηματία Γιάννη Ρουσάκη, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των δασκάλων και αγκάλιασαν θερμά αυτή την προσπάθειά. Η κα Ιωαννίδου ευχαρίστησε επίσης τους παρακάτω που δώρισαν  στο σχολείο της 10 παραδοσιακές φορεσιές – 6 γυναικείες και 4 ανδρικές- που θα φορούν οι μαθητές κάθε χρόνο στην επέτειο της 5η Οκτωβρίου στις Μενετές, αλλά και σε εθνικές γιορτές και εκδηλώσεις του σχολείου:

Την κα Καλλιρρόη Γεωργίου, εκδότρια της Εφημερίδας Καρπαθιακή εις μνήμην του Ιδρυτή της Εφημερίδας Καρπαθιακή Γεωργίου Μιχαήλ Γεωργίου, τους Καλλιόπη και Λεωνίδα Μελισσηνού εις μνήμην του παππού τους Βασιλείου Ανδρέου, τον κ. Μιχαήλ Κοσμά εις μνήμην του πατέρα του Λάζαρου Κοσμά, τους αδελφούς Νικόλαο, Ιωάννη, Μηνά και Μιχαήλ Ιωαννίδη εις μνήμην του πατέρα τους Γεωργίου Ιωαννίδη, τους αδερφούς Βασίλειο και Νικόλαο Μελά εις μνήμην των γονέων τους Αντωνίου και Καλλιόπης Μελά. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε την κα Θεοδώρα Διαμαντή, Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Καρπάθου που χωρίς τη βοήθειά της δε θα ήταν εφικτή η δημιουργία των φορεσιών, τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Μενετών για το δανεισμό γυναικείας φορεσιάς και τον Πανοσιολογιότατο και συνάδελφο πατέρα Καλλίνικο για το δανεισμό παραδοσιακών φορεσιών από το Δημοτικό Σχολείο των Πυλών.

dim5

Πρωταγωνιστές ήταν οι μικροί μαθητές της Τετάρτης τάξης, οι οποίοι μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων και δύο μόνο προβών στο Δημοτικό Σχολείο των Μενετών έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους υπό την άγρυπνη καθοδήγηση του δασκάλου τους κ.Θεοχάρη Σπανομανωλή, ο οποίος συγκινημένος παρουσίασε ένα άψογο αποτέλεσμα θυμίζοντας στους παρευρισκόμενους με νοσταλγία τις αξέχαστες θεατρικές παραστάσεις που παρουσίαζε με τους μαθητές του στο Δημοτικό Σχολείο Μενετών που ήταν δάσκαλος.

dim6

dim7

dim8

dim9

dim10

Η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε από τον κ.Ιωάννη Πρεάρη από το Ράδιο Όλυμπος και υπό την επιμέλεια και μοντάζ του δημοσιογράφου κ. Αριστείδη Μιαούλη προβλήθηκε το Σάββατο 23 Οκτωβρίου και Κυριακή 24 Οκτωβρίου  στο κανάλι “Θάρρι” της Ρόδου.

dim11

Η γιορτή ξύπνησε στους μεγαλύτερους που έζησαν μνήμες από εκείνες τις ημέρες και γέμισε βαθιά συγκίνηση όλους τους παρευρισκομένους για τους αγώνες των γονέων, παππούδων και κοντινών συγγενών των περισσοτέρων.

Η εκδήλωση αφιερώθηκε σ’όλους τους Μενεδιάτες, και σε όλους τους Καρπάθιους από όλα τα χωριά που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να μπορέσουν αυτοί και τα παιδιά τους, δηλαδή όλοι εμείς, να αναπνεύσουν αέρα ελεύθερο στα πατρογονικά τους εδάφη που ήταν σκλαβωμένα 637 χρόνια.

dim12

Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον τόπο μας σε μια περίοδο που γκρεμίζονται αξίες και αρχές που μας διέπουν ως λαό πρώτα να ανοίγουμε τις κιτρινισμένες σελίδες των βιβλίων που έγραψαν, τόσο άνθρωποι που έζησαν, έγραψαν και εξιστόρησαν τα γεγονότα εκείνης της περιόδου της Τοπικής μας Ιστορίας, όσο και έγκυροι ιστορικοί και επιστήμονες και έπειτα να ασκούμε κριτική αμφισβητώντας την ιστορική αλήθεια και να γκρεμίζουμε τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας αμαυρώνοντας και προσβάλλοντας με τον τρόπο αυτό τη μνήμη τους.  Σίγουρα οι φωτισμένοι άνθρωποι κάθε χωριού ξεχωριστά της Καρπάθου έχουν να αναδείξουν τους δικούς τους ανθρώπους που πρωταγωνίστησαν στα πιο σημαντικά γεγονότα και να εξιστορήσουν τις πιο όμορφες ιστορίες που συνέβησαν 70 περίπου χρόνια πριν στον τόπο μας. Και σίγουρα εκείνα τα χρόνια η ιστορική αλήθεια μας λέει ότι οι μπροστάρηδες και γενναίοι κάθε χωριού συνεργάστηκαν μεταξύ τους για να «φέρουν» τον τόπο στην ελευθερία.

Λαός που δεν έχει ιστορική μνήμη δεν μπορεί να έχει ούτε παρόν ούτε μέλλον.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ 2ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ