Με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψης μου στην Κάρπαθο επιβεβαιώνεται ότι η νησιωτικότητα παραμένει θεωρητικό αντικείμενο πανεπιστημιακών ημερίδων, συνεδρίων και ψηφισμάτων. Απουσιάζει παντελώς μια ολοκληρωμένη, εθνική, συνεκτική νησιωτική πολιτική, παρά την διάταξη του άρθρου 101 παρ.4 του Συντάγματος, το οποίο εξακολουθούν να αγνοούν οι κυβερνώντες.
- Είναι αδιανόητο το 2023 το 2ο μεγαλύτερο σε έκταση νησί της Δωδεκανήσου, με παράδοση στην κτηνοτροφία, να μην διαθέτει σφαγεία, με συνέπεια οι κτηνοτρόφοι να μη μπορούν νόμιμα να διαθέσουν τα σφάγια και αφετέρου να μη μπορεί να ελεγχθεί η αδέσποτη βόσκηση που καταστρέφει παντελώς τις γεωργικές καλλιέργειες.
- Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει καθημερινή δημόσια συγκοινωνία μεταξύ των χωριών όπως και ενδονησιωτική συγκοινωνία με το διπλανό νησί της Ηρωικής νήσου Κάσου, με συνέπεια οι κάτοικοι της Κάσου, να μην έχουν πρόσβαση στις δομές υγείας και στις διοικητικές κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες.
- Είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν συνδυασμένα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά δρομολόγια μέσω Ρόδου, προς την Αθήνα ή τα νησιά της Βόρειας Δωδεκανήσου και οι κάτοικοι της Καρπάθου-Κάσου να διανυκτερεύουν στη Ρόδο, με υπέρμετρες επιβαρύνσεις και απίστευτες ταλαιπωρίες.
- Είναι αδιανόητο οι νέοι δασικοί χάρτες (παρά το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του ιδιώτη) να ταλαιπωρούν χιλιάδες ιδιοκτήτες γης, ενώ η κατάργηση των εκτός σχεδίου όρων δόμησης να εξανεμίζει τις αξίες των μικρών ιδιοκτησιών τους.
- Είναι αδιανόητο ένα νεόδμητο επί ΠΑΣΟΚ Πολυδύναμο Αγροτικό Ιατρείο στην ‘Ολυμπο να μη διαθέτει γιατρό και οι λιγοστοί κάτοικοι να στερούνται της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
- Είναι αδιανόητο εν τέλει, οι κάτοικοι των νησιών της Δωδεκανήσου να έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις αρνητικές συνέπειες, που έχουν σχέση με την ελλιπή υγειονομική περίθαλψη, το υψηλό κόστος μεταφορών, με τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, που αποτελούν ανάχωμα στην αναπτυξιακή προοπτική και στην ανταγωνιστικότητα.
- Είναι αδιανόητο τα χωριά στα νησιά να κινδυνεύουν με ερημοποίηση, λόγω της πληθυσμιακής συρρίκνωσης, ως συνέπεια των μόνιμων φυσικών μειονεκτημάτων, τα οποία έχουν σχέση με την μορφολογία, την κοινωνική απομόνωση αλλά κυρίως λόγω της αδιαφορίας της πολιτείας και της παντελούς απαξίωσης του Πρωτογενούς τομέα.
Η αυξημένη εποχική (για τρείς μήνες) τουριστική δραστηριότητα και τα οικονομικά της αποτελέσματα, μπορεί να αποτελούν σημαντική ανάσα, αλλά δεν λύνουν τα χρόνια, δομικά προβλήματα της νησιωτικότητας. Αυτά απαιτούν μια ολιστική προσέγγιση αναδιάρθρωσης του μοντέλου της παραγωγικής βάσης, που θα επιτρέψει στα νησιά να ξεδιπλώσουν την αναπτυξιακή δυναμική τους.
Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν σύγχρονες περιφερειακές, εθνικές και ευρωπαϊκές νησιωτικές πολιτικές και δράσεις, που να αντισταθμίζουν οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή, αν πιστεύουμε στα Νησιά Ίσων Ευκαιριών.
Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, μέσα από τον Τομέα Νησιωτικής Πολιτικής δίδοντας έμφαση στην καινοτομία, στην εκπαίδευση, στην ενίσχυση της εργασίας, στην οικολογία, στην βελτίωση των υποδομών, θέτει τους άξονες, που θα καθορίσουν την πραγματική Νησιωτική Πολιτική.
Οι άξονες αυτοί περιλαμβάνουν:
1) Τις αναπτυξιακές προτάσεις για την διαμόρφωση ενός νέου πρότυπου τουριστικής ανάπτυξης.
2) Τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης δράσεων για τα «έξυπνα νησιά», με ψηφιακές υπηρεσίες και πράσινες πολιτικές.
3) Την ενεργειακή αυτονομία των νησιών και την προώθηση της έξυπνης χρήσης της ενέργειας και του νερού.
4) Την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ νωρίτερα από το 2025, αφού η απόφαση του Ecofin παρέχει τη δυνατότητα στη χώρα μας, να θεσπίσει διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές.
5)Την επέκταση και ενίσχυση του προϋπολογισμού για το μεταφορικό ισοδύναμο.
6) Την αντιμετώπιση του προβλήματος ερημοποίησης των μικρών νησιών, με αναπτυξιακά και φορολογικά κίνητρα, σε συνδυασμό με την στήριξη του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα σε μικρά και μεγάλα νησιά.
7) Την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και την στελέχωση των δομών υγείας, συμπεριλαμβανομένης της τηλεϊατρικής και της τηλεψυχιατρικής στα νησιά.
8) Την δωρεάν ενδονησιωτική συγκοινωνία και την ένταξη της ακτοπλοΐας στη νησιωτική πολιτική.
9) Την ψηφιακή εκπαίδευση και την ενίσχυση της παροχής ψηφιακών τεχνολογιών και υποδομών, υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης.
10) Την αποτελεσματική ψηφιακή συνδεσιμότητα, για την υπέρβαση των γεωγραφικών μειονεκτημάτων των νησιών.
Δυστυχώς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες των νησιών μας.
Οι αποσπασματικές, επικοινωνιακού χαρακτήρα παρεμβάσεις, δεν συνιστούν βιώσιμη, αναπτυξιακή, νησιωτική πολιτική που χρειάζονται τα νησιά μας, για να αναδείξουν τον εξαιρετικό πλούτο της βιοποικιλότητας των οικοσυστημάτων τους, την ιδιαίτερη πολιτιστική τους ταυτότητα, την μορφολογική και γεωπολιτική τους ιδιαιτερότητα και τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων του Πρωτογενούς τομέα.
Στόχος και δέσμευση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι η νησιωτικότητα από μειονέκτημα, να γίνει το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Με πράξεις. Όχι στα λόγια.