Τέσσερις ελληνικοί προορισμοί, Τήνος, Πάρος, Μήλος και Ελαφόνησος, που δεν έχουν ταυτίσει το όνομά τους με το ρομάντζο, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, προωθούνται ως ανερχόμενοι γαμήλιοι προορισμοί.
Το κουαρτέτο των προορισμών παρουσίασε ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού στο Λονδίνο, με την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, να λέει: “Δεν θέλουμε να εστιάσουμε τόσο στην ποσότητα όσο στην ποιότητα… προσπαθούμε να διαφοροποιηθούμε”.
“Λάβετε υπόψη σας ότι με τα λιγότερο γνωστά ελληνικά νησιά οι άνθρωποι χρειάζεται να ταξιδέψουν λίγο περισσότερο, αλλά αυτό είναι που τα κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστά. Τα ζευγάρια που θα θελήσουν να κατευθυνθούν προς τα εδώ είναι ήδη ερωτευμένα με την Ελλάδα… και θέλουν να αγκαλιάσουν το διαφορετικό και το εξαιρετικά ξεχωριστό”, είπε η διευθύνουσα σύμβουλος της Planet Weddings, Mathilde Robert.
Το προφίλ των τεσσάρων προορισμών σύμφωνα με το ΕΟΤ
Τήνος
Μιάμιση ώρα με το πλοίο από την Αθήνα και 20 λεπτά από τη Μύκονο, το κυκλαδονήσι της Τήνου, με περισσότερα από 45 χωριά που χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους, έχει χαρακτηριστεί ως “ζωντανό μουσείο”. Είναι ιδιαίτερα γνωστό για τους περιστερώνες του, οι οποίοι χρησιμοποιούνται συχνά ως φόντο για γαμήλιες φωτογραφίες, με τα σχήματά τους να αναπαράγονται σε κουτιά για μπομπονιέρες. Η άφιξη με αλιευτικό σκάφος είναι μία από τις άλλες γαμήλιες παραδόσεις που μπορούν να “δανειστούν” από την τοπική κουλτούρα για να κάνουν τη μεγάλη μέρα ακόμα πιο αξέχαστη.
Στην Τήνο, οι καλεσμένοι μπορούν να επιλέξουν ορθόδοξες ή καθολικές εκκλησίες για θρησκευτικές τελετές και νεοκλασικά κτίρια για πολιτικές ενώσεις, ενώ οι συμβολικοί γάμοι μπορούν να πραγματοποιηθούν σε μια παραλία. Εκτός από τα ξενοδοχεία, οι χώροι υποδοχής περιλαμβάνουν ιδιωτικές βίλες (μεταξύ των οποίων η πρώην επισκοπική κατοικία Xinara House), αμπελώνες, πλατείες χωριών και ένα υπαίθριο θέατρο.
Πάρος
Προσβάσιμη με πτήσεις (45 λεπτά) από την Αθήνα ή με πλοία από τη Μύκονο (περίπου μία ώρα) ή τη Σαντορίνη (από δύο ώρες), η Πάρος, στις Κυκλάδες, αποκαλείται “η νέα Μύκονος” και δεν πρόκειται τόσο για ένα κρυμμένο διαμάντι όσο για μια καλή επιλογή για ζευγάρια, που θέλουν να αποφύγουν τα πιο δημοφιλή ελληνικά νησιά, αλλά να μπορούν να απολαύσουν ένα πάρτι μετά τον γάμο τους.
Η Πάρος έχει το δικό της αεροδρόμιο και ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων, οπότε είναι ιδανική για πελάτες που έχουν συναίσθηση του στυλ κι αναζητούν κομψούς γάμους, αν και υπάρχουν επίσης γραφικές τοποθεσίες, όπως ελαιώνες, για λιτές τελετές.
Υπάρχει ένας ρομαντικός υπαίθριος κινηματογράφος που βρίσκεται στην Παροικιά και μοντέρνα μπαρ και κλαμπ στο ψαροχώρι της Νάουσας, μερικά από τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν δεξιώσεις. Η Πάρος προσελκύει windsurfers από όλο τον κόσμο, γεγονός που μπορεί να αρέσει σε δραστήριους πελάτες, ενώ είναι επίσης γνωστή για την κουζίνα της.
Η περιοχή έχει ακόμη και τη σφραγίδα έγκρισης του Χόλιγουντ, αφού ο Τομ Χανκς διαθέτει βίλα στην Αντίπαρο, ένα νησί κοντά στην Πάρο, που είναι εύκολα προσβάσιμο με μονοήμερη εκδρομή.
Μήλος
Στις νοτιότερες Κυκλάδες, η Μήλος προσεγγίζεται αεροπορικώς (45 λεπτά) ή με πλοίο (τρεις ώρες και πλέον) από την Αθήνα ή με πλοίο (από δύο ώρες) από τη Σαντορίνη.
Ένα ηφαιστειακό τοπίο με σεληνιακούς σχηματισμούς βράχων δίνει στα ζευγάρια ένα δραματικό σκηνικό για τις γαμήλιες φωτογραφίες τους. Μπορεί επίσης να θεωρήσουν ευοίωνο το γεγονός ότι εδώ ανακαλύφθηκε το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου (που σήμερα εκτίθεται στο Λούβρο), μια απεικόνιση της θεάς του έρωτα που οι Έλληνες αποκαλούν Αφροδίτη.
Εκτός από τα μπουτίκ ξενοδοχεία, τα ζευγάρια με όρεξη για πιο ρουστίκ ρομάντζο (και likes στο Instagram) μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μείνουν σε ένα από τα πολύχρωμα σπίτια των ψαράδων, τα οποία έχουν μετατραπεί σε διαμερίσματα στο Κλίμα.
Για τους δραστήριους νεόνυμφους, υπάρχουν θαλάσσια σπήλαια, ένα αρχαίο θέατρο και κατακόμβες για εξερεύνηση, καθώς και γεωλογικοί περίπατοι, ενώ η Μήλος βρίσκεται σε καλή θέση για περιήγηση σε άλλα νησιά.
Ελαφόνησος
Νότια της Πελοποννήσου, η Ελαφόνησο απέχει περίπου δυόμισι ώρες από την Καλαμάτα ή τεσσεράμισι ώρες από την Αθήνα και η προσέγγιση γίνεται με πλοίο από το λιμάνι της Πούντας (διαδρομή 10 λεπτών).
Ο ήσυχος ρυθμός ζωής στην Ελαφόνησο διαψεύδει την ιστορία της ως τόπος που αποτελούσε πόλο έλξης πειρατών. Αν και μικροσκοπική, με μόλις 19 τετραγωνικά χιλιόμετρα, φημίζεται ότι διαθέτει μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένου του διπλού κόλπου του Σίμου.
Ο προορισμό ελκύει επιπλέον ζευγάρια που κάνουν καταδύσεις, με τα υποβρύχια ερείπια ενός αρχαίου οικισμού ακριβώς στα ανοιχτά.
Η κύρια εκκλησία, ο Άγιος Σπυρίδωνας, βρίσκεται σε ένα μικροσκοπικό νησάκι που συνδέεται με μια γέφυρα.
Για τη διαμονή των επισκεπτών υπάρχουν 5.000 δωμάτια στο νησί, και πέρα από τα ξενοδοχεία και τους ξενώνες οι επισκέπτες μπορούν ακόμη και να κατασκηνώσουν.
Οι παραθαλάσσιες ταβέρνες είναι μεταξύ των πιθανών χώρων δεξίωσης.