Στην Ολομέλεια της Βουλής χθες συζητήθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά ρυθμίσεις για την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, ακινήτων του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, λοιπές διατάξεις για την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου.
Το εν λόγω νομοσχέδιο επιχειρεί να δώσει λύση σε ένα μείζον και ατέρμονο πρόβλημα από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους.
Αν και η Ελληνική Πολιτεία έχει προσπαθήσει ουκ ολίγες φορές να αντιμετωπίσει το εν λόγω πρόβλημα, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτή που βάζει τάξη στην αταξία που επικρατεί.
Πρέπει να κατανοήσουμε πως το πρόβλημα αυτό, χτυπάει την ελληνική καθημερινότητα. Δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που στην προσπάθεια τους να αναπτύξουν εμπορική δραστηριότητα έχουν εμπλακεί σε δικαστικά κωλύματα με το Δημόσιο.
Η επίλυση του προβλήματος μέσω του νομοσχεδίου έδωσε ένα άρωμα ελευθερίας στα Δωδεκάνησα.
Θέλω να ευχαριστήσω τους αρμόδιους φορείς για τη συνεργασία που είχαμε κυρίως για τα Δωδεκάνησα.
Ειδικότερα η διαδικασία εξαγοράς θα γίνεται στη βάση των αντικειμενικών αξιών και να εφαρμόζεται σε κλιμακούμενες εκπτώσεις.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω στο σημείο αυτό για την αποδοχή της πρότασης να ισχύει έκπτωση στους μόνιμους κατοίκους παραμεθόριων περιοχών.
Οι νησιώτες μας το άξιζαν και το κερδίζουν ως μία ελάχιστη ανταμοιβή.
Στο άρθρο 17 ζητήσαμε και έγινε νομοτεχνική βελτίωση αλλάζοντας τον τίτλο και διαμορφώνοντας το ως μη άρτια ή μη οικοδομήσιμα για να συμβαδίζει με το περιεχόμενο του άρθρου που αφορά εκποιούμενα τμήματα γης.
Στο άρθρο 18 που αφορά τη ρύθμιση διαφορών για ακίνητα που υπάγονται στο Κτηματολόγιο Δωδεκανήσου είχα ζητήσει κι έγιναν εκπτώσεις και δυνατότητα δόσεων.
Στόχος ήταν να μπορέσουν πολίτες που έχουν ταλαιπωρηθεί δικαστικά από τις αγωγές του Δημοσίου να εξυπηρετηθούν και να λάβει επιτέλους τέλος η πολύχρονη ταλαιπωρία τους.
Επιπλέον έγινε δεκτή η πρόταση μου για τη δυνατότητα με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που προβλέπεται στην παράγραφο 7 του άρθρου 19 να δίνεται προθεσμία για την αίτηση εξαγοράς να παραταθεί για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τα δύο χρόνια από την έκδοση της κοινής απόφασης της παραγράφου 2, ειδικά για την περίπτωση της εφαρμογής του άρθρου 18.
Αυτό έγινε διότι τα Κτηματολόγια Ρόδου, Κω και Λέρου βρίσκονται σε διαδικασία μετάπτωσης στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Η ολοκλήρωση των διαδικασιών της μετάπτωσης θα δημιουργήσει χιλιάδες δημόσια κτήματα, τα οποία τώρα λαμβάνουν εσφαλμένο χαρακτήρα εξαιτίας του τοπικού δικαίου.
Με αυτή τη διάταξη δίνεται η δυνατότητα να ξεκινήσει η προθεσμία μετά την πλήρη ολοκλήρωση της μετάπτωσης των κτηματολογίων.
Επιπλέον στις καταργούμενες διατάξεις του άρθρου 21 συμπεριελήφθη και το άρθρο 16 του ν. 719/1977 διότι διαφορετικά θα υπήρχε κίνδυνος να επωφεληθεί ένας κακόβουλος καταπατητής κάνοντας χρήση τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου.
Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου ανταποκρίνεται σε μία κοινωνική αναγκαιότητα.
Αποδεικνύει τη σημασία το νομοθετικού έργου που έχει κοινωνικό πρόσημο και ωφελεί το δημόσιο συμφέρον.