Την επίσκεψη του Πρέσβη στην Αθήνα του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Τάγματος του Ξενώνα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας, Luca Rovati και της συνοδείας του δέχθηκε σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.
Τον κ. Rovati συνόδευσαν ο Gerardo Solaro del Borgo, Πρόεδρος του Ιδρύματος CISOM (Ιταλικό Σώμα Διάσωσης του Τάγματος της Μάλτας), ο Έλληνας εκπρόσωπος του Τάγματος, σύμβουλος της Πρεσβείας, Νίκος Δεληγιάννης και ο Στρατηγός Mario Fino.
Η συνάντηση έγινε σε πολύ θερμό κλίμα, απηχώντας τους δεσμούς του Τάγματος με την Ρόδο, η οποία αποτελεί μέρος της ιστορικής κληρονομιάς του και ισχυρό συνδετικό δεσμό μεταξύ αυτού και της Ελλάδας, που επισημοποιήθηκε με τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, το 2021. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας του Τάγματος με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στον τομέα του Πολιτισμού, μέσα από δράσεις οι οποίες θα εξειδικευθούν και θα οριστικοποιηθούν στο προσεχές διάστημα. Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του πρέσβη και της αντιπροσωπίας του Τάγματος και συμφώνησαν να υπάρξει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας.
Η Ελλάδα και το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας σύναψαν διπλωματικές σχέσεις τον Δεκέμβριο του 2021 με νομοθετική πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που κύρωσε η Ελληνική Βουλή, ενώ μέσω σχετικής ανταλλαγής Ρηματικών Διακοινώσεων, εξασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση διεκδίκησης από την πλευρά του Τάγματος ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα.
Το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα του Ξενώνα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας προήλθε από τους σταυροφόρους Ιωαννίτες Ιππότες το 1099.
Όταν οι Χριστιανοί έχασαν την Ιερουσαλήμ, το Τάγμα λειτουργούσε από την Ρόδο (1310-1523) και στη συνέχεια από την Μάλτα (1530-1798), στην οποία ήταν κυρίαρχο κράτος. Η ύπαρξη του κράτους αυτού τερματίστηκε από τον Ναπολέοντα, όμως το Τάγμα παρέμεινε και επέζησε ως τις μέρες μας.
Σήμερα είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος με καθεστώς παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη και έχει αναπτύξει τεράστια δραστηριότητα σε παγκόσμια κλίμακα στους τομείς των ανθρωπιστικών αποστολών και της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Είναι από τις μεγαλύτερες δυνάμεις εθελοντισμού στην Ιταλία, μετά τον Ερυθρό Σταυρό, με αυξημένη τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και είχε βοηθήσει τη χώρα μας στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών του 2021.
Το Τάγμα διατηρεί δραστηριότητα σε 120 χώρες και έχει την ευθύνη της διαχείρισης και λειτουργίας 1500 νοσοκομείων, ιατρικών κέντρων και σταθμών παροχής πρώτων βοηθειών ανά τον κόσμο. Αποτελείται από 13.500 μέλη και ιερείς, 80.000 μόνιμους εθελοντές και 25.000 υπαλλήλους. Οι περισσότεροι εργάζονται για τη φροντίδα ηλικιωμένων, προσφύγων, απόρων, αστέγων και παιδιών.
Το Τάγμα έχει δύο έδρες: το Palazzo Malta στην οδό Via dei Condotti 68 (όπου κατοικεί ο Μέγας Μάγιστρος και εδρεύει η κυβέρνηση) και τη Villa Malta στον Αβεντίνο λόφο, όπου βρίσκεται η πρεσβεία του Τάγματος στο Βατικανό και η πρεσβεία στην Ιταλία.
Ωστόσο, σε αντίθεση με την Αγία Έδρα, που έχει κυριαρχία επί του Βατικανού, το Κυρίαρχο Τάγμα της Μάλτας δεν έχει καμία εδαφική κυριαρχία από τότε που έχασε το νησί της Μάλτας το 1798, με εξαίρεση τα προαναφερόμενα ακίνητα στην Ιταλία.
Το τάγμα των εξόριστων ιπποτών της Μάλτας έχει διπλωματικές σχέσεις με 106 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Κυβερνήτης βάσει Συντάγματος είναι ο Μέγας Μάγιστρος, του οποίου η θητεία είναι ισόβια.