Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ σε συνεργασία με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου και το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, παρουσίασαν το βιβλίο του κ. Μιλτιάδη Λογοθέτη “Ρόδος – κοινωνικές οικονομικές και πολιτισμικές μεταλλαγές από την ύστερη Τουρκοκρατία μέχρι σήμερα”.
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 στην αίθουσα της Νέας Πτέρυγας του Νεστοριδείου Μελάθρου, που γέμισε από φίλους, συνεργάτες και τακτικούς αναγνώστες του κ. Λογοθέτη ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια είναι ακαταπόνητος εργάτης, παραγωγικός και δημιουργικός και προσφέρει γενναιόδωρα τις γνώσεις και τα αποτελέσματα της έρευνας του στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού, της κοινωνίας.
Το βιβλίο που παρουσιάστηκε καλύπτει μια πολύ σημαντική για την εξέλιξη της Ρόδου και των νησιών της Δωδεκανήσου περίοδο που αρχίζει περί τα μέσα του 19ου αιώνα και ταυτίζεται με τις μεταρρυθμίσεις του Οθωμανικού Κράτους (Τανζιμάτ) και τη βαθμιαία συρρίκνωση του, φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας.
Πρόκειται για την περίοδο που αποτέλεσε το πέρασμα από μια πρότερη ιστορική διαδρομή σε μία ύστερη, αυτή που οι ιστορικοί των τουρκοκρατούμενων ελληνικών περιοχών χαρακτήρισαν ύστερη Τουρκοκρατία.
Το βιβλίο περιλαμβάνει τις μεταβολές που σημειώθηκαν στις επιμέρους ιστορικές περιόδους της Ρόδου (Τουρκοκρατία, Ιταλοκρατία, Γερμανική Κατοχή, Αγγλική Διοίκηση και Ελεύθερος Ελληνικός Βίος).
Παρά την πληθώρα στοιχείων, αριθμών και ονομάτων, το βιβλίο χαρακτηρίζεται από ανθρωποκεντρισμό, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα στις εξελίξεις διαχρονικά.
Για το βιβλίο μίλησαν: ο ερευνητής και συγγραφέας κ. Κώστας Σκανδαλίδης, ο νομικός, ερευνητής της ιστορίας και της παράδοσης κ. Μανόλης Μακρής, ο πολιτικός μηχανικός ερευνητής και συγγραφέας κ. Νίκος Φαρμακίδης και ο ίδιος ο συγγραφέας.
Όλοι οι ομιλητές στάθηκαν στην συστηματική και μεθοδική παρουσίαση των στοιχείων που μελετά, μια πολύτιμη καταγραφή για την αποτύπωση της εξέλιξης σημαντικών πυλώνων που προσδιορίζουν και διαμορφώνουν τη δομή και την εξέλιξη ενός τόπου και των ανθρώπων του. και διαρκή παρουσία του κ. Λογοθέτη στα τοπικά γράμματα, αλλά και την σημασία και σπουδαιότητα της σε πανελλήνιο επίπεδο, καθώς τα βιβλία του αποτελούν αξιόλογα εργαλεία και αξιόπιστες πηγές για τους μελετητές αλλά και για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο μας, την ζωή και την ιστορία του.
Δεν έλειψαν, βέβαια και οι πιο προσωπικές εξομολογήσεις, καθώς οι ομιλητές της βραδιάς συνδέονται με μακροχρόνια φιλία και έχουν μοιραστεί πολλές στιγμές συνεργασίας, ανταλλαγής σκέψεων και οραμάτων αλλά και ανθρώπινες στιγμές.
Ο κ. Λογοθέτης απευθυνόμενος στο ακροατήριο εξέφρασε τη χαρά και την συγκίνησή του για την συμμετοχή στην βραδιά, ευχαριστώντας όλους τους παρευρισκόμενους και τους συντελεστές για την παρουσία τους και την συμβολή τους στην επιτυχία της βραδιάς.
Αναφέρθηκε στα κίνητρα που τον ωθούν να συνεχίζει την συγγραφική παραγωγή, την απόλαυση που του προσφέρει η διαδικασία της έρευνας και της συγγραφής παράλληλα με την ανάγκη της καταγραφής των πληροφοριών ώστε να αποτελούν εργαλείο γνώσης στο παρόν και το μέλλον.
Η ομιλία του ολοκληρώθηκε με την προτροπή προς όλους για μελέτη και γνώση της ιστορίας, που θα επιτρέψει τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου οράματος για ένα καλύτερο μέλλον μακριά από τις παγίδες που ελλοχεύουν πίσω από την προχειρότητα και τον ωφελιμισμό που συχνά συναντάμε στις μέρες μας.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης κ. Σέργιος Αϊβάζης και η προϊσταμένη του ΔΚΣΜΡ-ΔΟΠΑΡ κ. Ειρήνη Συμιακού.
Παρευρέθηκαν: ο Αιδεσιμότατος πατέρας Μιχαήλ εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παγκάς Μιλτιάδης, η Δημοτική Σύμβουλος Ρόδου κ. Ευαγγελία Παναή, ο πρώην Νομάρχης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Παρασκευάς, ο πρώην Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο πρώην Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο πρώην Δήμαρχος Νότιας Ρόδου κ. Μανώλης Σαββής, καθώς και πολλοί φίλοι του ΔΚΣΜΡ-ΔΟΠΑΡ και του συγγραφέα.
Την εκδήλωση συντόνισε το στέλεχος του ΔΚΣΜΡ-ΔΟΠΑΡ, κ. Μαρία Σπανού.
Ευχαριστίες στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου για την φιλοξενία, καθώς και τον κ. Βασίλη Καϋμενάκη για την φωτογραφική κάλυψη της βραδιάς.