Μετά από τη σχετική δημοσιότητα που έλαβε το θέμα της στατικής επάρκειας του κτιρίου του Γυμνασίου-Λυκείου Κάσου και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών θα ήθελα να ενημερώσω το κοινό ως πρώην Έπαρχος Καρπάθου-Κάσου για τις ενέργειες που έγιναν από την πλευρά μου για τη συντήρηση και τον εξοπλισμό του εν λόγω κτιρίου κατά την περίοδο της επαρχίας μου.

Καταρχήν πρέπει να αναφέρω ότι οποιαδήποτε παρέμβαση γίνεται στα σχολικά κτίρια ενός Δήμου την αρμοδιότητα τη έχει ο ίδιος ο Δήμος. Παρόλα αυτά η θέληση μου  να βοηθήσω το νησί  σε συνεργασία με τον Δήμο Κάσου κατόρθωσα και ενέταξα στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Νομαρχίας Δωδεκανήσου δύο φάσεις συντήρησης του κτιρίου καθώς επίσης και την εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης όπως παρακάτω:

Α) Συντήρηση Γυμνασίου-Λυκείου Κάσου-Α φάση €80.000 το έτος 2009 με ανάδοχο εργολάβο τον Κώστα Δ.Περσελή  και επιβλέποντα μηχανικό της Νομαρχίας τον Νικήτα Χατζημιχαήλ

Β) Συντήρηση Γυμνασίου-Λυκείου Κάσου Β φάση €120.000 το έτος 2011 με ανάδοχο εργολάβο τον  Αντώνη Νικολιά και επιβλέποντα μηχανικό του Επαρχείου τον Γιώργο Καρατάσιο.

Γ) Εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης Γυμνασίου-Λυκείου Κάσου €66.500 το έτος 2007 με ανάδοχο εργολάβο τον Ανδρέα  Καμαράτο  και επιβλέποντα μηχανικό του Επαρχείου τον Ανδρέα Διακίδη.

%ce%ba%ce%b1%cf%83%ce%bf%cf%83

Ήτοι το συνολικό ποσό των έργων για το εν λόγω κτίριο ανέρχεται στα €266.500.

Παρόλα αυτά και εξαιτίας προφανώς της προβληματικής κατασκευής του κτιρίου οι συγκεκριμένες φάσεις συντήρησης δεν ήταν αρκετές.

Με την ισχύουσα νομοθεσία όμως τα πράγματα περιπλέκονται γραφειοκρατικά με αποτέλεσμα να καθυστερεί χαρακτηριστικά η εκτέλεση των όποιων έργων συντήρησης απαιτούνται, κυρίως αυτή της οροφής των αιθουσών που κρίνονται πλέον επικίνδυνες.

Ας ελπίσουμε ότι όλα τα παραπάνω θα επιταχυνθούν με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας  Νοτίου Αιγαίου προς το Δήμο Κάσου  από το πρόγραμμα των 10εκ. που διαθέτει η Περιφέρεια για επεμβάσεις αποκατάστασης των σχολικών μονάδων των νησιών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου μέσω προγραμματικών και Διαβαθμιδικών συμβάσεων με τους Δήμους όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Δελτίο Τύπου της .Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν για τη σύνταξη στατικής μελέτης επάρκειας του κτιρίου  και κατασκευής του έργου ή ακόμα και η ίδια η Περιφέρεια να αναλάβει την εκτέλεση του.

Μιχάλης Ερωτόκριτος

π.Έπαρχος  Καρπάθου-Κάσου
Πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιρετών Επάρχων Ν.Α