Η άρτια οργάνωση και η πρωτοφανής απήχηση του 1ου Παγκόσμιου Πανομογενειακού Ιατρικού Συνεδρίου & του Aristotle Medical Forum 2022 (Θεσσαλονίκη, 15-17.07.2022) οδήγησαν τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, καθώς και την εταιρεία Inventics A.E.- Medevents στην κατάκτηση του Χρυσού Βραβείου στο πλαίσιο των Event Awards 2022 και συγκεκριμένα στην κατηγορία «Εκπαιδευτική / Επιστημονική Εκδήλωση».
Η σημαντική αυτή διάκριση αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της εμβέλειας του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στη Θεσσαλονίκη, ενώ για την απονομή του βραβείου στους συνδιοργανωτές φορείς αξιολογήθηκαν οι ακόλουθες ποσοτικές και ποιοτικές παράμετροι:
- Περισσότεροι από 2.500 εγγεγραμμένοι σύνεδροι
- 73.000 διαδικτυακές προβολές (views) από την ημέρα δημοσιοποίησης της εκδήλωσης
- 2.473 διαδικτυακές επισκέψεις κατά τη διάρκεια της μετάδοσης σε πραγματικό χρόνο
- Συμμετοχή και εισηγήσεις από 220 και πλέον κορυφαίους/ες ομογενείς επιστήμονες
- Συμμετοχές από 25 διαφορετικές χώρες
- Πραγματοποίηση 35 συνεδριάσεων με εξαιρετικά διευρυμένη θεματολογία
Από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτει ότι εν λόγω συνεδριακή διοργάνωση δύναται πλέον να θεωρείται θεσμός αναφοράς στον χώρο της Υγείας και στον κόσμο της Ομογένειας. Πέραν αυτού, και στο πλαίσιο ενός συνολικού απολογισμού, διαπιστώνεται ότι το 1ο Παγκόσμιο Ιατρικό Πανομογενειακό Συνέδριο και το Aristotle Medical Forum 2022 αποτέλεσαν παράλληλα και εφαλτήριο για την ανάδυση των ακόλουθων εξαιρετικών πρωτοβουλιών και συνεργασιών:
1. Ίδρυση του «Αριστοτέλειου Κέντρου Ανθρώπινης Ανάπτυξης»: Αποτελεί σύμπραξη της Ιατρικής, της Νομικής και της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και αποσκοπεί στην ενίσχυση και προαγωγή των ανθρωπιστικών σπουδών και – δι’ αυτών – των αξιών του ελληνικού πολιτισμού.
2. Θεσμοθέτηση νέου προγράμματος χορήγησης υποτροφιών σε ετήσια βάση από το Ηellenic Cultural Center of the Southwest σε αριστούχους φοιτητές του αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη.
3. Εγκαινίαση πολλά υποσχόμενης συνεργασίας μεταξύ του Δρος Παναγή Γαλιατσάτου (Johns Hopkins University) και της Δρος Ναταλίας Λινού (Harvard University), οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Η συνεργασία αυτή έχει ως στόχο την προώθηση της επιστήμης στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.
Με δεδομένη την ενθουσιώδη ανταπόκριση των συμμετεχόντων, καθώς και τη συνολικότερη επιτυχία του Συνεδρίου, οι διοργανωτές φορείς προγραμματίζουν ήδη για τις 6 έως 8 Οκτωβρίου 2023 την υλοποίηση του 2ου Παγκόσμιου Πανομογενειακού Ιατρικού Συνεδρίου και του Aristotle Medical Forum 2023 στη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελεί παγκόσμιο κέντρο της Ομογένειας.
Κεντρικός στόχος και του δεύτερου κύκλου της διοργάνωσης θα είναι η ενίσχυση των δεσμών και η δημιουργία δικτύων με διαπρεπείς επιστήμονες ελληνικής καταγωγής απ’ όλο τον κόσμο.