Παρουσία τοπικών αρχών και φορέων καθώς και πλήθους κόσμου έγινε το βράδυ της Παρασκευής στο ξενοδοχείο Rodos Palace η παρουσίαση του επετειακού – ιστορικού βιβλίου «Χτίζοντας ένα θαύμα» της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου (ΕΞΡ), για τα 73 χρόνια που διαμόρφωσαν το τουριστικό προϊόν του νησιού και επηρέασαν καθοριστικά το αντίστοιχο ολόκληρης της Ελλάδας.
Το βιβλίο ξεκινά από την ίδρυση της ΕΞΡ το έτος 1949, περιλαμβάνει τη μετάβαση από τον εμφύλιο πόλεμο προς την εποχή της εκ νέου διαμόρφωσης της τουριστικής ταυτότητας για τη Ρόδο, το ρόλο που διαδραμάτισαν οι Αμερικανοί στην τουριστική της προβολή κατά την εκπνοή της δεκαετίας του ’40 και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’50, τον τρόπο με τον οποίο επένδυσαν οι Ροδίτες μετανάστες, τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν, τις συνεργασίες, τις επιτυχίες και τα λάθη τους.
Η αρχιτεκτονική στροφή, οι υποσχέσεις προσωπικοτήτων διεθνούς ακτινοβολίας για επενδύσεις στο νησί, οι Νόμοι όπως αυτοί σχεδιάστηκαν από Ροδίτες πολιτικούς και υιοθετήθηκαν ως πρότυπα σε ολόκληρη την Ελλάδα, η απώλεια της δημόσιας ακίνητης περιουσίας των Δωδεκανησίων, το τουριστικό θαύμα, ο ρόλος της δικτατορίας, οι εθνικές τραγωδίες, οι μεγάλες απεργίες, το ρίσκο που ανέλαβαν οι επενδυτές του τόπου, από το 1949 μέχρι τη διαχείριση της πανδημίας στο σήμερα, περιλαμβάνονται στις σελίδες του βιβλίου «Χτίζοντας ένα θαύμα».
Στην εκδήλωση μίλησαν για το βιβλίο, ο επί σειρά ετών υπουργός Τουρισμού Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΞΡ Μανώλης Μαρκόπουλος, ο πρώην διευθυντής του ΕΟΤ Δωδ/σου και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Αγαπητός Ξάνθης, ο σύμβουλος marketing Γιάννης Φώτης και φυσικά ο συγγραφέας του βιβλίου δημοσιογράφος Νεκτάριος Καλογήρου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων Μανώλης Γιαννούλης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο «Χτίζοντας ένα θαύμα» περιλαμβάνει πλούσιο, πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό, σημαντικό μέρος του οποίου είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ταινία μικρού μήκους με αποσπάσματα συνεντεύξεων των παλαιότερων ξενοδόχων που ζουν σήμερα στη Ρόδο.
Για τις ανάγκες της εκδήλωσης, στο πλαίσιο των συνεντεύξεων μίλησαν οι : Βασίλης Μηναΐδης, Τζακ Γερονικόλας, Γιάννης Μηνέττος, Γιώργος Γεωργάς, Λευτέρης Βογιατζής, Στέργος Φώκιαλης , Άρης Σουλούνιας, Χρυσούλα Μαρκοπούλου, Μάκης Ιντζάς, Νίκος Πασσάλης, Χρυσούλα Καραγιάννη και Μαίρη Καραγιάννη.
Χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές Μάνος Κόνσολας, Μίκα Ιατρίδη και Βασίλης Υψηλάντης, ο δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΞΡ Βασίλης Μηναΐδης κ.α.
Μ. Μαρκόπουλος: «Tο κέρδος είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς».
Ο Μανώλης Μαρκόπουλος πρόεδρος της ΕΞΡ κατά την ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι το επετειακό ιστορικό βιβλίο της ένωσης είναι αφιερωμένο στα χρόνια και στα πρόσωπα που όχι μόνο διαμόρφωσαν το τουριστικό προϊόν του νησιού, αλλά και επηρέασαν καθοριστικά το αντίστοιχο ολόκληρης της Ελλάδας.
«Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε τη δυνατότητα που δίνουμε στις επόμενες γενιές να γνωρίσουν πού οφείλεται η ευημερία αυτού του τόπου. Ποιοι και πώς έβαλαν τα θεμέλια. Να νουθετήσουμε την ιεροσυλία αυτών που αυθαίρετα, από άγνοια ή εγωισμό εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει ικανή σε μέγεθος τουριστική δραστηριότητα χωρίς ξενοδοχεία.
Να καταδείξουμε επιτέλους ότι το κέρδος δεν είναι αμαρτία, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, προϋποθέτει συνέπεια και ειδικότερα στο επάγγελμά μας απαιτεί να γίνει σκοπός ζωής ένα όνειρο που λογικά θα ήταν φευγαλέο.
Και αν επιτευχθεί, δύναται να αποτελέσει προϋπόθεση για νέα επένδυση, νέα δημιουργία, περαιτέρω ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, κοινωνική ευημερία» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων.
Δ. Αβραμόπουλος: «Η Ρόδος έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα σταθερό τοπόσημο της ελληνικής τουριστικής στρατηγικής»
O Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην υπουργός Τουρισμού ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στα καθήκοντα του στο υπουργείο Τουρισμού όπου μπήκαν γερά θεμέλια για τη νέα αρχιτεκτονική του ελληνικού τουρισμού.
Όπως είπε, στην πρώτη γραμμή ήταν και παραμένει ο ξενοδοχειακός κλάδος που από την αρχή κινήθηκε στην πρωτοπορία της τουριστικής ανάπτυξης με δυναμικές πρωτοβουλίες που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσαν τις παθογένειες του ελληνικού κράτους και τη γραφειοκρατία.
Απευθυνόμενος προς τους ξενοδόχους, δήλωσε τα εξής: «είχατε και έχετε όραμα όχι μόνο για τον τομέα σας και για την αγαπημένη σε όλους μας Ρόδο αλλά γενικότερα για την Ελλάδα της οποίας κινητήρια δύναμη ήταν και παραμένει ο τουρισμός. Κάτι που αποδείχθηκε τα τελευταία δύσκολα χρόνια.
Όσο για την αγαπημένη μας Ρόδο, επαναλαμβάνω αυτό που και τότε έλεγα ως υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, ότι δηλαδή το ίδιο το νησί και οι παράγοντες του τουρισμού την καθιστούν πράγματι, και είναι, η ναυαρχίδα της ελληνικής τουριστικής πολιτικής.
Αυτό που εσείς καταφέρατε δεν σας χαρίστηκε από κανέναν. Το τουριστικό κεφάλαιο και η επιτυχία της Ρόδου είναι αποτέλεσμα της επίπονης προσπάθειας όλων σας, είναι αποτέλεσμα οράματος και στόχων, σκληρής δουλειάς, αντοχής και ανθεκτικότητας, στις δύσκολες καταστάσεις που η πατρίδα μας κατά καιρούς διέρχεται.
Η αξία της ίδιας της Ρόδου οικοδομήθηκε από εσάς. Και χωρίς καμία υπερβολή σας αξίζει ο δημόσιος έπαινος και αναγνώριση της ελληνικής πολιτείας γι’ αυτό».
Μιλώντας για το νησί μας ο κ. Αβραμόπουλος είπε: «ο ξενοδοχειακός τομέας έβαλε την Ελλάδα σε μία νέα εποχή πάνω από όλα πολιτισμού, ανάπτυξης, αισθητικής, φιλοξενίας και κύρους. Η Ρόδος δεν είναι ένα ακόμα νησί της Ελλάδας, δεν είναι νησί μόδα, νησί του γρήγορου κέρδους, νησί πυροτέχνημα.
Το εποφθαλμιούσαν πολλοί αυτό το νησί, και ποιοι δεν πέρασαν από εδώ. Το απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον, η γεωπολιτική του θέση το είχαν αναδείξει από αιώνες, σε σημαντικό προορισμό. Μάλιστα, οι Ιταλοί είχαν το όραμα να το μετατρέψουν σε θερινό θέρετρο για τους Ιταλούς αριστοκράτες και όχι μόνο.
Από εκείνη ακόμα την εποχή το νησί σας ήταν το σύμβολο της ελληνικής πολιτισμικής ποιότητας του ελληνικού κοσμοπολιτισμού, και μετά την ενσωμάτωση γεννήθηκε το συλλογικό όραμα των Ροδιτών για το μέλλον του νησιού.
Η Ρόδος έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα σταθερό τοπόσημο της ελληνικής τουριστικής στρατηγικής. Η δε ένωσή σας για δεκαετίες τώρα είναι στην πρώτη γραμμή για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού με συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους που ξεπερνούν τα υπηρεσιακά και γραφειοκρατικά όρια».
Σε ό,τι αφορά τον ξενοδοχειακό κλάδο του νησιού μας, είπε τα εξής απευθυνόμενος και πάλι προς τα μέλη της ΕΞΡ:
«Την επιτυχία σας ορίζει ένας οραματικός στόχος για τη νέα εποχή που αποτυπώνεται στο λεύκωμα που έχουμε στα χέρια μας. Εκεί βλέπουμε την ιστορία της ξενοδοχείας στη Ρόδο. Βλέπουμε εκείνους που πηγαίνοντας κόντρα στη μοίρα τους, έβαλαν τα θεμέλια και άξιοι συνεχιστές οδήγησαν τη Ρόδο σε αυτό που είναι σήμερα και πρεσβεύει.
Ο τουρισμός από τη φύση του παραμένει ο μόνος δίαυλος συνάντησης και συνύπαρξης και παράγοντας ειρήνης ανάμεσα στους λαούς.
Ο κλάδος σας στην υγειονομική κρίση πλήρωσε φόρο αίματος για τρία χρόνια, ωστόσο χάρη στη δική σας καρτερία και το δυναμισμό σας, αλλά και τις προνοητικές πολιτικές του πρωθυπουργού καταφέρατε να βγείτε από την κρίση όρθιοι συμβάλλοντας στην ανάταξη και ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Είσαστε από τους βασικούς παράγοντες της ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής».
Κατά την εκδήλωση απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στους: Δημήτρη Αβραμόπουλο , Αντώνη Καμπουράκη, Βασίλη Μηναΐδη, Αγαπητό Ξάνθη, Γιάννη Φώτη, Στέργο Φώκιαλη, Σοφία Καντή, Γιάννη Μηνέττο, ζεύγος Γεωργαλίδη, ζεύγος Πασσάλη, ζεύγος Χατζηλαζάρου, και ζεύγος Μαρκοπούλου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κλήρωση για 10 εργαζόμενους από τους 95 που τίμησε η ΕΞΡ το καλοκαίρι, στους οποίους δόθηκαν χρηματικά βραβεία ύψους 1.000 ευρώ στον καθένα.
“ΡΟΔΙΑΚΗ”