Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε μικρά νησιά, οι οποίοι λαμβάνουν ειδοποιητήρια για ανεξόφλητες οφειλές προς το ΤΕΒΕ, τη στιγμή που εδώ και 5 χρόνια οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων στα μικρά νησιά έχουν ως ασφαλιστικό φορέα τον ΕΦΚΑ-ΟΓΑ, ενώ χορηγούνταν και οι ανάλογες βεβαιώσεις από την πλευρά υπηρεσιών της Πολιτείας, αναδεικνύει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με παρέμβασή του προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ 

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι το 2017 με νόμο που ψηφίστηκε, ενεργοποιήθηκε η πρόβλεψη για την ασφάλιση των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων στα μικρά νησιά από τον ΕΦΚΑ-ΟΓΑ.

Οι λόγοι ήταν το μικρό μέγεθος αυτών των νησιών και τα περιορισμένα έσοδα των επαγγελματιών που καθιστούσαν ανέφικτη την ασφάλισή τους στο πρώην ΤΕΒΕ.

Επισημαίνει ότι υπάρχουν καταγγελίες από πολίτες, ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε μικρά νησιά, οι οποίοι λαμβάνουν ειδοποιητήρια για ανεξόφλητες οφειλές προς το ΤΕΒΕ, ενώ απαιτείται η αναδρομική καταβολή μεγάλων ποσών που είναι φύσει αδύνατον να καταβληθούν από αυτούς τους ανθρώπους.

Υπογραμμίζει ότι η Πολιτεία οφείλει να ερευνήσει αυτές τις καταγγελίες προκειμένου να διακριβωθεί αν πρόκειται για παλαιές οφειλές ή αν πρόκειται για χρεώσεις που έγιναν εκ παραδρομής.

«Ακόμη, όμως, και στην περίπτωση που πρόκειται για παλαιές οφειλές όταν υπήρχε υποχρεωτικότητα ασφάλισης στο ΤΕΒΕ για τη συγκεκριμένη κατηγορία, πάλι η Πολιτεία οφείλει να αναζητήσει λύση, αφού η ίδια αναγνώρισε το λάθος, καθιερώνοντας ως φορέα ασφάλισης τον ΕΦΚΑ-ΟΓΑ», τόνίζει ο κ. Κόνσολας.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κόνσολα προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: «Ασφαλιστικά ζητήματα για τους ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων στα μικρά νησιά»

Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, το 2017 με νόμο που ψηφίστηκε, ενεργοποιήθηκε η πρόβλεψη για την ασφάλιση των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων στα μικρά νησιά από τον ΕΦΚΑ-ΟΓΑ.

Οι λόγοι ήταν το μικρό μέγεθος αυτών των νησιών και τα περιορισμένα έσοδα των επαγγελματιών που καθιστούσαν ανέφικτη την ασφάλισή τους στο πρώην ΤΕΒΕ.

Από το 2017, οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων στα μικρά νησιά έχουν ως ασφαλιστικό φορέα τον ΕΦΚΑ-ΟΓΑ, ενώ χορηγούνταν και οι ανάλογες βεβαιώσεις από την πλευρά υπηρεσιών της Πολιτείας.

Το τελευταίο διάστημα περιήλθαν σε γνώση μου, καταγγελίες από πολίτες, ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε μικρά νησιά, οι οποίοι λαμβάνουν ειδοποιητήρια για ανεξόφλητες οφειλές προς το ΤΕΒΕ, ενώ απαιτείται η αναδρομική καταβολή μεγάλων ποσών που είναι φύσει αδύνατον να καταβληθούν από αυτούς τους ανθρώπους.

Είναι δεδομένο ότι η Πολιτεία οφείλει να ερευνήσει αυτές τις καταγγελίες προκειμένου να διακριβωθεί αν πρόκειται για παλαιές οφειλές ή αν πρόκειται για χρεώσεις που έγιναν εκ παραδρομής.

Ακόμη, όμως, και στην περίπτωση που πρόκειται για παλαιές οφειλές όταν υπήρχε υποχρεωτικότητα ασφάλισης στο ΤΕΒΕ για τη συγκεκριμένη κατηγορία, πάλι η Πολιτεία οφείλει να αναζητήσει λύση, αφού η ίδια αναγνώρισε το λάθος, καθιερώνοντας ως φορέα ασφάλισης τον ΕΦΚΑ-ΟΓΑ.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν γνωρίζει το πρόβλημα που έχει ανακύψει.

2. Σε περίπτωση που πρόκειται για παλαιότερες οφειλές ενός κανονιστικού πλαισίου που η ίδια η Πολιτεία αναγνώρισε ότι ήταν άνισο και άδικο, τι προτίθεται να πράξει;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου