Την Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016, στο Μέγαρο της τοπικής κοινότητας Όθους, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 130 χρόνων, από την ανέγερση του κεντρικού ενοριακού Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Όθους Καρπάθου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ.κ. Αμβρόσιος, ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Καλλίνικος Μαυρολέων-Ιεροκήρυξ της Ι.Μ.Κ.Κ., ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Ζαγόρας– Γραμματεύς της Ι.Μ.Κ.Κ., ο Αιδεσιμολ. Πρεσβύτερος π. Δημήτριος Σκαρβελάκης– εφημέριος Σπόων, ο Αιδεσιμ. Πρεσβύτερος π. Λουκάς Ναβρούζογλου – εφημέριος Απερίου, ο ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, ο Καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής του Αριστ. Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Φρ. Μαντινάος, ο Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς κ. Αργύρης Κουλαμάς, η εκδότρια και Διευθύντρια της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Καρπαθιακή» κ. Καλλιρόη Μανωλάκη, ο Καρδιολόγος κ. Γεώργιος Χατζηαντωνίου, ο Οδοντίατρος κ. Γεώργιος Αλεξίου και η Αιματολόγος κ. Μαίρη Κρητσιώτου, εκπρόσωποι άλλων φορέων του νησιού, και πλήθος κόσμου, που κυριολεκτικά κατέκλυσε την αίθουσα.

εκδ.3 εκδ.9

Ο εφημέριος της ενορίας, και Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Αρχιμανδρίτης π. Μιλτιάδης Μίτσελλ, ο οποίος παρουσίασε και την εκδήλωση, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, κάλεσε στο βήμα τον πρώην Δήμαρχο κ.Μιχάλη Χανιώτη, για να παρουσιάσει το βιογραφικό του κύριου ομιλητή της εκδήλωσης, καθηγητή Μαθηματικού κ. Εμμανουήλ Χατζηαντωνίου.

εκδ.5

εκδ.4

Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο κ. Χατζηαντωνίου, ο οποίος παρουσίασε επι μακρόν, με επάρκεια και επιστημονική αρτιότητα, την 130 ετή διαδρομή του κεντρικού Ναού Όθους, μέσα στην ιστορία και τον χρόνο. Την ομιλία συνόδευε πολύ ενδιαφέρουσα προβολή διαφανειών (powerpoint), με αδημοσίευτες φωτογραφίες, την οποία ετοίμασε η συγχωριανή μας, κ. Ειρήνη Βασιλειώτη-Χατζηαντωνίου – εκπαιδευτικός και Υποδιευθύντρια του 33ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά.

εκδ.6Στη συνέχεια η κ. Καλλιόπη Β. Σαϊτη, ανέγνωσε κατά το τοπικό έθιμο, όμορφες, και καλοταιριασμένες μαντινάδες, σχετικές με την επέτειο, τις οποίες ετοίμασε σε συνεργασία με την κ. Ειρήνη Ηλ. Λυτού από την Βωλάδα, και τις οποίες και παραθέτουμε :

Φόρο τιμής και σεβασμού, στον Άγιο Ναό Σου,
δέξου Χριστέ μας σήμερα, από το ποίμνιό Σου.

Ένας αιώνας πέρασε, κι άλλα τριάντα χρόνια,
που μας στολίζεις το χωριό, ολόχρυση κολώνα.

Εδώ εθεμελιώθηκες, και λάμπει το χωριό μας,
προστάτη όλοι σ’ έχουμε, Δεσπότη κι οδηγό μας.

Σε σένα καταφεύγουμε, στη λύπη στη χαρά μας,
και πρώτη θέση εκλεκτή, κατέχεις στην καρδιά μας.

Εδώ εσαραντήσαμε, στον Άγιο Ναό σου,
κι εδώ εβαπτιστήκαμε, μπροστά στο Ιερό σου.

Τον γάμο μας ευλόγησες, κάθε εκδήλωσή μας,
και τα επτά μυστήρια, προσφέρεις στη ζωή μας.

Είσαι ο φάρος ο λαμπρός, εις την Ορθοδοξία,
και στη γιορτή σου όλοι μας, γινόμαστε θυσία.

Είσαι στολίδι του χωριού, το άγιο λιμάνι,
το τέλος η καμπάνα σου, σ’ όλους μας θα σημάνει.

Και οι ξενιτεμένοι μας, όταν εδώ γυρίσουν,
μ’ ευλάβεια και σεβασμό, μπαίνουν να προσκυνήσουν.

Χριστέ μας πάντα πρόφθανε, σε κάθε δέησή μας,
και κάνε τελειότερα τα χρόνια στη ζωή μας.

Οδήγησέ μας ταπεινά, να έρθομε κοντά σου,
συγχώρεσε τα σφάλματα, σε όλα τα παιδιά σου.

Μέσα στις δέκα εντολές, αξίωσε να ζούμε,
και ‘μείς μ’ ευλάβεια πολλή, πάντα θα σε τιμούμε.

Πατέρα Μιλτιάδη μας, άξιος ο μισθός σου,
αυτή η παρουσίαση, είναι έργο δικό σου.

Δώστε Σεβασμιώτατε, απόψε την ευχή σας,
όλοι μας υπαγόμεθα, στην ποίμνη την δική σας.

Λαμπρή η παρουσία σας, και σας ευχαριστούμε,
και την ευχή σας ταπεινά, με σεβασμό ζητούμε.

Ακολούθησε προβολή 8λεπτης ταινίας, με θέμα «Εικονική περιήγηση σε τοπία και την ζωή στο Όθος».

Μετά την προβολή τον λόγο πήραν οι μαθήτριες δ.Ζωή Νισυρίου, η οποία απείγγειλε ένα σχετικό ποίημα του πατρός Μιλτιάδη, και η δ.Καλλιρόη- Γεωργία Βασιλειάδη η οποία απήγγειλε όμορφο έμμετρο ποιηματάκι, το οποίο συνέταξαν τα αδέλφια Ζωή και Θέμης Νισύριου για την περίσταση, και πήρε την πρώτη θέση στον σχετικό λογοτεχνικό-εικαστικό διαγωνισμό. Οι μικρές Οθειτοπούλες, ντυμένες με τις παραδοσιακές ενδυμασίες του τόπου μας, όπως άλλωστε και όλα τα κορίτσια, καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.

εκδ.7

εκδ.1

Ακολούθως πήρε τον λόγο ο Σεβάσμιώτατος Ποιμενάρχης κ.κ. Αμβρόσιος, ο οποίος επήνεσε με θερμά λόγια τους συντελεστές, και εξήρε την αξία της επετείου, αναφερόμενος στον πανέμορφο Ναό με το ωραιότερο καμπαναριό στο νησί μας. Αξίζει να αναφερθεί ότι στα πλαίσια των εν λόγω εορτασμών προκυρήχθηκε Λογοτεχνικός-Εικαστικός Διαγωνισμός με θέμα «Η Εκκλησιά», στον οποίο συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της ενορίας και όχι μόνο, στους οποίους ο Σεβασμιώτατος απένειμε ειδικό αναμνηστικό Μετάλλιο και αναμνηστικό Δίπλωμα, κατά την διάρκεια της εν λόγω εκδήλωσης.

εκδ.8

Παραθέτουμε το ποίημα της μικρής Ζωής-Μαρίας Νισυρίου το οποίο συνέταξε με τον αδελφό της Θεμιστοκλή, 12 και 13 χρόνων αντίστοιχα, και το οποίο έλαβε την πρώτη θέση στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό.

«Στους ξενιτεμένους μας»

Πουλάκια διαβατάρικα τ’ ‘Οθους ξενιτεμένοι,

εύχομαι η χάρη του Χριστού,

πάντοτε να σας φέρνει.

Κάθε χρονιά στην όμορφη αυλή του

φιλιά, αγκαλιές, χαιρετισμοί να μας ενώνουν,

και γέρικοι γονείς παιδιά και εγγόνια

να καμαρώνουν.

Δροσοσταλιές στη στράτα σας

της ξενιτιάς όπου κι αν πάτε,

μα το μικρό μας το χωριό

ποτέ μην το ξεχνάτε.

Εδώ είναι οι ρίζες σας,

κάποιος σας περιμένει,

το καλοκαίρι να ‘ρχεστε,

τ΄ Όθος να ζωντανεύει,

απ΄του χειμώνα την καταχνιά και μοναξιά,

ήλιου φως να μας ζεσταίνει.

Μη σας πλανεύουν τα καλά της κρύας ξενιτιάς,

εις τα παιδιά σας να αφήσετε βαριά κληρονομιά,

το Όθος το πεντάμορφο, να έχουν στην καρδιά.

Στην συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης. Ο πατήρ Μιλτιάδης κάλεσε όλους να ψάλλουν το Απολυτίκο του Ναού, ενώ προσέφερε στους επισήμους, από ένα ειδικά φιλοτεχνημένο αναμνηστικό πιάτο της 130 ετηρίδος, κλείνοντας έτσι μια όμορφη εκδήλωση μνήμης και τιμής. Στην έξοδο η Εκκλησία προσέφερε καρπάθικα γλυκίσματα και αναψυκτικά.

εκδ.10