Σήμερα 30 Οκτωβρίου και ώρα 9:00 π.μ στο Εντευκτήριο του Συλλόγου των Εν Ελλάδι Κασίων συγκεντρώθηκαν οι: Ιωάννης Καραïτιανός, πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων, Αντώνης Αράπης, μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Απανταχού Δωδεκανήσιων Νέων, Μαρία Τσακίρη, Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Η.Ν Κάσου, Μαριγούλα Κριτσιώτη, πρόεδρος του Συλλόγου «Ζέφυρος» Οθειτών Καρπάθου στον Πειραιά,  Έφη Ιωαννίδου Παπουτσάκη, Πρόεδρος του Συλλόγου Πηγαδιωτών Καρπάθου, Σοφία Πιττά-Μπρα, Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Αρκασιωτών Καρπάθου, τα μέλη και το Δ.Σ του Συλλόγου των Εν Ελλάδι Κασίων, Κασιώτες και Καρπάθιοι συμπατριώτες, και πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ριζική εξεύρεση λύσης στο ακτοπλοϊκό πρόβλημα της Κάσο-Καρπαθίας που τόσο καιρό ταλανίζει τα νησιά αυτά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΙΤΙΑΝΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΑΚ-ΜΙΝΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΚΑΣΙΩΝ

Παρευρέθηκαν πάνω από 60 συμπατριώτισσες και συμπατριώτες.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα σύντομο χαιρετισμό από τον Μίνο Κομνηνό, πρόεδρο του Συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων, ο οποίος στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον Αναπληρωτή Ταμία του ΔΣ, Χάρη Βάλλα, για να ανακοινώσει την προγραμματισμένη εκδρομή στους Σοφάδες Καρδίτσας που διοργανώνει ο Σύλλογος στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2022.

Ακολούθησε μία σύντομη συνέντευξη στο κανάλι της ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6:00», από τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Νίνα Κασιμάτη, όπου ο πρόεδρος  Μίνος Κομνηνός, περιέγραψε εν συντομία και με γλαφυρότητα το σοβαρό αυτό πρόβλημα, τονίζοντας από τη μια την απαίτηση μιας καλής και αδιάκοπης συγκοινωνίας με την Κάσο – Κάρπαθο και Χάλκη (από Πειραιά και μέσω Κρήτης), και από την άλλη, τη μόνιμη δρομολόγηση ενός σύγχρονου και αξιόπλοου οχηματαγωγού πλοίου Β΄ κατηγορίας (μέχρι 20 ετών), με υψηλή ταχύτητα που να πληροί τους οικολογικούς κανόνες, φιλικούς προς το θαλάσσιο περιβάλλον.

Τόνισε επίσης ότι η ένταση των κινητοποιήσεων αυτών θα συνεχιστεί έως ότου βρεθεί μόνιμη ικανοποιητική λύση στο θέμα αυτό.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε o Ιωάννης Καραïτιανός, πρόεδρος του, αδελφοποιημένου με το Σύλλογο μας, Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων, ο οποίος πρότεινε με πειστικότητα και απαιτητικότητα την ανάγκη μίας μακροπρόθεσμης λύσης στο πρόβλημα, δηλαδή τη δρομολόγηση για 12 τουλάχιστον χρόνια ενός σύγχρονου πλοίου (Β΄ κατηγορίας) στη γραμμή Πειραιά-Κρήτης-Κάσου-Καρπάθου-Χάλκης-Πειραιά.

Συνέχισε λέγοντας ότι, οι λόγοι είναι πρωτίστως εθνικοί αφού τα νησιά αυτά υποφέρουν από υπογεννητικότητα και άρα γήρανση του πληθυσμού τους και κινδυνεύουν με ερημοποίηση. Πρέπει επομένως το Ελληνικό Κράτος να κάνει τα αδύνατα δυνατά να δώσει κατάλληλα κίνητρα για να προσελκύσει νέες και νέους από το κέντρο, προς τις ευαίσθητες πληθυσμιακά αυτές τις παραμεθόριες περιοχές.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν κατά σειρά οι, Ντίνος Ζαχάρης, Δημοτικός Σύμβουλος της Κάσου, Μανώλης Βιντιάδης, Μανόλης Μαυρολέων, Μαρία Τσακίρη και οι πρόεδροι των Καρπαθιακών Συλλόγων Eφη Ιωαννίδου, Μαριγούλα Κριτσιώτη και Σοφία Πιττά-Μπρα.

Όλοι οι ανωτέρω περιέγραψαν με έντονους χαρακτηρισμούς το συγκοινωνιακό πρόβλημα και πρότειναν μεγαλύτερες προσπάθειες και διαμαρτυρίες, με σκοπό την εντονότερη άσκηση πίεσης στο κράτος για την ταχεία επίλυση του συγκοινωνιακού αυτού προβλήματος.

Η συγκέντρωση έληξε με αίσθημα έντονης ανησυχίας, προβληματισμού και απόφασης για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμπατριώτες Κασιώτες και Καρπάθιους της Παροικίας της Αθήνας και του Πειραιά που ήταν σήμερα κοντά μας ιδιαίτερα όμως την εκπομπή της ΕΡΤ1 «Σαββατοκύριακο από τις 6:00» τους δημοσιογράφους Δημήτρης Κοτταρίδης, Νίνα Κασιμάτη και Αντώνη Καραγιαννάκη.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων,

Ο Πρόεδρος, Μίνoς Δ. Κομνηνός

Η Γ. Γραμματέας, Άγγελα-Πατρούλα Ι. Γλύτση