Ανήμερα της ονομαστικής εορτής του, επέλεξε ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, να στηρίξει την πρωτοβουλία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου «Ο Άγιος Εφραίμ», για την πραγματοποίηση της 2ης Εθελοντικής Αιμοδοσίας, που πραγματοποιήθηκε χτες, ως ελάχιστο φόρο τιμής, για τη σημαντική προσφορά του Δημήτρη Κρεμαστινού στην Ιατρική, στην Πολιτική και στην κοινωνική ζωή του τόπου.
Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν και πολλά πολιτικά πρόσωπα, φορείς, μέλη των εθελοντών αιμοδοτών, ενώ παρούσα ήταν και η κυρία Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού (σύζυγος του αειμνήστου Δημήτρη Κρεμαστινού).
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, αναγνωρίζοντας το διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης αίματος που συνιστά ένα χρόνιο κοινωνικό πρόβλημα, απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους συμπολίτες μας για συμμετοχή στη συγκεκριμένη αιμοδοσία, προσπαθώντας να αποτελέσει σημείο συνάντησης όσων ασπάζονται τις θεμελιώδεις αξίες της ανιδιοτελούς προσφοράς και της κοινωνικής αλληλεγγύης, αξίες που συνόδευαν τον αείμνηστο καθηγητή σε όλη την ιατρική και πολιτική διαδρομή του.
Με το σλόγκαν: «Γίνε μέλος της προσπάθειας και σώσε Ζωές!», η Εθελοντική Αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε στη “στέγη” του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου στην οδό Ερ. Σταυρού 14 στο παλιό Νοσοκομείο, από το πρωί έως και την μία το μεσημέρι και προσήλθε πολύς κόσμος, στρατιώτες και μαθητές.
Ο ΗΛΙΑΣ ΤΣΕΡΚΗΣ
«Είναι η 2η αιμοδοσία που γίνεται στη μνήμη του Δημήτρη Κρεμαστινού, ανήμερα της ονομαστικής εορτής του.
Με τον τρόπο αυτό, τιμούμε την δράση και την εμβέλεια του μεγάλου πολιτικού που γνώρισαν τα Δωδεκάνησα.
Ήταν άνθρωπος της προσφοράς, μέγας ευεργέτης του συστήματος υγείας, από τους μεγάλους μεταρρυθμιστές του ΕΣΥ (και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό) ενώ είναι τόσο πολλά που πραγματικά δεν ξέρω τι πρέπει να πρωτοθυμηθούμε.
Γι’ αυτό τον λόγο θέλουμε να κρατούμε άσβεστη την μνήμη του και θεωρούμε ότι η εθελοντική αιμοδοσία είναι ένα στοιχείο που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τον Δημήτρη Κρεμαστινό, καθώς αποτελεί ένα πρόβλημα με κοινωνικές διαστάσεις.
Ως χώρα, η Ελλάδα έχει ελλείψεις σε αίμα, σε φιάλες, γι’ αυτό κι εμείς θέλουμε, αφενός να ενισχύσουμε το έργο των Εθελοντών Αιμοδοτών στον τόπο μας, αφετέρου να παρακινήσουμε νέους αιμοδότες να έρθουν να δώσουν αίμα. Επί τη ευκαιρία, να σημειώσουμε ότι για να υπάρχει επάρκεια σε αίμα, υπολογίζεται ότι το 1-3% του πληθυσμού, θα πρέπει να είναι εθελοντές αιμοδότες και να δίνουν τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, αίμα.
Είμαστε μια χώρα η οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της, γι’ αυτό και αναγκαζόμαστε να ‘εισάγουμε’ αίμα. Αυτό σίγουρα, δεν μας τιμά ως κοινωνία. Τα νησιά μας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, έχουν τεράστιες ανάγκες σε αίμα –πέραν των ατόμων που έχουν χρόνια νοσήματα. Είναι τα τακτικά χειρουργεία, είναι τα τροχαία ατυχήματα κ.λπ.
Μέχρι στιγμής, η μεγαλύτερη συλλογή αίματος, γίνεται μέσω της λεγόμενης “ανταποδοτικότητας” (δηλαδή συγγενών, φίλων κ.λπ. ασθενών που χρήζουν μεταγγίσεων, καρκινοπαθείς ή άλλες ασθένειες). Ωστόσο, στην Ε.Ε. και στον πλανήτη, το μεγαλύτερο ποσοστό συλλογής αίματος προέρχεται από εθελοντές αιμοδότες» τόνισε ο κ. Ηλίας Τσέρκης, καλώντας τους συμπολίτες μας, να ενισχύουν το έργο της εθελοντικής αιμοδοσίας.
Σημειώνεται πως στην χτεσινή εθελοντική αιμοδοσία έλαβαν μέρος και πολλοί μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενισχύοντας την όλη προσπάθεια.
Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ, Η ΓΡΙΠΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ
Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας με τον κορωνοϊό αλλά και την γρίπη, που έχει αναστατώσει τον πληθυσμό, ο κ. Τσέρκης υπογράμμισε τα εξής:
«Ως γνωστόν, διανύουμε τον τρίτο χρόνο της πανδημίας και φαίνεται ότι μπαίνουμε σε νέο κύμα –του οποίου δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει. Μέχρι στιγμής, καταγράφονται αυξητικά νούμερα στα περιστατικά των συμπολιτών μας που νοσούν με κορωνοϊό. Το ευχάριστο είναι πως δεν υπάρχει αύξηση σε νοσηλείες στο Νοσοκομείο Ρόδου (χωρίς δηλαδή βαριά περιστατικά).
Ωστόσο, οι ομάδες υψηλού κινδύνου, ηλικιωμένοι και όσοι έχουν συνοδά νοσήματα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι διαστάσεις θα μπορούσε να λάβει ο ιός, αν κολλήσουν.
Γι’ αυτό χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση και προσοχή. Είναι άπαντες ενημερωμένοι για όλα, τα μέτρα ατομικής προστασίας κ.λπ. με κυρίαρχο, τον εμβολιασμό. Ήδη από τις 3 Οκτωβρίου, τόσο σε όλα τα Κέντρα Υγείας της Ρόδου όσο και στο Νοσοκομείο Ρόδου, πραγματοποιούνται εμβολιασμοί με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο που έχει και τα πρόσθετα, μεταλλαγμένα στελέχη.
Συνεπώς, αποτελεί μια ακόμη ασπίδα προστασίας για τους συμπολίτες μας.
Ο εμβολιασμός, είναι επίκαιρος διότι φέτος περιμένουμε έξαρση της γρίπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, στο νότιο ημισφαίριο σημειώθηκαν περιστατικά γρίπης, ενώ διαγνώστηκαν πάνω από 80 περιστατικά. Αυτό σημαίνει ότι, αφενός ήταν πολλαπλάσια, αφετέρου, όταν υπάρχουν τέτοια κρούσματα, υπολογίζουμε ότι θα έχουμε πολλαπλάσια σε σχέση με τους προηγούμενους χειμώνες (λόγω του κορωνοϊού). Από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου είναι η ιδανική περίοδος για εμβολιασμό».
Ερωτηθείς ποιες είναι οι ομάδες που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, ο κ. Τσέρκης είπε: «Είναι άτομα κάθε ηλικίας με αναπνευστικά νοσήματα, καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς επίσης και άτομα που διαβιούν με μωρά κάτω των έξι μηνών ή με ασθενείς που έχουν σοβαρή νοσηρότητα κι επίσης οι υγειονομικοί, γιατροί, νοσηλευτές, το προσωπικό στις δομές υγείας, οι κτηνοτρόφοι κ.ο.κ.».
Πάντως, στα τελευταία τρία χρόνια παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού με το αντιγριπικό εμβόλιο (άνω των 2,5 εκατομμυρίων).
Ο ΦΙΛΗΜΟΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου «Ο Άγιος Εφραίμ» κ. Φιλήμονας Νικολάου, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και ικανοποίησή του για την προσέλευση στην εθελοντική αιμοδοσία που έγινε, λέγοντας πως στόχος είναι, η συγκεκριμένη αιμοδοσία στη μνήμη του Δημήτρη Κρεμαστινού, να καταστεί θεσμός κάθε χρόνο, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου.
«Προσπαθούμε πάντα να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και τους μαθητές για να γίνουν εθελοντές αιμοδότες. Ευελπιστώ να έχουμε καλά αποτελέσματα, καθώς η Ρόδος έχει τεράστιες ανάγκες σε αίμα –κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες».