Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένα έτος από την ημερομηνία (27-9-2021) κατά την οποία ορίστηκα αντιδήμαρχος στο Δήμο Καρπάθου. 

Κατ’ αρχάς θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της παράταξης μου, που ομόφωνα με πρότειναν να αναλάβω αυτή τη θέση ευθύνης, όπως αναφέρει και το σχετικό συνταχθέν πρακτικό και ιδιαίτερα τον πρώην επικεφαλής της παράταξης ΑΠΕΚ κ. Χρήστο Κατσάνη.

ΜΑΝΩΛΗΣ Γ. ΒΑΣΙΛΑΡΑΚΗΣ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Δήμαρχο που με εμπιστεύθηκε στη θέση του αντιδημάρχου εκχωρώντας σε εμένα ορισμένες αρμοδιότητες σύμφωνα με το σχετικό Νόμο. 

Γυρίζοντας πίσω το χρόνο, τότε, πήρα την απόφαση να στηρίξω το θεσμό της αυτοδιοίκησης αλλά και του Δημάρχου σε μια περίοδο δύσκολη με όσα συνέβαιναν για το Δήμο και τη λειτουργία του. 

Αποφάσισα να εργαστώ ως αντιδήμαρχος αμισθί και με κύριο μέλημα μου την ανιδιοτελή προσφορά μέσα από τις αρμοδιότητες και το διοικητικό ρόλο που μου ανατέθηκε αδιαφορώντας για πρόσωπα, διαπληκτισμούς  και ιντριγκαδόρικες πολιτικές. 

Στο διάστημα που μεσολάβησε συνεργάστηκα με όλους τους συναδέλφους – αντιδημάρχους , ιδιαιτέρως δε με τον κ. Τσαμπουνιεράκη, που ως γνωστό, διαθέτει την ανάλογη γνώση και εμπειρία και πιστεύω ότι  στις πράξεις-αποφάσεις που εφαρμόσαμε υπήρχαν τόσο θετικά αποτελέσματα όσο και αρνητικά σε ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία. 

Πάντα όμως προσπαθούσα να βελτιώσω το αποτέλεσμα κάθε προσπάθειας ακολουθώντας τους νόμους, τους κανόνες και τις προβλεπόμενες διαδικασίες από το θεσμό της αυτοδιοίκησης για το συμφέρον του Δήμου.

Πιστεύω δε, ότι σε θέσεις ευθύνης, όπως και η δική μου, πρέπει να κυριαρχούν οι αρχές της συλλογικότητας και της ανιδιοτέλειας με σκοπό την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Εφαρμόζοντας, λοιπόν, την πολιτική μου θέση και έχοντας ολοκληρώσει ένα έτος θητείας σύμφωνα με τη σχετική απόφαση,  θεωρώ, ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να αξιοποιηθούν και άλλοι συνάδελφοι σε αυτά τα αξιώματα, ώστε  να προσφέρουν στον τόπο τους.

Άλλωστε πάντα η ανανέωση, η εναλλαγή προσώπων και οι ανασχηματισμοί ευνοούν την κάθε κυβέρνηση να επιτελέσει το σκοπό της ζωτικότερα.

Σε αυτό τον χρόνο θητείας  που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες έχω να σημειώσω τα παρακάτω που αφορούν τη λειτουργία του Δήμου: 

Γενικότερα στο Δήμο Καρπάθου δεν υπάρχει σαφές οργανωτικό πλαίσιο και δομή, ώστε η συνεργασία προσωπικού και αιρετών οργάνων να επιτύχει το αποτέλεσμα που προσδοκάμε όλοι όσοι οραματιζόμαστε μια διαφορετική προσέγγιση στη διοίκηση της Καρπάθου.

Είναι γεγονός ότι οι κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου υπολειτουργούν με εμφανείς αδυναμίες που ήδη έχουν διαπιστωθεί από όλους (Τεχνικές-Οικονομικές Υπηρεσίες).

Στο προσωπικό δε που εργάζεται για την καθημερινότητα επικρατούν παρόμοιες συνθήκες.

Παρ’ όλ’ αυτά, οι εργαζόμενοι για την αποκομιδή των απορριμμάτων έδωσαν όλο τον εαυτό τους και με πολύ φιλότιμο για το τόπο τους κατάφεραν να βγάλουν εις πέρας το δύσκολο έργο σε μια σεζόν που είχε μεγάλο όγκο δουλειάς και απαιτήσεις σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα χρόνια όπου η τουριστική κίνηση ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. 

Επίσης οφείλω να σημειώσω ότι σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται  δυστοκίες κατά τη διενέργεια των συνεργασιών της διοικήσεως με τους εκάστοτε ιδιώτες όπως συμβάσεις έργων, προμηθειών κ.λ.π.

Ένα πραγματικό ερώτημα που παραμένει αναπάντητο αρκετό καιρό είναι, πως οι πολιτικοί προϊστάμενοι και η Διοίκηση θα καταφέρουν να συγχρονιστούν με τις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους εφαρμόζοντας τους νόμους και τους κανόνες από κάθε πλευρά όπως προβλέπεται, ώστε να υπάρχει αφενός αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία και αφετέρου να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα που επιτέλους θα είναι εμφανές στον πολίτη της Καρπάθου.

 Τέλος, σεβόμενος τον όρκο που έδωσα κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου να υπηρετήσω και να προασπίζομαι τα συμφέροντα του Δήμου θέλω να κάνω σαφές ότι θα συνεχίσω να προσφέρω από τη θέση του δημοτικού συμβούλου μέχρι το τέλος της θητείας μου.

Εμμανουήλ Βασιλαράκης 

Αντιδήμαρχος Δήμου Καρπάθου 

Κάρπαθος 25-9-2022