Mε πολυμελή μουσική αντιπροσωπεία συμμετέχει η Κάρπαθος στην 18η Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών και Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Αιγαίου, που πραγματοποιείται στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου ε.έ. στην Κέα. Η Συνάντηση θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, καθώς επιστρέφει στο νησί απ’ όπου ξεκίνησε πριν είκοσι χρόνια.
Την Καρπαθιακή Μουσική Αντιπροσωπεία αποτελούν οι παραδοσιακοί μουσικοί:
1. Δράκος Μηνάς του Κομν., Τσαμπούνα – Όλυμπος
2. Ζωγραφίδης Μιχάλης του Γεωρ., Λύρα, Λαούτο, Τραγούδι – Όλυμπος
3. Λιγνός Γιάννης του Κων., Λύρα, Λαούτο, Τραγούδι – Σπόα
4. Μιχαηλίδης Μηνάς του Ιωάν., Λύρα, Λαούτο, Τραγούδι – Όλυμπος
5. Πολίτης Νίκος του Νικία, Τραγούδι – Όλυμπος
6. Πρεάρης Μηνάς του Γεωρ., Λύρα, Λαούτο, Τραγούδι – Όλυμπος
7. Τσαμπανάκης Γιάννης του Μηνά, Τσαμπούνα, Λαούτο, Τραγούδι – Όλυμπος
8. Χατζηγεωργίου Ντίνος του Γιάγκου, Λαούτο – Μενετές
9. Χαψής Αντώνης του Νικ., Λαούτο – Όλυμπος
10. Χηράκης Κωστής του Βασ., Τσαμπούνα – Όλυμπος
Την κεντρική ευθύνη της συγκρότησης και το γενικό συντονισμό της αποστολής έχει ο σύμβουλος πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Η. Ν. Κάσου Γιώργος Νικ. Τσαμπανάκης, ενώ τη γενική εποπτεία της δράσης έχει η έπαρχος Καρπάθου – Η. Ν. Κάσου Πόπη Ιωάν. Νικολαΐδου.
Ο σχεδιασμός και η οργάνωση της φετινής Μουσικής Συνάντησης γίνεται από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Διεύθυνση Πολιτισμού και Αθλητισμού Κυκλάδων), τον δήμο Κέας και την Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων».
Επιστημονικά υποστηρίζουν τη διοργάνωση το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και ο Τομέας Εθνομουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην υποστήριξη της διοργάνωσης συμμετέχουν το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς) και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Γεν. Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής). Αποφασιστικής σημασίας για την επιτυχία της Συνάντησης είναι η συμβολή των τοπικών και πολιτιστικών φορέων του νησιού.
Οι Συναντήσεις αποτελούν μια κορυφαία υπερτοπικής σημασίας πολιτιστική δράση στον χώρο του Νοτίου Αιγαίου. Οι πρώτες συζητήσεις για τη δημιουργία των Μουσικών Συναντήσεων Λαϊκών Πνευστών ξεκίνησαν το 2000, στην Κέα, με άξονα την αρχέγονη εκστατική εμπειρία που εμπνέουν τα παλαιότατα λαϊκά πνευστά όργανα.
Η πρώτη Συνάντηση στην Κέα τον Μάιο του 2002, ξεκίνησε με λιγότερους από τριάντα Κυκλαδίτες μουσικούς.
Στη μακρόχρονη εξελικτική πορεία των Συναντήσεων προστίθενται συνεχώς και άλλοι μουσικοί, από τα Δωδεκάνησα (Κάρπαθο, Κάσο, Κάλυμνο, Λέρο κ.λπ.) το ανατολικό Αιγαίο (Σάμος, Ικαρία), την Εύβοια, την Κρήτη, τον Πόντο. Στις πολυπληθείς ομηγύρεις φιλοξενούνται επίσης και παίρνουν ενεργό μέρος και νέοι μουσικοί από την Αθήνα, από τη Βόρεια Ελλάδα (γκάιντες), καθώς και -συχνά- από το εξωτερικό.
Μετά την Κέα, συναντήσεις έγιναν στην Κύθνο, τη Νάξο, τη Μύκονο, την Πάρο, την Αντίπαρο, την Άνδρο, τη Σύρο, τη Σαντορίνη και την Ικαρία. Η δράση έχει πλέον πάρει Παναιγαιακό χαρακτήρα, ενώ οι οργανοπαίκτες που συμμετέχουν κάθε χρόνο σ’ αυτές αγγίζουν τους διακόσιους.
Παράλληλα, το 2005 ξεκίνησε μια ανάλογη δράση που σήμερα καλύπτει τα νησιά σε επίπεδο Νοτίου Αιγαίου, με τους ίδιους διοργανωτές και με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Φοίνικα» Σύρου. Οι Συναντήσεις Παραδοσιακής Μουσικής Νέων έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί με μεγάλη συμμετοχή στα νησιά Σύρο, Νάξο, Τήνο, Αμοργό, Σέριφο και Σίφνο.
Οι πλατιές επαφές που δημιουργήθηκαν μέσα από τις Μουσικές Συναντήσεις, συνιστούν πλέον για τα νησιά μας μια διαρκή και ενεργή πολιτιστική κοινότητα, που χαρακτηρίζεται από τη συνεχή και συστηματική προσπάθεια ανάδειξης του μουσικού πλούτου του αιγαιακού χώρου.
Αναγνωρίζοντας το γεγονός αυτό, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού και Αθλητισμού Κυκλάδων της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έχει δρομολογήσει την ένταξη των λαϊκών πνευστών του Αιγαίου, ως δράση καλής πρακτικής, στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.