Την ικανοποίησή του για τις πρόσφατες εξελίξεις σε νομοθετικό επίπεδο, που τακτοποιεί τις οργανικές θέσεις των κληρικών, εξέφρασε με δηλώσεις του προς την «δημοκρατική» ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.
«Πλέον, τακτοποιούνται οι οργανικές θέσεις και τρία κλίματα: Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησία της Κρήτης και στις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου. Δεν δημιουργούνται νέες θέσεις, αλλά οι υπάρχουσες θέσεις κατοχυρώνονται επισήμως και δια νόμου. Αυτό, μας ικανοποιεί», όπως τόνισε.
Ερωτηθείς σχετικά με τις ελλείψεις σε κληρικούς, ο Μητροπολίτης Ρόδου, δήλωσε πως «Καμία Μητρόπολη στα Δωδεκάνησα δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα κενά. Αυτή η λύση πάντως, μας ικανοποιεί».
Αναλυτικότερα, το νέο πλαίσιο που εξορθολογίζει το καθεστώς κάτω από το οποίο προσλαμβάνονται και επιτελούν τα καθήκοντά τους οι ιερείς προωθεί το υπουργείο Παιδείας με σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.
Στόχο αποτελεί και η επικαιροποίηση νόμων που αποτελούσαν σημαντικό βάρος στις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους και όλα αυτά χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός ούτε ένα ευρώ, ενώ παράλληλα δίνεται τέλος στην ιδιότυπη νομική «ομηρεία» χιλιάδων κληρικών.
Με την επικαιροποίηση του νόμου 536 του 1945 δίνεται λύση στο πρόβλημα χιλιάδων κληρικών που η οργανική τους θέση ήταν κυριολεκτικά «στον αέρα», παρά το γεγονός ότι είχαν προσληφθεί από το κράτος με τα αντίστοιχα ΦΕΚ, υπηρετούν και αμείβονται κανονικά.
Αυξάνονται οι οργανικές θέσεις
Πλέον με τον νέο νόμο στις ήδη υπάρχουσες 6.000 θέσεις που προέβλεπε ο νόμος του 1945 προστίθενται άλλες 2.311 μόνιμες οργανικές θέσεις. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πραγματοποιηθούν 2.311 και 955 νέες προσλήψεις κληρικών αφού οι συγκεκριμένοι ήδη υπάρχουν, υπηρετούν και αμείβονται από το κράτος και φυσικά δεν θα αλλάξει το παραμικρό στην μισθολογική ή ασφαλιστική τους κατάσταση.
Οι οργανικές θέσεις θα ανήκουν στις Μητροπόλεις
Την κατανομή των οργανικών θέσεων στις Μητροπόλεις της περιφέρειας θα κάνει η Ιερά Σύνοδος και στη συνέχεια θα εκδοθούν τα σχετικά προεδρικά διατάγματα ενώ είναι σημαντικό να αναφερθεί πως για να είναι σίγουρο πως οι πραγματικές ανάγκες κάθε τοπικής Εκκλησίας καλύπτονται επαρκώς, οι οργανικές θέσεις δεν θα είναι «προσωπικές», αλλά θεσμικές.
Δηλαδή οι οργανικές θέσεις θα ανήκουν στις Μητροπόλεις και όχι στα πρόσωπα. Εάν ένας κληρικός θέλει να φύγει από μια Μητρόπολη για να υπηρετήσει σε μια άλλη θα μπορεί να το πράξει αυτό εφόσον η Μητρόπολη προορισμού του έχει αντίστοιχη κενή οργανική θέση αφού φεύγοντας δεν θα μπορεί να πάρει «μαζί του» την οργανική θέση του αλλοιώνοντας το οργανόγραμμα της κάθε Μητρόπολης.
Στην Εκκλησία, το κόστος επιπλέον προσλήψεων
Στην περίπτωση που κάποιοι Μητροπολίτες επιθυμούν να προσλάβουν επιπλέον κληρικούς από αυτούς που προβλέπονται στις οργανικές θέσεις που θα αντιστοιχούν στις επαρχίες τους, θα μπορούν να το πράττουν προσλαμβάνοντας ιδιωτικά τους κληρικούς αυτούς στην Μητρόπολή τους.
Οι κληρικοί δηλαδή αυτοί, θα υπηρετούν μεν όπου επιθυμούν αλλά εφόσον δεν υπάρχει η αντίστοιχη οργανική θέση θα αμείβονται απευθείας από την Μητρόπολη χωρίς αυτό να επηρεάζει τον τελικό προϋπολογισμό του κράτους.
Με άλλη διάταξη δίνεται η δυνατότητα στην Εκκλησία να χειροτονεί νέους επισκόπους χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Μέχρι σήμερα οι επίσκοποι που μπορούσαν να χειροτονηθούν ήταν οι προβλεπόμενοι από τον Κατασταστικό Χάρτη και τις σχετικές αποφάσεις. Πλέον η Ιερά Σύνοδος θα μπορεί να εκλέγει όσους επισκόπους κρίνει πως χρειάζονται για τις ανάγκες της, όμως εφόσον η θέση για την οποία θα εκλεγούν δεν είναι από τις προβλεπόμενες, τότε δεν θα γίνεται καμία αλλαγή στην μισθοδοτική τους κατάσταση.
Η μόνη διαφορά που προβλέπει ο υπό ψήφιση νόμος είναι στις περιπτώσεις σύστασης νέων Μητροπόλεων. Τότε θα συστήνεται κανονικά η θέση νέου Μητροπολίτη και μόνο, αφού θεωρείται πως στην περιοχή που θα αποσπαστεί ώστε να δημιουργηθεί η νέα Μητρόπολη θα υπάρχουν εκ των πραγμάτων δομές και προσωπικό.
Επιπρόσθετα, ο Μητροπολίτης Ρόδου εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του (που βρίσκει σύμφωνους και τους ιεράρχες στις Ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου) σχετικά με την νομική εξασφάλιση των Μητροπόλεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στα Δωδεκάνησα, συμπεριλαμβανομένης της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου.
Ύστερα από 75 ολόκληρα χρόνια (!) το ελληνικό δημόσιο κατάφερε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διατυπώσεις και να ξεκαθαρίσει την υπόθεση.
«Είναι πολύ σημαντική αυτή η εξέλιξη. Δεν υπήρχε νόμος που να ρυθμίζει ό,τι έχει σχέση με το κράτος και τα της διοικήσεώς τους. Τώρα πλέον, αποκτούν νομικό καθεστώς και ξεκαθαρίζεται με ποιο τρόπο θα διοικούνται όλα (τα μοναστήρια, οι Μητροπόλεις, οι ενορίες κ.λπ.) Αυτό μας ικανοποιεί πλήρως…», όπως τόνισε.
Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, οι πέντε Μητροπόλεις των Δωδεκανήσων αλλά και η Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου, εκκλησιαστικές οντότητες άμεσα συνδεδεμένες με τον Οικουμενικό Θρόνο, θα αποκτήσουν όλες τις απαραίτητες νομικές θωρακίσεις για την λειτουργία τους, όπως ακριβώς έχουν και όλες οι υπόλοιπες Μητροπόλεις ανά την επικράτεια.
Έτσι, με βάση το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, οι Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου θα είναι στο εξής Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι κληρικοί που υπηρετούν σε αυτές θα έχουν κανονικά τις οργανικές τους θέσεις ενώ η περιουσία των Μητροπόλεων των Ναών και των Μονών θα είναι πλήρως διασφαλισμένη.
Αξίζει να σημειωθεί πως ύστερα και από την διευθέτηση των νομικών αναγκών των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου, το ελληνικό κράτος αποκτά ένα ενιαίο δίκτυ προστασίας των θρησκευτικών φορέων της χώρας, των θρησκευτικών λειτουργών αλλά και των ίδιων των πολιτών που θρησκεύουν αφού πλέον δεν θα υπάρχει ούτε ένας θρησκευτικός φορέας στην επικράτεια που να μην λειτουργεί κάτω από συγκεκριμένες νομικές προϋποθέσεις.
Eάν σε αυτά μά λίστα προστεθούν όλες οι ρυθμίσεις με κυρίαρχο τον νόμο που θεσπίστηκε για την λειτουργία των υπολοίπων θρησκευτικών κοινοτήτων και εκκλησιαστικών νομικών προσώπων εκτός της επικρατούσας θρησκείας μιλάμε για μια «ιστορική τακτοποίηση» του θρησκευτικού χάρτη της χώρας.
Μετά την ψήφιση των ρυθμίσεων για τις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου ξεκινά ένας εξάμηνος «αγώνας δρόμου» για τις εκεί εκκλησιαστικές αρχές που θα πρέπει να εκδώσουν το σύνολο των διαπιστωτικών πράξεων για κάθε ναό και μονή της περιοχής τους.
Πηγή:www.dimokratiki.gr