Με εξώδικη Δήλωση Πρόσκληση και Διαμαρτυρία (30) πολίτες (Ξενοδόχοι – ιδιώτες κλπ) μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του Δημοτικού διαμερίσματος Μενετών και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αμμοοπής διαμαρτύρονται και καταγγέλουν ότι στην περιοχή «Αρδάνι-Αμμοοπή» υπάρχει μεγάλο  πρόβλημα  από την ανεπιτήρητη ανεξέλεγκτη και απαράδεκτη  βόσκηση ζώων και συγκεκριμένα αιγών.

Η εξώδικη καταγγελία των στρέφεται κατά του Δήμου Καρπάθου και κοινοποιείται μάλιστα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, στον κ. Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Καρπάθου, στην κ. ‘Επαρχο  του Επαρχείου Καρπάθου και Ηρωικής Νήσου Κάσου και στον κ.  Δασονόμο Καρπάθου.

Οι  πολίτες επισημαίνουν ότι παρά τις έντονες και συνεχείς οχλήσεις και διαμαρτυρίες μας ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΠΙ  ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται η απουσία των υπεύθυνων κρατικών και τοπικών υπηρεσιών είναι απίστευτη και όλοι (επιχειρήσεις τουριστικές μονάδες και κάτοικοι) έχουν παραδοθεί στην τύχη κτυπημένοι από «κτηνοτροφία» μιας άλλης εποχής, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή καλλιεργειών, δένδρων την πλήρη και μάλιστα καθημερινή κατάλειψη Ξενοδοχειακών Μονάδων από ανεπιτήρητα ζώα, στην πλέον Τουριστική Περιοχή της Καρπάθου «ΑΜΜΟΟΠΗ» κλπ.  και βεβαίως ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ την καθημερινή παρενόχληση των τουριστικών επιχειρήσεων, εξαφανίζοντας κάθε ίχνος πράσινου, λουλούδια,  καλλωπιστικά φυτά,  δένδρα κήπους κλπ και βρωμίζοντας κοινόχρηστους χώρους ξενοδοχείων και κατοικιών.

Οι ιδιοκτήτες των Ξενοδοχειακών μονάδων  και των κατοικιών της περιοχής ευρισκόμενοι σε απόγνωση αναγκάζονται να  προβαίνουν σε ακαλαίσθητες  περιφράξεις  με υψηλά – διπλά συρματοπλέγματα για να αντιμετωπίσουν την καθημερινή λαίλαπα των αιγών με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια γενικότερη αντιαισθητική εικόνα,  που επιβαρύνει και υποβαθμίζει την αισθητική όλης της τουριστικής περιοχής.

Οι ιδιοκτήτες καταγγέλλουν ότι αναγκάζονται καθημερινά και μάλιστα πολλές φορές κάθε ημέρα να εγκαταλείπουν τις  επιχειρήσεις των και να καταδιώκουν τα ανεπιτήρητα ζώα, προκειμένου να τα απομακρύνουν από τις ξενοδοχειακές τους μονάδες και τις κατοικίες τους.

Όλη αυτή η αρχαίγονη, συνεχιζόμενη  και εκτός ελέγχου κατασταση δημιουργείται από συγκεκριμένο «κτηνοτρόφο της περιοχής Αρδάνι», ο οποίος   και  εκμεταλλεύεται εις το έπακρον την δεδομένη απουσία  του Δήμου ως αρμόδιου οργάνου να περισυλέξει τα ανεπιτήρητα ζώα και να επιβάλλει τα εκ του νόμου οριζόμενα πρόστιμα στον κτηνοτρόφο.

Ο κτηνοτρόφος αυτός ο οποίος διαθέτει μεγάλα κοπάδια αιγών τα αφήνει ανεπιτήρητα  και ελεύθερα να κινούνται μέσα στην τουριστική περιοχή και στις ιδιοκτησίες των πολιτών αδιαφορώντας για τις συνέπειες αφού γνωρίζει ότι οι πράξεις του δεν υφίστανται  συνέπειες  για όλα όσα πράττει αφού  ο αρμόδιος Δήμος Καρπάθου είναι εντελώς  ανύπαρκτος στις εκ του νόμου  οριζόμενες υποχρεώσεις και ευθύνες του (περισυλλογή των αιγών και επιβολή προστίμων).

Όλα αυτά τα χρόνια παρά τις καθημερινές εισβολές ανεπιτήρητων ζώων στις ξενοδοχειακές μονάδες και λοιπές ιδοκτησίες των περιοχών ο Δήμος Καρπάθου είναι ανύπαρκτος και ανίκανος  να προστατεύσει τους πολίτες από το φαινόμενο αυτό.

Ο συγκεκριμένος κτηνοτρόφος διατηρεί μεγάλο  και απροσδιόριστο αριθμό αιγών, οι οποίες  βόσκουν ανεπιτήρητα όχι μόνο στις άνω περιοχές «Αρδάνι» και «Αμμοπή» , αλλά και στις περιοχές «Λαρνιώτισα» «Πατέλλα», «Αγία Κυριακή» «Μέρτος», αλλά ακόμη και γύρω αν όχι μέσα στην πόλη της Καρπάθου (Πηγάδια).

Ο κτηνοτρόφος αυτός όχι μόνο δεν περιορίζει την παράνομη βοσκή και τον έλεγχο των ζώων  του,  αλλά απεναντίας συνεχίζει την τακτική της παράνομης βοσκής των αιγών του και  αρνείται να συμμορφωθεί  κορυφώνοντας μάλιστα την παράνομη συμπεριφορά του με απειλές κατά ιδιοκτήτη Ξενοδοχειακής μονάδος (Παναγιώτη Βασίλα) ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για την συνεχιζόμενη απαράδεκτη προσβολή  της νεοσύστατης Ξενοδοχειακής του μονάδος στην θέση «Αρδάνι».

Ο Δήμος Καρπάθου γνωρίζει πολύ καλά, ότι η μη ανεκτή πλέον αυτή κατάσταση επικρατεί και σ άλλες περιοχές του νησιού μας από την ανεπιτήρητη βόσκηση αιγοπροβάτων και άλλων δήθεν κτηνοτρόφων, από την οποία πέραν της επανειλημμένης καταστροφής των ιδιοκτησιών  και του φυσικού περιβάλλοντος,  από την κυκλοφορία των ζώων αυτών  ακόμα και στους κεντρικούς δρόμους του νησιού μας, (Επαρχιακοί και Δημοτικοί  οδοί) προκαλούνται τροχαία ατυχήματα, με κίνδυνο κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου να προκληθούν   περισσότερα και σοβαρότερα.

Η κατάσταση που υπάρχει στην Κάρπαθο και ειδικότερα στην  περιοχή της Αμμοοπής-Αρδάνι, δεν μπορεί να συνεχιστεί περαιτέρω, ούτε βεβαίως οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν άλλο την συνεχιζόμενη απαράδεκτη καταστροφή, την δυσφήμιση των επιχειρήσεων τους και την επικράτηση της προκλητικής και συνεχιζόμενης ανομίας.

Λόγω της ανυπαρξίας του Δήμου έχει δυστυχώς  παγιωθεί η ασυδοσία της παράνομης και ποινικά κολάσιμης αυτής κατάστασης λόγω της μη εκτέλεσης των καθηκόντων των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών.

‘Ολοι γνωρίζουν «εξ ιδίων όμασι» την λαίλαπα που λυμαίνεται καθημερινά όλες τις περιοχές και βέβαια γνωρίζουν ποιο πρόσωπο προκαλεί όλη αυτήν την κατάσταση,  αφού πλέον είναι καθημερινό φαινόμενο «κοπάδια αιγών» να εισέρχονται καθημερινά εντός λειτουργούντων Ξενοδοχειακών Μονάδων, να εγκλωβίζονται τα ζώα μέσα στις πισίνες και «ο ιδιοκτήτης των να παρακολουθεί από υψηλότερα σημεία και σε απόσταση» και όλο αυτό  να εξελίσσεται καθημερινά στην πλέον γνωστή και πολυσύχναστη περιοχή του Νησιού στην «ΑΜΜΟΟΠΗ».

Ο Δήμος  μέχρι σήμερα  δεν έχει  εκπληρώσει ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ τις από τον νόμο προβλεπόμενες συγκεκριμένες υποχρεώσεις σας (αρθ. 17 Ν. 4056/2012)  για την επίλυση του σοβαρότατου αυτού προβλήματος,  αν και πολλές φορές με εξαγγελίες του, υποσχέθηκε να το πράξει.

Με την Εξώδικη Δήλωση των οι πολίτες  καλούν όπως οι Αρμόδιες υπηρεσίες (Δήμος Καρπάθου κλπ) να ενεργήσουν άμεσα και σύμφωνα με τις νόμιμες υποχρεώσεις των για την παύση της απαράδεκτης παράνομης ανεπιτήρητης βόσκησης αιγών  στις παραπάνω περιοχές, αλλά και σ’ όλο το νησί μας, εφαρμόζοντας το νόμο επιβάλλοντες τις νόμιμες κυρώσεις, και βεβαίως να μεριμνήσει  ΑΜΕΣΑ για την σύλληψη των ανεπιτήρητων ζώων όπως ρητά ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία άλλως θα προβούν σε περαιτέρω δικαστικές  ενέργειες κατά των υπευθύνων.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΡΧΗΣ.
ΕΞΩΔΙΚΟΣ ΔΗΛΩΣΗ- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ- ΑΙΤΗΣΗ ΜΕΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΩΣ.

  1. Εμμανουήλ Μαγριπλή του Μιχαήλ, Προέδρου της Κοινότητας Μενετών του Δήμου Καρπάθου, κατοίκου Κοινότητας Μενετών Καρπάθου.
  2. Του εδρευόντος στην Κοινότητα Μενετών Καρπάθου, Συλλόγου με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΜΜΟΟΠΗΣ» νομίμως εκπροσωπουμένου.
  3. Κατοίκων και επιχειρηματιών των περιοχών «ΑΜΜΟΟΠΗ», «ΑΡΔΑΝΙ» της Κοινότητας Μενετών του Δήμου Καρπάθου, που υπογράφουμε παρακάτω.
  4. Κατοίκων περιοχής «ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ» Πηγαδίων Καρπάθου του.

ΚΑΤΑ

Του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «ΔΗΜΟΣ  ΚΑΡΠΑΘΟΥ», ο οποίος εδρεύει στον Δήμο Καρπάθου, νομίμως εκπροσωπουμένου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ ΣΤΟΥΣ:

κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΡΟΔΟΥ, ΕΙΣ ΡΟΔΟ,
κ. Επαρχο  του Επαρχείου Καρπάθου και Ηρωικής Νήσου Κάσου, εις Κάρπαθο.
κ. ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ Α.Τ. ΚΑΡΠΑΘΟΥ, ΕΙΣ ΚΑΡΠΑΘΟ.
κ. Δασονόμο Καρπάθου, εις Κάρπαθο.

Πολύ καλά βέβαια γνωρίζετε το πρόβλημα, το οποίο  απασχολεί  όχι μόνο εμάς,  αλλά και όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρηματίες (Ξενοδοχεια – Εστιατορια – κατοικίες – αγροκτήματα κλπ) σ’ όλο το νησί της Καρπάθου και ιδίως στην περιοχή «Αμμοοπή» από την ανεπιτήρητη ανεξέλεγκτη και απαράδεκτη  βόσκηση ζώων και συγκεκριμένα αιγών.

Παρά τις έντονες και συνεχείς οχλήσεις και διαμαρτυρίες μας ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΠΙ  ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται η απουσία των υπεύθυνων κρατικών και τοπικών υπηρεσιών είναι απίστευτη και όλοι μας (επιχειρήσεις τουριστικές μονάδες και κάτοικοι) έχουμε παραδοθεί στην τύχη κτυπημένοι από «κτηνοτροφία» μιας άλλης εποχής,   με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή καλλιεργειών, δένδρων την πλήρη και μάλιστα καθημερινή κατάλειψη Ξενοδοχειακών Μονάδων από ανεπιτήρητα ζώα , στην πλέον Τουριστική Περιοχή της Καρπάθου «ΑΜΜΟΟΠΗ» κλπ.  και βεβαίως ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ την καθημερινή παρενόχληση των τουριστικών μας επιχειρήσεων, εξαφανίζοντας κάθε ίχνος πράσινου, λουλούδια,  καλλωπιστικά φυτά,  δένδρα κήπους κλπ και βρωμίζοντας κοινόχρηστους χώρους ξενοδοχείων και κατοικιών.

Οι ιδιοκτήτες των Ξενοδοχειακών μονάδων  και των κατοικιών της περιοχής  αναγκαζόμαστε να  προβαίνουμε σε ακαλαίσθητες  περιφράξεις  με υψηλά – διπλά συρματοπλέγματα για να αντιμετωπίσουμε την καθημερινή λαίλαπα των αιγών με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια γενικότερη αντιαισθητική εικόνα,  που επιβαρύνει και υποβαθμίζει την αισθητική όλης της τουριστικής περιοχής.

Οι ιδιοκτήτες αναγκαζόνται καθημερινώς να εγκαταλείπουν τις  επιχειρήσεις των και να καταδιώκουν τα ζώα, προικειμένου να τα απομακρύνουν από τις ξενοδοχειακές τους μονάδες και τις κατοικίες τους.

Όλη αυτή η αρχαίγονη, συνεχιζόμενη  και εκτός ελέγχου κατάσταση δημιουργείται από συγκεκριμένο «κτηνοτρόφο» , ο οποίος   και  εκμεταλλεύεται εις το έπακρον την δεδομένη απουσία των υπευθύνων υπηρεσιών.

Ουδόλως επιτηρεί τα ζώα του και βεβαίως διερωτόμαστε, εάν έχει λάβει άδεια διατήρησης ποιμνίου στις περιοχές αυτές.

Ο συγκεκριμένος  διατηρεί μεγάλο  και απροσδιόριστο αριθμό αιγών, οι οποίες  βόσκουν ανεπιτήρητα όχι μόνο στις άνω περιοχές «Αρδάνι» και «Αμμοπή» , αλλά και στις περιοχές «Λαρνιώτισα» «Πατελλα», «Αγία Κυριακή» «Μέρτος», αλλά ακόμη και γύρω αν όχι μέσα στην πόλη της Καρπάθου (Πηγάδια).  Οχι μόνο δεν περιορίζει την παράνομη βοσκή και τον έλεγχο των ζώων  του,  αλλά απεναντίας συνεχίζει την τακτική της παράνομης βοσκής των αιγών του και  αρνείται να συμμορφωθεί  κορυφώνοντας μάλιστα την παράνομη συμπεριφορά του με απειλές κατά ιδιοκτήτη Ξενοδοχειακής μονάδος (Παναγιώτη Βασίλα) ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για την συνεχιζόμενη απαράδεκτη προσβολή  της Ξενοδοχειακής του μονάδος στην θέση «Αρδάνι».

Γνωρίζετε βέβαια, ότι η μη ανεκτή πλέον αυτή κατάσταση επικρατεί και σ άλλες περιοχές του νησιού μας από την ανεπιτήρητη βόσκηση αιγοπροβάτων και άλλων δήθεν κτηνοτρόφων , από την οποία πέραν της επανειλημμένης καταστροφής των ιδιοκτησιών  και του φυσικού περιβάλλοντος,  από την κυκλοφορία των ζώων αυτών  ακόμα και στους κεντρικούς δρόμους του νησιού μας, (Επαρχιακοί και Δημοτικοί  οδοί) προκαλούνται τροχαία ατυχήματα, με κίνδυνο κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου να προκληθούν   περισσότερα και σοβαρότερα για τα οποία βεβαίως και θα φέρετε  την ευθύνη από την παράλειψη εκτέλεσης των κατά νόμο καθηκόντων σας.

Επειδή η κατάσταση που υπάρχει στην Κάρπαθο και ειδικότερα στην  περιοχή της Αμμοοπής-Αρδάνι, δεν μπορεί να συνεχισθεί περαιτέρω, ούτε βεβαίως είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε άλλο την συνεχιζόμενη απαράδεκτη καταστροφή, την δυσφήμιση των επιχειρήσεων μας και την επικράτηση της προκλητικής και συνεχιζόμενης ανομίας.

Επειδή παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες μας και την εκ μέρους σας πλήρη γνώση της παράνομης κατάστασης , που με την παράλειψη σας παγιώθηκε, ουδέν απολύτως πράττετε για την επίλυση του προβλήματος αυτού σύμφωνα με τις αρμοδιότητες και καθήκοντα τους, όπως προβλέπονται στον νόμο.

Επειδή λόγω της ανυπαρξίας του Δήμου έχει δυστυχώς  παγιωθεί η ασυδοσία της παράνομης και ποινικά κολάσιμης αυτής κατάστασης λόγω της μη εκτέλεσης των καθηκόντων των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών.

Επειδή στην περιοχή έχουν ανεγερθεί πολλές και αξιόλογες τουριστικές μονάδες και έχουν επενδυθεί σημαντικότατα ποσά συμβάλλοντας σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα έπρεπε να συμβάλλουν στην στήριξη των, δεν έχουν πράξει απολύτως  τίποτα τα τελευταία χρόνια,  ενώ όλοι γνωρίζουν «εξ ιδίων όμασι» την λαιλαπα που λυμαινεται καθημερινα ολες τις περιοχές και βεβαια γνωρίζουν ποιο προσωπο προκαλεί όλη αυτην την κατάσταση,  αφου πλέον είναι καθημερινο φαινόμενο «κοπαδια αιγών» να εισέρχονται καθημερινα εντος λειτουργούντων Ξενοδοχειακών Μοναδων, να εγκλωβίζονται τα ζωά μεσα στις πισινες και «ο ιδιοκτητης των να παρακολουθεί από υψηλότερα σημεια και σε αποσταση» και όλο αυτό  να εξελίσσεται καθημερινα στην πλέον γνωστή και πολυσύχναστη περιοχή του Νησιού στην «ΑΜΜΟΟΠΗ».

Επειδη ολες οι τουριστικές επιχειρησεις της περιοχής καταβάλλουμε ετησίως σημαντικότατα ποσά φόρων συμβαλλοντας στην αναπτυξη του τοπου μας  και γενικώτερα στην Ελληνική Οικονομία χωρίς να έχουμε καμία ΑΠΟΛΥΤΩΣ στηριξη από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Επειδη μεχρι σημερα  δεν εχετε  εκπληρωσει ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ τις από τον νόμο προβλεπόμενες συγκεκριμένες υποχρεώσεις σας (αρθ. 17 Ν. 4056/2012)  για την επίλυση του σοβαρότατου αυτού προβλήματος,  αν και πολλές φορές με εξαγγελίες σας, υποσχεθήκατε να πράξετε τούτο.

ΕΠΕΙΔΗ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΗΤΟΙ:

ΓΙ’ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

Και με την ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος μας

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ  Οπως άμεσα ενεργήσετε σύμφωνα με τις νόμιμες υποχρεώσεις σας για την παύση της απαραδεκτης παράνομης ανεπιτήρητης βόσκησης αιγών  στις παραπάνω περιοχές, αλλά και σ’ όλο το νησί μας, εφαρμόζοντας το νόμο επιβάλλοντες τις νόμιμες κυρώσεις, και βεβαίως να μεριμνήσετε ΑΜΕΣΑ για την σύλληψη των ανεπιτηρητων ζωων κλπ.

ΑΛΛΩΣ

Επιφυλασσόμενοι ρητά κάθε νομίμου δικαιώματος μας

ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ, ότι θα ασκήσουμε όλες τις  ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΕΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ μας εις βάρος σας και εις βάρος οιουδήποτε άλλου υπευθύνου.