Αυτή την Κυριακή, η Συνάντηση είναι αφιερωμένη στην έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22.
Με αφορμή την πρωτότυπη έκθεση, που εντάσσεται στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Άντζελα Τσιφτσή συνομιλεί με τον καθηγητή Ιστορίας, γενικό γραμματέα του Ιδρύματος, Ευάνθη Χατζηβασιλείου, τη μουσειολόγο, συνεπιμελήτρια της έκθεσης Άννα Ενεπεκίδου και τον καθηγητή εθνομουσικολογίας, μουσικολογικό επιμελητή της έκθεσης Λάμπρο Λιάβα, μεταξύ άλλων, για:
- Τους ήχους που αποτυπώνουν το βίωμα και το συναίσθημα εκείνων που έζησαν την τραγωδία και ήρθαν στην ελεύθερη πατρίδα, αλλά και των γενεών που ακολούθησαν· και όχι απλώς αποτυπώνουν, αλλά και τα μετασχηματίζουν σε δημιουργία.
- Τον ρόλο και τη σημασία της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης ως κιβωτών μνήμης, που λειτούργησαν ως «μήτρες μουσικής».
- Την αφήγηση της Σμυρνιάς τραγουδίστριας Αγγελικής Παπάζογλου, που προσέγγισε τις προσφυγικές μουσικές μνήμες, τον ρόλο του τραγουδιού στις «χαμένες πατρίδες» και τον μετασχηματισμό του στην Ελλάδα: εκεί αποτέλεσε κεντρικό κώδικα επικοινωνίας, ισχυρό συμβολικό κεφάλαιο για τη διατήρηση της εθνοπολιτισμικής ταυτότητας και κινητήρια δύναμη για την ελευθερία.
- Τις επιρροές στους ντόπιους μουσικούς και τη διασταύρωσή του με το ρεμπέτικο. Τη ζωή και η μουσική δημιουργία στη νέα πατρίδα.
- Το πώς, μέσα από τη μουσική, που αποτελεί άσκηση και στοιχείο ελευθερίας, το ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες μπόλιασαν με τον πολιτισμό τους όλους τους Έλληνες.
- Τα στοιχεία της έκθεσης που αναφέρονται στη ζωή των προσφύγων που έφτασαν στον Ελλαδικό χώρο από τη Σμύρνη, την Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη και την Προποντίδα, την Ανατολική και τη Βόρεια Θράκη (Ανατολική Ρωμυλία).
Συνάντηση
Αυτή την Κυριακή 10/7 στις 19.00 και σε επανάληψη τη Δευτέρα 11/7 στις 22.00 στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.