Το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022 ο κ. Διακογεωργίου παρέστη στη «Γιορτή Γεωργού και Κτηνοτρόφου» στη Μονόλιθο. Πρόκειται για μια γιορτή θεσμό που χαρακτηρίζει με τον καλύτερο τρόπο τις συνθήκες των κατοίκων του χωριού και την ασχολία τους με τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Καλλιστος Διακογεωργίου, απηύθυνε χαιρετισμό και συνεχάρη τον Πρόεδρο και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονολίθου «Νέα Ζωή» τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μονολίθου, καθώς και όλους τους συντελεστές και φορείς για την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης που σκοπό έχει την ανάδειξη της τοπικής παραγωγής. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Θέλω πρώτα από όλα να συγχαρώ όλες και όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτής της Γιορτής του Γεωργού και του Κτηνοτρόφου που πλέον έχει καθιερωθεί στο κοινό της και συμβάλει δυναμικά στην προβολή και προώθηση της τοπικής μας παραγωγής. Απολαύσαμε τα εύγεστα παραδοσιακά φαγητά και γλυκίσματα φτιαγμένα με μεράκι από τις επιδέξιες γυναίκες της Μονολίθου. Σήμερα είναι ένα πανηγύρι χαράς και τη βραδιά ομορφαίνουν οι δοξαριές της λύρας και του βιολιού αλλά και οι όμορφοι παραδοσιακοί μας χοροί ».
Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο κ. Διακογεωργίου αναφέρθηκε στο επάγγελμα του γεωργού και κτηνοτρόφου λέγοντας: «Μπορεί τα χρόνια να έχουν περάσει αλλά η ανάμνηση παραμένει ζωντανή, είναι τόσο δυνατή που ο χρόνος δεν είναι ικανός να τη ξεθωριάσει. Η κτηνοτροφία και η γεωργία ήταν ο σπουδαιότερος πόρος της οικονομίας όλων των χωριών μας.
Οι κάτοικοι και του δικού μου χωριού, της Λαχανιάς, ήταν γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Κατάγομαι και εγώ από αγροτική -κτηνοτροφική οικογένεια. Δίπλα στον παππού μου και τον πατέρα μου, από μικρή ηλικία βίωσα τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες που απαιτεί το αξιοπρεπές επάγγελμα του αγρότη και του κτηνοτρόφου. Οι παππούδες μας, μας δίδαξαν ότι το να είναι κάποιος «τσοπάνης είναι τίτλος τιμητικός και αξιοζήλευτος.
Πραγματικά αν μελετήσουμε τη ζωή ενός βοσκού θα μάθουμε πολλά για την ιστορία μας για τα ήθη και τα έθιμα. Είναι θεματοφύλακας της Παράδοσης του τόπου μας. Στα έπη του Ομήρου διδαχθήκαμε πόσο σημαντική ήταν η θέση που κατείχε ο τσοπάνης και ήταν ιδιαίτερη τιμή ακόμη και για τους βασιλιάδες να έχουν στην κατοχή τους κοπάδια από πρόβατα. Ακόμη και στα Ευαγγέλια ο Χριστός επέλεξε για τον εαυτό του τον τίτλο του Ποιμένα, του βοσκού, δηλαδή.
Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στη σημασία και αναγκαιότητα αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων ένα από τα οποία είναι και ο πρωτογενής τομέας. “Επισκέφτηκα τα περίπτερα με τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα και οι αναμνήσεις επανήλθαν. Η ανάμνηση της διαδικασίας παρασκευής του τραχανά, το διαδικαστικό του ζυμώματος του χωριάτικου ψωμιού, της παρασκευής του τυριού. Είναι έντονες οι μυρωδιές, συνυφασμένες με τη μυρωδιά της μάνας, της γιαγιάς. Ο πρωτογενής τομέας μια από τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας και ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας πρέπει να ενισχυθεί με κίνητρα και ενέργειες ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης για νέους αγρότες. Ως Περιφέρεια μέσα από προγράμματα, συνεργασίες και δράσεις προσανατολιζόμαστε στην ανάπτυξη και ενίσχυση του Πρωτογενούς Τομέα ώστε να αποτελέσει ακόμη έναν επιπλέον ισχυρό πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας».
Κάλλιστος Διακογεωργίου ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ