Σαν απλός πολίτης αυτού του τόπου πολλές φορές έχω διερωτηθεί, όπως πιστεύω και πολλοί άλλοι συμπατριώτες μας, αν πρέπει να σιωπά κανείς ή να εκφράζει την άποψη του για όσα συμβαίνουν στο αγαπημένο μας νησί την Κάρπαθο, και για όσα προβλέπεται να συμβούν.

ΠΗΓΑΔΙΑ, ΚΑΡΠΑΘΟΣ! ΦΩΤΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΜΜ. ΛΟΙΖΟΣ

Κατέληξα στο συμπέρασμα, ότι όχι μόνο δεν πρέπει να σιωπούμε, αλλά έχουμε καθήκον και χρέος απέναντι στον τόπο μας καθαρά και με παρρησία να θέτουμε τους προβληματισμούς μας και προπάντων τις προτάσεις και τις σκέψεις μας για ένα καλύτερο μέλλον των γενεών που έρχονται.

Είναι γνωστό και φανερό σε όλους, ότι το αχόρταγο σαράκι της διχόνοιας έχει διαποτίσει και έχει εγκατασταθεί προ πολλού στους εκλεγμένους (Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Καρπάθου) σε τέτοιο βαθμό, που όλα φαίνονται να οδηγούνται στα άκρα μεταξύ των «αντιμαχομένων» πλευρών, αφού η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει από τα όρια της οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης.

Εδώ και μήνες το Δημοτικό Συμβούλιο και γενικότερα ο Δήμος μας έπαυσε να αποτελεί τον πυρήνα και την καρδιά πολιτισμένου πολιτικού τοπικού διαλόγου, προτάσεων και πρωτοβουλιών από τις οποίες οι πολίτες αναμένουν λύσεις στα πολλά και δύσκολα προβλήματα, που τον απασχολούν.

Αντίθετα τα όσα πρωτοφανή και επί μεγάλο χρονικό διάστημα διαδραματίζονται και εξελίσσονται στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρπάθου με τα εκατέρωθεν δελτία τύπου έντονου προσωπικού μίσους μας αφήνουν άφωνους και μας εξοργίζουν και βέβαια η ποιότητα των συνεδριάσεων προσβάλλει την προσωπικότητα των πολιτών οι οποίοι προσδοκούν και θέλουν ο Δήμος μας να λειτουργεί πολιτισμένα και παραγωγικά.

Είναι λοιπόν προφανές, ότι η συνέχιση αυτής της νοσηρής και προσβλητικής για όλους μας κατάστασης, θέτει σε άμεσο και μεγάλο κίνδυνο τα συμφέροντα του Δήμου Καρπάθου και των πολιτών.

Τον δημοκρατικό διάλογο στα αιρετά όργανα του Δήμου από τις πρώτες μέρες της παρούσας δημοτικής αρχής αντικατέστησαν τα αμέτρητα δηλητηριώδη δελτία τύπου, με τα οποία κάθε πλευρά εκφράζει έντονο προσωπικό μίσος για την άλλη.

Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι η λειτουργία του Δήμου κάτω απ αυτές τις συνθήκες έχει καταστεί προ πολλού αδύνατη, με αποτέλεσμα την αδυναμία επίλυσης και των πιο βασικών προβλημάτων του τόπου. Προπάντων όμως οι βασικές υποδομές του νησιού εγκαταλείπονται, υπολειτουργούν και καταστρέφονται.

Δυστυχώς ο Δήμος στην κατάσταση που έχει περιέλθει δεν μπορεί να εξασφαλίσει στους πολίτες του ούτε τις αυτονόητες υπηρεσίες του (καθαριότητα – φωτισμός – ύδρευση κλπ) και μάλιστα μέσα σε μια τουριστική περίοδο, η οποία ξεκίνησε αισιόδοξα και δυναμικά.

Ο πυλώνας ανάπτυξης του τόπου μας είναι ασφαλώς «ο τουρισμός», που ευρίσκεται πράγματι σε ανοδική πορεία, εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης παρά τις δύσκολες συνθήκες των τελευταίων ετών (Covid 19).

Τεράστια ποσά από τον μόχθο των συμπατριωτών μας έχουν επενδυθεί στο Νησί και παρ’ όλα αυτά η απαραίτητη συνδρομή του Δήμου μας είναι ανύπαρκτη και καθημερινά προβληματική.

Επίσης τεράστια ποσά εισπράττει ο Δήμος κάθε χρόνο απ όλες τις τουριστικές περιοχές του Νησιού και οι ανταποδόσεις του στις περιοχές αυτές επί πολλά χρόνια είναι μηδενικές και ανύπαρκτες.

Το τουριστικό προιόν είναι πάντα ανταγωνιστικό με άλλους τόπους και προορισμούς και δεν θεωρείται ποτέ δεδομένο και εξασφαλισμένο για κανένα τόπο.

Καθημερινά οι πολίτες διαπιστώνουν, ότι ήδη ολοκληρωμένα έργα βασικής υποδομής, όπως ο ΧΥΤΑ, όπως ο Βιολογικός, (έργα που αποτελούσαν όνειρο πολλών γενιών και ολοκληρώθηκαν με μεγάλες προσπάθειες), όχι μόνο δεν λειτουργούν, αλλά παράγουν δυσμενέστερα και αντίθετα αποτελέσματα σε σχέση με τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκαν.

Ο ΧΥΤΑ μετατράπηκε από έργο προστασίας του περιβάλλοντος σε ανεξέλεγκτη μεγάλη χωματερή.

Ο Βιολογικός δεν επεξεργάζεται τα λύματα, που οδηγούνται στην θάλασσα, και μάλιστα σε κοντινή απόσταση από την πόλη κλπ.

Σε πρόσφατες μάλιστα συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρξαν σοβαρότατες καταγγελίες από τον Πρόεδρο της Κοινότητος Καρπάθου κ. Χατζηκουτσό, ο οποίος επισήμανε με έμφαση: «ως απειλούμενη υγειονομική βόμβα» την μη λειτουργία του Βιολογικού καθαρισμού και των αγωγών του Δήμου Καρπάθου επικαλούμενος μάλιστα την με (αριθ.1/2022 απόφαση της Κοινότητας Καρπάθου) η οποία αναδεικνύει το πραγματικό μέγεθος της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος αναφέροντας ότι «Είμαι σίγουρος ότι τα προβλήματα αυτά στους περισσότερους από εσάς είναι γνωστά, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων σας».

Σύμφωνα με τις επαναλαμβανόμενες σοβαρές καταγγελίες σε διάφορα μέρη του νησιού τα λύματα διατίθενται ανεξέλεγκτα, όπως συμβαίνει στις Μενετές και ακόμα χειρότερα στην Αρκάσα τα οποία καταλήγουν στην θάλασσα και όλα αυτά συμβαίνουν μόλις λίγα μέτρα από τους οικισμούς και τις παραλίες, και δυστυχώς οι καταστάσεις αυτές αφήνουν αδιάφορους τους υπεύθυνους.

Τα θέματα αυτά ενώ είναι θέματα άμεσης προτεραιότητος που δεν επιδέχονται κανένα απολύτως συμβιβασμό και καμία ανοχή εν τούτοις αντιμετωπίζονται με απέραντη κυνικότητα και ανευθυνότητα, ενώ απειλείται η υγεία των πολιτών και η υπόσταση του ίδιου του Νησιού μας.

Ενδεικτικό μάλιστα της απραξίας που επικρατεί στον Δήμο μας είναι και το γεγονός, ότι από το έτος 2008 περίπου εκπονήθηκαν πλήρεις μελέτες εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού για τους οικισμούς Φοινικίου – Αρκάσης, του οικισμού «Λευκού» και της περιοχής «Λακκί- Αμμοοπής-Αρδάνι», οι οποίες όμως παραμένουν επί τόσα χρόνια στα συρτάρια του Δήμου χωρίς επικαιροποίηση και υλοποίηση.

Επίσης στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ετέθη ο προβληματισμός, εάν ο Δήμος θα μπορέσει να ανταπεξέλθει κατά την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο στην παροχή των βασικών υπηρεσιών (περισυλλογή απορριμμάτων, παροχή νερού, την λειτουργία του δημοτικού φωτισμού).

Τα σκουπίδια κατακλύζουν τους κοινόχρηστους χώρους ακόμη και στις πιο τουριστικές περιοχές μας και στο κέντρο της πόλης.

Η παροχή του νερού έντονα προβληματική και ο δημοτικός φωτισμός ανύπαρκτος.

Όλα τα χωριά είναι σε κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης και οι πολίτες ευρίσκονται σε απόγνωση διαβιώνοντας πρωτόγνωρες καταστάσεις και ιδίως τους χειμερινούς μήνες αφού πέραν των άλλων δυστυχώς ο Δήμος αδυνατεί να επιλύσει επί χρόνια «το άλυτο θέμα της λάμπας!».

Και βέβαια σ όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το τεράστιο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης και παράνομης βόσκησης σ όλο το νησί ανεπιτήρητων αιγοπροβάτων, τα οποία καταστρέφουν αγροκτήματα, αλλά και τουριστικές επιχειρήσεις, αφού ολόκληρα κοπάδια εισβάλλουν καθημερινά μέσα στις Ξενοδοχειακές Μονάδες, εγκλωβίζονται μάλιστα και μέσα στις πισίνες λειτουργούντων ξενοδοχείων, μέσα στην πόλη, μέσα στους δρόμους φέροντας μεγάλο αριθμό πολιτών σε πλήρη απόγνωση.

Παρά τις συνεχείς όμως διαμαρτυρίες (έγγραφες και προφορικές) ο Δήμος είναι εντελώς ανύπαρκτος αδιάφορος και ανίκανος κατά παράβαση των καθηκόντων του να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία (βλέπ. αρθ. 17 Ν. 4056/2012 κλπ).

Πληθώρα αιτημάτων των πολιτών και των κοινοτήτων του νησιού ούτε καν υποβάλλονται προς τον Δήμο καθ όσον απλά θεωρείται ως επί πλέον απώλεια χρόνου.

Ούτε τα μικρά ούτε φυσικά τα μεγάλα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν, όσο στον Δήμο κυριαρχεί το μίσος και η εχθρότητα, που εξαφανίζει τον αναγκαίο διάλογο και την συνεννόηση για την επίλυση των προβλημάτων του τόπου μας.

Σ ένα τόπο που δεν μπορούμε καν να συζητήσουμε τα προβλήματα και τις λύσεις των, μέλλον δεν μπορεί να υπάρξει.

Το παράδοξο είναι ότι ο κ. Δήμαρχος και όλες οι αντιμαχόμενες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου (πλειοψηφία – μειοψηφία και αντίθετα) διακατέχονται από ψευδαισθήσεις αφού με την οπτική πλευρά που βλέπει ο κάθε ένας τα πράγματα πιστεύει ότι η πλευρά του έχει το απόλυτο δίκαιο για τα διαδραματιζόμενα και η απόλυτη ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους αντιπάλους των και αντιθέτως βέβαια, έτσι θαμπωμένος καθένας πίσω από το «δίκιο του», στο τέλος καταλήγει να αδικεί τον τόπο του και με αυτόν τον τροπο καθένας αποκλείει κάθε περίπτωση άμβλυνσης των αντιπαραθέσεων.

Όλες οι παρατάξεις του Δήμου επικαλούνται κατ’ επανάληψη ότι «όλα γίνονται για το καλό του λαού της Καρπάθου» για τα όσα αποφασίζουν και πράττουν εν απουσία του, πλην όμως επί μήνες τώρα πράττουν τα ακριβώς αντίθετα από το καλώς εννοούμενο συμφέρον της Καρπάθου και δεν κατανοούν ότι η Κάρπαθος κατέστη πανελλαδικά το παράδειγμα Δήμου προς αποφυγή.

Δυστυχώς και η τρέχουσα Δημοτική περίοδος έχει ήδη απωλεσθεί από την έναρξη της και η ελπίδα βελτίωσης των Δημοτικών πραγμάτων δεν διαφαίνεται να υπάρξει στο υπόλοιπο χρονικό διάστημα της Δημοτικής περιόδου.

Πρέπει όμως να προβληματιστούμε όλοι μας για ποιο λόγο μετράμε χαμένες τετραετίες και πριν ακόμα αρχίσει μία νέα Δημοτική περίοδος προεξοφλείται η αποτυχία της?.

Είναι γνωστόν σε όλους ότι επί δεκαετίες και πλέον η κατάρτιση των Υποψηφίων Συνδυασμών γινόταν με κριτήριο ποιοι υποψήφιοι μπορούν να συγκεντρώσουν μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων στο πρόσωπο τους και όχι ποιοι υποψήφιοι την επομένη των εκλογών είναι διατεθειμένοι και ικανοί να προσφέρουν στα Δημοτικά πράγματα.

Τον λόγο φυσικά στις νοσηρές καταστάσεις τον έχει πάντα ο λαός αλλά την ώρα που το εκλογικό σώμα θα πρέπει να εκφρασθεί και να δώσει λύσεις, δυστυχώς εγκλωβίζεται με τον τρόπο συγκρότησης των υποψηφίων στους συνδυασμούς (συγγένειες – κουμπαριές – υποχρεώσεις κλπ) και το θέμα παραπέμπεται από τετραετία σε τετραετία.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος που τίθεται επικεφαλής είναι αυτός που εκτιμάται ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές και όχι αυτός που είναι ικανός και έχει τα απαραίτητα προσόντα να διοικήσει τον Δήμο.

Αυτά είναι οι παθογένειες του τόπου μας επί δεκαετίες οι οποίες όπως καλά όλοι μας γνωρίζουμε δεν είναι φυσικά καθόλου εύκολο να εξαλειφθούν με αποτέλεσμα την επομένη των εκλογών όλοι και οι νικητές και οι ηττημένοι διαμαρτυρόμαστε για την ανικανότητα των εκλεγμένων μας και είναι φανερό ότι όλοι μας κάτι δεν πράττουμε σωστά επί πολλά χρόνια για να έχουμε συνεχώς τα ίδια αποτελέσματα.

Ως εκ τούτου κατά την ταπεινή μου άποψη μέσα από αυτό το θολό τοπίο είναι ανάγκη να δοθεί διέξοδος και χώρος τουλάχιστον στους νέους ανθρώπους για να ασχοληθούν με νέες βάσεις και νοοτροπίες στα Δημοτικά πράγματα στις επόμενες εκλογές και να πάρουν τις τύχες του νησιού στα χέρια τους.

Μόνο η νέα γενιά μπορεί να αφήσει πίσω της τις παθογένειες αυτές.

Για να μπορέσει όμως η νέα γενιά να ασχοληθεί με τα Δημοτικά πράγματα και να βρει τον χώρο της στον Δήμο θα πρέπει να συμβάλλουν οι ήδη εκλεγμένοι του Δημοτικού Συμβουλίου που εκλέγονται επί πολλά χρόνια και οι οποίοι καλό θα είναι για το συμφέρον του τόπου να αποσυρθούν πλέον από την ενασχόληση των με τα Δημοτικά πράγματα αφού όλα αυτά τα χρόνια είχαν τον χρόνο να εκθέσουν τις απόψεις των και φυσικά τίποτα το νεοφανές δεν έχουν να προσθέσουν με την παραμονή τους, η δε περαιτέρω ενασχόληση των με τα Δημοτικά πράγματα μόνο ως καρεκλολαγνεία μπορεί να θεωρηθεί.

Οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που έχουν το δικαίωμα την υποχρέωση και τα προσόντα να επέμβουν δυναμικά στην εξέλιξη της Καρπάθου.

Όσο περισσότερο καθυστερεί η νέα γενιά να αναλάβει τις τύχες του τόπου μας τόσο μεγαλύτερη ζημιά προκαλείται στο νησί μας και αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο «η παλαιά φρουρά» των πολιτικών συνεχίζει να εναλλάσσεται στην δημοτική σκηνή του τόπου μας.

Τους επόμενους υποψήφιους Δημάρχους θα πρέπει να τους απασχολήσει πρώτιστα πως θα μπορέσουν και με ποια ομάδα ατόμων να διοικήσουν τον Δήμο μετά τις εκλογές και όχι μόνο πως θα κερδίσουν τις εκλογές, και φυσικά πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι προτιμότερο να χάσει κανείς τις εκλογές με νέους ανθρώπους με πρόγραμμα και με αξιοπρέπεια, παρά να βρεθεί στην κατάσταση να οδηγήσει τον Δήμο σε αυτά τα τραγικά αδιέξοδα που βιώνουμε σήμερα από δική του ανικανότητα και ανεπάρκεια, γι αυτό και θα πρέπει να καταρτίσουν τα ψηφοδέλτια των πρώτιστα με ανθρώπους της νέας γενιάς.

Αν δεν το πράξουν απλά θα μετρήσουμε μια ακόμα χαμένη τετραετία.

Ο επιτυχών επόμενος Δήμαρχος πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι θα απαιτηθούν πολλαπλάσιες προσπάθειες για την ανόρθωση του Δήμου αφού είναι φανερό ότι θα παραλάβει κατεστραμμένο τοπίο.

Οι συνέπειες από την καταστροφή των υποδομών και την απώλεια προγραμμάτων για σημαντικά έργα ανάπτυξης θα διαφανούν χρόνο με τον χρόνο και δυστυχώς εάν η παλαιά φρουρά δεν αντιληφθεί ότι τα χρόνια περάσανε και πρέπει να αποσυρθεί και να δώσει στην νέα γενιά τον χώρο που της ανήκει οι προσδοκίες βελτίωσης της κατάστασης είναι μηδαμινές, τα Δημοτικά πράγματα συνεχώς θα περιπλέκονται και στο τέλος η Κάρπαθος θα καταστεί η ουραγός στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων και όχι μόνο.

ΓΙΑΝΝΗΣ Γ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

*«εκφράζω απλά την άποψη και εκτίμηση μου ως πολίτης που ασκώ τα εκλογικά μου καθήκοντα στην Κάρπαθο και δεν έχω κάτι προσωπικό με κανένα ούτε καμία υστεροβουλία ή φιλοδοξία».