Μερικούς μήνες προτού ο Νικήτας Αλ. Αλεξιάδης συμπληρώσει ένα αιώνα ζωής άφησε την τελευταία του πνοή εκεί που για πρώτη φορά είδε τον ήλιο να ανατέλει. Ήταν ένα από τα τελευταία δισέγγονα του Αλεξάκη που σήμερα οι απόγονοι του ξεπερνούν τους χίλιους και βρίσκονται διασκορπισμένοι στην Κάρπαθο, στην Αμερική και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Ο Νικήτας Αλεξιάδης δευτερότοκος γιος του Αλέξη Αναστασίου Αλεξιάδη και της Μαριγώ Χρυσίδη, γεννήθηκε στο Απέρι στις 26 Οκτωβρίου 1916. Αδέλφια του ήταν οι Αναστάσης, Γιώργος, Νίκος και Σεβαστή.

Μετά την αποφοίτηση του από το σχολαρχείο Απερίου, πήγε πρώτα στο Βενετόκλειο Γυμνάσιο της Ρόδου και μετά συνέχισε τις σπουδές στο Παγκύπριο Γυμνάσιο της Κύπρου από το οποίο αποφοίτησε το 1934. Αμέσως μετά μετανάστευσε στην Αμερική, όπου έφτασε εκεί στις 6 Νοεμβρίου 1934, με το υπερωκεάνιο Aquitania, κοντά στον πατέρα του. Ο παπούς του Αναστάσης, ο πατέρα του Αλέξη, ένας άλλος γιος του Αλεξάκη (Ζώρζης) και άλλα 16 εγγόνια του (Αλεξάκη) υπήρξαν από τους πρωτοπόρους Καρπάθιους μετανάστες στην Αμερική. Στην Αμερική ο Νικήτας Αλεξιάδης έξησε πρώτα στην Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκε σε ξενοδοχεία και σε hospitality industries.

Το 1942, ο Νικήτας Αλεξιάδης κατετάγη στο Αμερικανικό ναυτικό και υπηρέτησε με το καταδρομικό USS San Diego. Καθ’ όλο το διάστημα του πολέμου διέσχισε ολόκληρο το Ειρηνικό Ωκεανό και, μεταξύ των άλλων, έλαβε μέρος στις φονικές ναυμαχίες του South Pasific. To USS San Diego υπήρξε το δεύτερο πιο παρασημοφορημένο αμερικανικό πολεμικό πλοίο και ήταν το πρώτο που μπήκε στην Tokyo Bay, όταν παραδόθηκε η Ιαπωνία. Ο Νικήτας Αλεξιάδης ήταν μάρτυρας όταν, στις 2 Σεπτεμβρίου, υπεγράφη η παράδοση της Ιαπωνίας επί του θωρηκτού USS Missouri.

Μετά τον πόλεμο ο Νικήτας Αλεξιάδης εγκαταστάθηκε στο New Jersey, όπου διέπρεψε στις επιχειρήσεις εστιατορίων. Μαζί με τα αδέλφια του άνοιξε στο Paramus NJ το Garden State Diner, ένα από τα πρώτα Καρπαθιακά diners. Απ’ αυτό πέρασαν δεκάδες Καρπάθιοι, πρώτα ως πιατάδες, αργότερα ως μαγείροι και όταν έμαθαν την τέχνη άνοιξαν δικά τους diners. Αργότερα άνοιξε και άλλα diners και εστιατόρια, μόνος του και συνεταιρικά, και στο τέλος ασχολήθηκε με αγοραπωλησίες ακινήτων και επιχειρήσεων.

Παράλληλα με τις επαγγελματικές του δραστηριότητες ο Νικήτας Αλεξιάδης ασχολήθηκε με τα κοινά. Ως αξιωματούχος και ενεργό μέλος εισηγήθηκε και υποστήριξε πρωτοποριακές ιδέες που είχαν σχέση με το Απέρι, την Κάρπαθο και την Ομογένεια, πρώτα στην Ομόνοια και στην συνέχεια στην ΚΕΠΑ, στην Καρπαθιακή Ομοσπονδία και στο Παγκαρπαθιακό Ίδρυμα. Στην Ομόνοια υπηρέτησε ως πρόεδρος και σε άλλα αξιώματα του ΔΣ. Για αρκετά χρόνια υπήρξε μέλος της επιτροπής εκδόσεως του δελτίου “Ομόνοια”. Συνετέλεσε αποφασιστικά στην διεξαγωγή εράνων και στη συγκέντωση χρημάτων όπως στην διάνοιξη δρόμων προς το Κατώδιο, την Κυρά Παναγιά και το Πάνω Απέρι.

Ο Νικήτας Αλεξιάδη από τον γάμο του με την Σταματίνα Ανδρέα Λεντή, το 1948, απέκτησαν πέντε παιδιά: Αλέξη, Ανδρέα, Γιώργο, Φανή και Μαίρη και επτά εγκόνια. Έδινε μεγάλη σημασία και προτεραιότητα στις οικογενειακές αξίες και πάντοτε τόνιζε την αξία της εκπαίδευσης. Ήταν στοργικός πατέρας και αισθανόταν υπερήφανος για τα παιδιά του.

Α.Α.