Τιμούμε φέτος τα 198 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Κάσου, όταν ο Κασιώτικος λαός αντιστάθηκε και θυσιάστηκε για την παράτολμη απόφαση του να επαναστατήσει και να διεκδικήσει σύσσωμος την ελευθερία του απέναντι στην κραταιά Οθωμανική αυτοκρατορία. 

Αλλά και σήμερα οι Κασιώτες νοιώθουν ότι βρίσκονται ακόμα στα χαρακώματα απέναντι στον εδαφικό αναθεωρητισμό της γείτονος Τουρκίας, στον ιστορικά φαντασιόπληκτο Ερντογάν και τα σχέδια περί «γαλάζιας πατρίδας».

Δυστυχώς, μετά από 2 αιώνες ελληνικού κράτους, οι Κασιώτες θα πρέπει να παλέψουν

ΚΑΙ για τα αυτονόητα της καθημερινότητας.

Για γιατρούς ειδικότητας σε τακτά διαστήματα, για σύγχρονα και αξιόπλοα πλοία με προσιτά εισιτήρια, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας των καύσιμων και των μεταφορών.   

Να παλέψουν για τη διατήρηση και προστασία της φύσης του νησιού, για τη μετάβαση στην ενεργειακή αυτονομία, για ενεργειακή κοινότητα, για υποδομές, για την ολοκλήρωση της ταυτότητας του Πράσινου Νησιού. Για τη σχολή καραβομαραγκών και μικροναυπηγικής και τη συνέχιση της ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας. 

Η Κάσος του 2022, κι όλα τα Δωδεκάνησα, δεν μπορεί να συνεχίσουν να είναι θερμοκοιτίδα υποψηφίων μεταναστών αλλά τόπος επαναπατρισμού, καινοτομίας, κοινωνικής αλληλεγγύης, οικολογικού και ενεργειακού υπερβατισμού. Ο αγώνας της Ηρωικής Νήσου συνεχίζεται και σήμερα για μια ελεύθερη, δημοκρατική, πράσινη και πρωτοπόρο ενεργειακά Κάσο.

Τιμή στους μάρτυρες του 1824.