«Δείξε μου έναν ήρωα και θα σου γράψω μια τραγωδία» [F. Scott Fitzgerald].
Οι εκδηλώσεις μας σκοπό έχουν να αναδείξουν τον «άνθρωπο» Γεωργιάδη. Να φέρουν στο εδώ και στο τώρα το ποιος ήταν  πριν τον πόλεμο, ποιος κατά τον πόλεμο και πώς έζησε την βία και την αναλήθεια του πολέμου.

Τις εκδηλώσεις διοργανώνουμε οι απανταχού σύλλογοι του Οθειτών: («Ζέφειρος»  Πειραιά και Αθήνας, «Εργασία και Χαρά» και «Αρης» Οθους, «Αγιος Παντελεήμων» και «Ομηρος» Οθειτών Αμερικής, karpathian progressive association of Austalia και  ο Πάρεδρος Οθειτών Μιχάλης Χαψής),  από ηθική ευθύνη και χρέος σ’ αυτόν τον άνθρωπο που σήκωσε την ιστορία μας πολύ πιο πέρα από τα εθνικά μας σύνορα.

Οργανωτική επιτροπή:
Μαριγούλα Κρητσιώτου

Μιχάλης Χανιώτης
Μιχάλης Επιτρόπουλος
Βασίλης Διακοβασίλης
Μανόλης Κρητσιώτης Β.
Ερρίκος Γιαλλουράκης
Δόξη Σακελλιάδου   
Ελένη Επιτροπούλου:

Η οργανωτική επιτροπή, της οποίας την  σύσταση  δημοσιοποιήσαμε στις 18/12/2021, εκτός από τον καθαυτού σχεδιασμό και συντονισμό των εκδηλώσεων, δουλέψαμε επιπλέον, σαν ομάδα εργασίας προφορικής ιστορίας.

Οι προφορικές μνήμες του σήμερα απηχούν, όπως εξάλλου οι γραπτές,  την ευγνωμοσύνη και εμπιστοσύνη στον «Αμερικάνο», κατάσκοπο-αντικατάσκοπο και πιστοποιούν την εκτίμηση του ίδιου στην γνώση και την παιδεία, ως αντίσταση σε κάθε λογής προπαγανδιστική χειραγώγηση και σχεδιασμένη προσβολή στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 7, 8 και 9 Αυγούστου στα Πηγάδια και στο Όθος και θα περιλαμβάνουν:

  • Παρουσίαση του βιβλίου «Κωδικός Γκάντερ»: ο άνδρας που σημάδεψε την πορεία του πολέμου», με παρουσία της συγγραφέως, κ. Τομαή, καθώς επίσης, παράπλευρες ομιλίες, συνοδεία ποιητικού και οπτικοκακουστικού υλικού.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΟΜΑΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

  • Θεατρική παράσταση του έργου, «Ο πατέρας μου Αλέξανδρος», του συγγραφέα από τη γειτονική μας Κάσο, Βιντιάδη Μηνά, με σκηνοθέτη τον συμπατριώτη μας Μιχάλη Ζωγραφίδη – οι οποίοι προσφέρουν την εργασία τους- και ηθοποιούς μέλη της θεατρικής ομάδας Καρπάθου. Το έργο θα περιοδεύσει σε διάφορα χωριά και στην Κάσο μέσα σε χρονικά πλαίσια που διευκολύνουν τους συντελεστές.
  • Στις παράλληλες εκδηλώσεις θα περιέχονται και μαθητικές δημιουργίες
  • Με βάση αυτές, ή και ανεξάρτητα, Θα πραγματοποιηθούν επιπλέον καλλιτεχνικές διαδραστικές δράσεις για παιδιά, στις οποίες θα συνεργαστούν εκπαιδευτικοί με την Δωροθέα Μπασδέκη, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού.

Οι εναλλακτικές εκφράσεις,  όπως η ζωγραφική, η λογοτεχνική ή η θεατρική απόδοση της ιστορίας του Γεωργιάδη, θα είναι οι πιο  ευχάριστοι και πιο  εύληπτοι τρόποι ανάγνωσης και συνειδητοποίησης συμπεριφορών και αξιών του.

Προς την ίδια κατεύθυνση θα λειτουργούσε και εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά και εφήβους, του οποίου η ολοκλήρωση δεν κατέστη δυνατή. Θα κυκλοφορήσει, όμως, του χρόνου, ταυτόχρονα με άλλες εκδηλώσεις.

Η δυσκολία τοποθέτησης των μαθητών απέναντι στην ιστορία του Γεωργιάδη ( μετά την γραπτή πρότασή μας, με αποστολή έντυπου υλικού),  λόγω της πίεσης του ωρολογίου προγράμματος και του φόρτου των εργασιών τους,  οδήγησε σε ένα αναγκαίο καλό:

Να διδαχθεί πιο σύντομα, πιο ζωντανά και πιο παραστατικά από μέλη της επιτροπής, Μιχάλη Χανιώτη και Μάικ Επιτρόπουλο (αν ο τελευταίος μπορέσει να βρίσκεται στην Κάρπαθο, στο διάστημα μέχρι την λήξη του σχολικού έτους). Στον ίδιο βαθμό θα συνέβαλλαν, επίσης, η Δόξη Σακελλιάδη και ο Βασίλης Διακοβασίλης, χάρη και στην δική τους διδακτική και ιστορική γνώση. Πάντως, έτσι θα ξεκινήσουν οι προεόρτιες δράσεις.

Η ομάδα συνεχίζει τις εργασίες της. Η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση για όσα παράγουμε, ξεθάβουμε, μοιραζόμαστε και ο κοινός σκοπός μας ενώνει, παρά τα προβλήματα επικοινωνίας, καθώς είμαστε πολλοί και σε αποστάσεις.

Μας ενώνει, επίσης, το ότι δεν σκηνοθετούμε μύθους και ηρωισμούς, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε κατανοητή, όσο αυτό είναι εφικτό, την συναισθηματική και διανοητική διαστρωμάτωση αυτού του Καρπαθιου, του δικού μας ανθρώπου, που δεν είναι πλέον δικός μας. Τον πήρε η Ιστορία.  Κι ευχαριστούμε όσους συμμερίζονται την σκέψη μας, όσους προσφέρουν την εργασία και συνεργασία τους μαζί μας. Θα γίνουν ακόμα περισσότεροι.

Τις περισσότερες φορές ο τρόπος με τον οποίο οργανώνεται η φήμη γίνεται σφαγείογια την ιστορική αλήθεια, για τους ήρωες, για την ατομική ευθύνη. [Τάσος Λειβαδίτης,  Η φήμη – αυτό το σφαγείο].

Για την οργανωτική επιτροπή
Μαριγούλα Κρητσιώτου