Μπορεί η περίφημη Μονή της θαυματουργού Παναγίας της Γιάτρισσας να είναι κτισμένη στην κορυφογραμμή του Ταϋγέτου, και να ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Γυθείου, Οιτύλου και πάσης Μάνης ωστόσο ναύδριο που είναι αφιερωμένο στη Γένεση της Παναγίας, με την ομώνυμη εικόνα όπως αυτή υπάρχει στο Ταύγετο αναγέρθηκε και στα Πηγάδια Καρπάθου.

Το περικαλλές οικοδόμημα που δεσπόζει πάνω σε ύψωμα είναι ένα εκκλησάκι μικροσκοπικό που γιορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για ένα αξιοθέατο που προσελκύει την προσοχή των επισκεπτών καθώς η θαυματουργή εικόνα εντοιχίστηκε μέσα σε μια μικρή σπηλιά, που δίπλα της αναβλύζουν τα νερά μιας φυσικής πηγής.

Με την πέτρα να διακοσμεί όμορφα τον περιβάλλοντα χώρο και να διακοσμεί τα στοιχεία της φύσης, έχει διαμορφωθεί τόσο ο λατρευτικός χώρος όσο και ο υπόλοιπος χώρος αναψυχής, με το επίσης πετρόχτιστο μονοπάτι με τα σκαλιά που οδηγεί από τον κοντινό δρόμο στο εκκλησάκι.

Το ιερό ναύδριο είναι έργο πίστης και αγάπης της γνωστής παιδιάτρου και Διευθύντριας της Παιδιατρικής Κλινικής του ΓΝΡ κας Ειρήνης Παπανικήτα, που επιμελήθηκε και την τελευταία λεπτομέρεια.

ΕΙΡΗΝΗ ΙΩ. ΠΑΠΑΝΙΚΗΤΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ
ΓΕΝ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ

Γιατί είναι μεγάλη η ευλογία γι’ αυτούς που φτιάχνουν εκκλησία. Γιατί «τω αγαθώ» συναντά έτσι το Θεό.

 

 

Του ναού επιμελήθηκε επίσης ο ναολόγος Γεώργιος Καραβέλατζης με πλειάδα τεχνικών.